JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Pula koettelee Etelä-Amerikan maita

Viime kesänä otsikoitiin kovasti, että Venezuelassa on wc-paperista suurta pulaa. Maan johto selitteli tätä sillä, että hyvinvoinnin kasvaessa maan kansalaiset ovat alkaneet syödä enemmän ja useamman kerran päivässä, minkä vuoksi hygieniatuotteiden kysyntä on räjähtänyt. Jälkeenpäin on tätä käsitystä oiottu totuudenmukaisempaan suuntaan ilman suurempaa melua, sillä myös sanomalehtiparista tuli pulaa siinä määrin, että vain hallitusta tukeville painotaloille riitti tavaraa.

Nyt Argentiinan talous näyttää seuraavan Venezuelaa. Buenos Airesissa supermarketeista ainakin isompikokoiset tamponit ovat loppu. Tilanne on niiden naisten mielestä lähes katastrofaalinen, jotka näin hellekautena aikovat rientää uimarannoille. Syynä tavaran loppumiseen on se, että tuontirajoitusten vuoksi keskuspankki suhtautuu nuivasti dollarianomuksiin.

Samasta syystä autotehtaissa seisoo 12 000 muuten valmista autoa, mutta niistä puuttuvat tyytit eli äänimerkin antolaitteet, jotka ovat tuontitavaraa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ari Alsio

Riippuu automerkistä. Joissain on tyytti(tyyt,tyyt), joissain tuutti, (tuut, tuut), mutta yleisin on kai töötti, (tööt, tööt). Amerikkalaisissa piirretyissä on honkit, (honk, honk).

Totta puhuen Venezuelan tilanne on lohduton. Miten voi olla mahdollista, että öljyrikas maa on ajanut itsensä selvitystilaan. Talous on täysin kuralla.

Nyt näyttää siltä, että Kiina on tulossa apuun samoin kuin Venäjällä.

Kiina investoi 20 mrd dollaria Venezuelan pelastamiseen.

http://www.aljazeera.com/news/americas/2015/01/chi...

Luultavasti liian myöhään. Kansa nousee kaduille ja hylkää Maduron.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilkka, tilanne on oikeasti absurdi. Maailman parhaat öljylähteet ja 98 prosenttia maan viennistä on öljyä, eli paraskin on liikaa (tai liian vähän), jos tulee notkahdus.

Siellä on myyty öljyä nahkoineen, eli katetta ei ole juuri pyydetty. Nyt se kostautuu sitten. Köyhän valtion öljyrikkaudet olivat vain läpijhuutojuttu rikkaille ostajille.

Valtio on vielä jokaisessa öljy-yhtiössä osakkaana, joten kaikki kaatuu nyt valtion syliin. Ei auta devalvaatio tai valuuta kellutus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Kiinalaiset taputtaa käsiään. Ensin Venäjä myi viime vuoden lopulla 10 % osuuden Vankorin kentästä ja nyt on Madurolta etuosto-oikeus Venezuelan öljyyn.

Russia's Putin welcomes China as Vankor oil project investor

http://uk.reuters.com/article/2014/09/01/russia-ch...

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #4

Venezuela joutuu vielä tuomaankin öljyä, koska oma öljy on niin raskasta laatua, että se ei kelpaa jalostamoille ennen kuin sitä lantrataan kevyemmän kanssa. Maassa olisi kyllä kevyempiäkin laatuja, mutta sen pumppaamiseen ei ole investoitu, koska Chavezin/Maduron sosiaaliohjelmia rahoitetaan kansallisen öljy-yhtiön voitoilla.

Näinkin voi näemmä toimia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"myös sanomalehtiparista tuli pulaa siinä määrin, että vain hallitusta tukeville painotaloille riitti tavaraa."

Madurohan tapaa huomenna Putinin, joka voisi neuvoa että NL:n aikaan hallitusta tukevat Pravdat olivat ainakin yleisissä vessoissa käytössä takapuolten pyyhkimiseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksisilmäinen lehti pyyhkii yksisilmäistä takalistoa tai etumustaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Madurolla on avunsa. Entiseltä ammatiltaan hän on bussikuski. Hän osaa viheltäen hyvin matkia pikkulintua, väittäen se on Chávezin sielu, joka siellä visertää. Hän oli Chávezin luottomies ja kannustaja ja muutenkin hyvä puhumaan.

Tulee mieleeni entisen kollegani mietelause: 'Kaksi tuntia päivässä esimiehen kehumista ei mene koskaan hukkaan.'

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset