JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kohta meitä viedään kuin pässiä pääsiäisenä.

 

Pääsiäislounaalla olin itseäni viisaampien seurassa kuuntelemassa, kun asioita seuraavat pohdiskelivat maailman mahdollista menoa nyt ja muutaman vuoden päästä eteenpäin.

 

Pyörittelin silmiäni kun vieruskaveri väitti kirkkain otsin, että Ranskalla on kertaluokkaa 2200 mrd € velkaa, josta suurin osa on peräisin kansainvälisiltä markkinoilta. Italian yli 1000 mrd €:n velat on pikku juttu, koska pääosa on kotimaisilta sijoittajilta. Ranskan budjetin piti olla alijäämäinen korkeintaan 3% ja olikin 5% eikä vasemmistolainen presidentti indikoi kovin paljon parempaa suuntaa. Riittää kun perhonen lehauttaa siipiään, niin Ranskan lainakorko kaksinkertaistuu nykyisestään ja sillä on jo seurauksia suuntaan jos toiseenkin.

 

Saksa on tähän asti hyötynyt rutkasti eurosta, mutta nyt alkaa tilanne olemaan germaaneillakin huikan toisenlainen. Raha pakenee dollarin turviin, kun USA näyttää kohtapuoleen olevan liuskekaasun avulla omavarainen energian suhteen, mikä takaa taloudellisen kasvun USA:ssa. Jotkut euromaat ovat tehneet omat johtopäätöksensä ja investoivat lainaeuroilla niin paljon kuin vähänkin on mahdollista luottaen siihen, että euron arvo lähitulevaisuudessa nollataan. Eniten häviävät ne euromaat, joilla on vähiten lainaa.

 

(Edellä olevat numerot ovat muistinvaraisia monella tasolla, joten korkeintaan suuruusluokkiin voi suhtautua myötämielisesti. Niissä on käytetty fysiikan ja kemian töistä tuttua pienimmän kuutiosumman keinoa eli mikä tahansa luku voidaan korvata millä tahansa luvulla.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Joo, summat ovat pielessä, mutta perussanoma on osittain oikea.

Japanin kansantalouden velkaantumisaste huitelee reilusti yli 200%:n joten kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla täydellisessä konkurssissa ja kaaoksessa.

Kuitenkin lähes koko velka on kotimaista ja pitkälti valtion kontrolloimien instituutioiden lainaamaa. Siksi japanilaiset eivät juuri tuota tunnuslukua pidä kovinkaan huolestuttavana itse.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikös Japanissa ole se ongelma, jotta kansalaiset pitäisivät sietämättömänä yli 10%:n verotusta?

Mitäs merenkulkija sanoo, onko Euron hyperinflaatio mahdollinen? Silloinhan velan ottaminen voi olla ihan mielekästä?

Joachim Seetaucher

Japanin ALV on nykyisin 5%. Sitä suunnitellaan korotettavaksi 10%:in vuonna 2015, mutta vastustus on kova.

Jos siellä mentäisiin suomalaiselle tasolle, koko valtion velka voitaisiin helposti maksaa pois saman tien.

ulf fallenius

Tai sitten talous kuivuisi kokonaan niinkuin Suomessa missä kukaan ei kuluta mitään kun ei ole varaa kiitos korkeiden alvejen.

Heikki Knookala

Näin se varmaan vähitellen alkaa purra, tuo alv korotus, no prosentti tai kaksi. Mutta jo lähtökohtaisesti se on korkea. Onkohan valtiolla kuinka tarkat laskelmat siitä missä se kamelin selkä katkeaa? Uskoisin että 400g:n jauhelihapaketti puolitetaan yhä useammassa taloudessa ja miksipä ei jaeta neljäänkin osaan. Vähitellen alkaa kansa katsoa tarkemmin mitä ostaa ja sitä mukaa ne heräteostosten alvit jää saamatta. Sitten jää vielä tuo kiinteistövero, jossa on tavattomat mahdollisuudet. Ihmeen helpolla kansa nieli koko kiinteistöveroajatuksen. Vaikka asun suvun jo pitkään omistamalla tontilla, niin maksan veroa siitä, että siinä saa olla talo.Mitä perusteita on väittää vastaan, kun kunta tarvitsee tasoitusta kassaan ja päättää nostaa veroa miten milloinkin?

Joachim Seetaucher

Ruotsissa kansa nousi protestiin 90-luvulla pitkälti juuri kiinteistöveron vuoksi ja porvaripuolueiden kannatus alkoi kasvaa. Kiinteistövero oli demareiden "ansiosta" nostettu taivaisiin.

Nyt porvarihallitus siellä on poistanut kiinteistöveron kokonaan, samoin lahjaveron ja perintöveron. Lisäksi teollisuuden energiavero on poistettu ja tuloverotaulukon progressiivisuutta loivennettu pienentämällä suurituloisten maksamia tuloveroprosentteja.

Jostain syystä suomalaiset kuitenkin mieltävät Ruotsin himoverotusmaaksi. Vain ALV on siellä hiukan korkeampi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Joo tuosta jauhelihasta muistan hyvin. 1960 -luvulla isä/äiti kävivät Talouskaupassa ostamassa 300 g jauhelihaa ja se riitti hyvin neljän hengen perheelle päivälliseksi. Nyt osatan kahden hengen perheelle 700 g jauhelihatuokkosen. No jäähän siitä osa seuraavaksikin päiväksi. Mutta tinkimisen varaa tässäkin on tarvittaessa. Ainakin jos käy vaa'alla ja laskee painoindeksiä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hienoja kommentteja. Varsinkin Japanin tilanne ja sen hoito toi ketjuun lisäpotkua. Itseltäni jäi tuo Saksan syksyn vaalit mainitsematta. Se ehkä selkeyttää Saksan tulevaa otetta euroon ja erityisesti Ranskaan; pudretti saattaa tippua rattailta. Jos jollakulla on käsillä avainkuja (sivistyneet arvauksetkin käyvät), niin olisi mukava nähdä ketjussa.

En oikeastaan ihmettele, että Kataisen puolueen kannatus on ottanut suunnan kaakkoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset