JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Mustan aukon loppu

Fyysikko ja tähtitieteilijä Stephen Hawking, joka juuri täytti 71 vuotta, kohahdutti taas tiedemaailmaa väittämällä, ettei mustia aukkoja ole olemassa ainakaan sellaisessa muodossa, jota olemme tottuneet ajattelemaan. Hawking käyttää käsitettä näennäishorisontti, joka vangitsee materian ja energian vapauttaen ne sitten jossakin muodossa.

Perinteisen teorian mukaan mustasta aukosta ei olisi mitään ulospääsyä, mutta kvantteteorian mukaan energia ja informaatio voi paeta myös mustasta aukosta. Uusi teoria voi pistää uusiksi myös gravitaatio- ja muiden luonnonvoimien teoriat. Mysteerin ratkaiseminen voi helposti viedä tiedemiehiltä sata vuotta aikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Ehkä murheellisinta on että Hawking, jolta on pyyhekyky kadonnut, nykyään julista pyörätuolinsa tietokoneen äänellä että hän pitää Big Bang teoriaa taas oikeana. Ehkä hän ei enää muista mitä itse on aikaisemmin kirjoittanut.

(Stefan Tallqvist kirjoitti 31.01.2000):

Katsotaan mitä Hawking (1988) sanoo alkuräjähdyksestä, "Ajan lyhyt historia" sivu 52:

"Viimein 1970 julkaisin Penrosen kanssa yhdessä tutkimuksen, jonka mukaan alkuräjähdyksen eli singulariteetin edellytyksenä oli, että yleinen suhteellisuusteoria pitää paikkansa, ja että maailmakaikkeudessa on ainetta sen verran kuin olemme havainneetkin. … lopulta teoriamme hyväksyttiinkin yleisesti, ja nykyisin lähes jokainen olettaa että maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä. Kuin kohtalon oikusta olen nykyisin toista mieltä ja yritän vakuuttaa muille fyysikoille, ettei alussa ollutkaan todellista singulariteettia."

Vuonna 1976 osallistuin Prof. Martti Tiurin kanssa kosmologian konferenssiin Cambridgessa, jossa Hawking oli professori pallilla, jonka aikanaan olivat hoitaneet Newton ja Dirac, Cavendish Laboratory. Sir Martin Ryle oli silloin juuri kehittänyt synteettisen apperturin menetelmää, Antony Hewish ja Jocelyn Bell olivat havainnett ensimmäiset pulsarit. Molemmista asioista jaettiin Nobellin palkinto.

Katso myös aikaisemmat kirjoitukset Hawkingista ja Matts Roosista no. 16304 ja 14675

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Mielenkiintoisia toki, mutta mitään näitä teorioita mustista aukoista ei voi todistaa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Hawkingin tuorein "kohautus" on jälleen kerran jälkijättöistä vanhojen toistoa, kunnian ovat omineet jo useat yliopistotkin ennen Hawkinsia.

Teoreeman kehittelijä ja väittelijä tosin on puhtaasti harrastelija, kehitteli teoriaansea muistaakseni 30 vuotta ja joka sai osakseen hurjaa henkistä vastusta aivan viime vuosiin asti (valitettavasti en muista nimeä),
lieneekö enää hengissäkään,

vaan onhan sillä uutisarvoa kun megajulkkis antaa tukea päästämällä ne omasta suustaan,
vaan kunnia sille jolle kunnia kuuluu.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Samasta syystä Einstein ei saanut Nobelia työstään suhteellisuusteorian parissa. Hänen työnsä pohjautui mm. Lorentz-muunnokseen.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Aamulehden jutussa on aiheen kannalta yksi merkittävä asiavirhe, siinä on "ymmärretty aivan väärin",
että Hawking muka esitti aikoinaan, että Hawkinsin säteily on mustasta aukosta karannutta informaatiota,
vaan Hawkins esitti asian niin,
että informaatio syntyy tapahtumahorisontin näkyvälle puolelle, eli kyseessä pikemminkin on mustalta aukolta paennutta informaatiota.

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194869506135/art...

Tarkoitan, että Hawkins(kin) esittää vasta nyt,
että informaatiota karkaa aukosta, joten tapahtumahorisonttia ei olisi sellaisena kuin yleisesti on oletettu/oletetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset