JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Nato ja etäjohtajuus

USA Naton ylivoimaisesti vahvimpana jäsenmaana käytännössä johtaa sitä takaa. Tällä takaa johtamisella ei Libyassa saatu muuta aikaan kuin Gaddafi hautaan ja maa sisällissotaan. Obaman sanojen mukaan USA on suunnannut katseensa Aasian suuntaan. Nato on jäänyt tuuliajolle, jolloin Venäjä iski: kokeili rajoja ilma- ja meriloukkauksin, sieppasi Natomaiden kansalaisia, liitti Krimin ja ylläpitää harmaata sotaa Itä-Ukrainassa sekä pelaa röyhkeästi omaan pussiinsa Syyriassa.

Puolassa on ensi vuonna Natomaiden huippukokous, jossa viimeistään on päätettävä Naton uudesta strategista, muutoin järjestö on tuhoon tuomittu. Jo nyt kuulee väitteitä, että Nato on enää jäänne entisestään ja että Varsovan kokous on viimeinen mahdollisuus.

Venäjän uhitteluun kalliit aseet eivät ole kriisin ratkaisu, vaan Baltian ja Mustanmeren jäsenmaat on saatettava siilipuolustukseen, jolloin niiden valtaaminen tulee liian kalliiksi. Naton on tehtävä selväksi, että sotilaalliseen pelotteluun se on valmis vastaamaan päättäväisesti ja vaikuttavasti.

Naton jäsenmaat lisäävät kautta linjan puolustusmenojaan. Puolan uusi (Laki ja Järjestys) hallitus on luvannut nostaa puolustusmenot 2,5 %:in bkt:sta. Englanti julkaisi juuri uuden strategiapaperinsa, jonka mukaan leikkaukset puolustusmenoista ovat taakse jäänyttä elämää.

Aina vuoteen 2012 Putinin tukena oli äkkikasvanut ja -vaurastunut keskiluokka. Sitten iski suuruudenhulluuden lisäksi öljyn  hinnanromahdus ja Putinin oli nopeasti etsittävä uusi oikeutus johtajuudelleen. Esikuvansa 'isä aurinkoisen' tyyliin hän julistautui vahvaksi sotilasjohtajaksi ja irtaantui kansainvälisistä laeista ja normeista. Alkoivat voimanpullistelut, alueloukkaukset, lievämuotinen hybridisota ja Ukrainan kriisi matkustajakoneen alasampumisineen.

Aiemmat Putinin tarinat siitä, ettei Venäjällä ole maan rajojen ulkopuolella ystäviä, realisoivat sananmukaisesti. Ruotsi ja Suomi kuikuilevat Natoon, Valko-Venäjä hölmistelee sormi suussa eikä Aasian suunta ole sen parempi. Kiina on liian suuri ystäväksi ja voi pahimmassa tapauksessa nielaista koko Venäjän.

Venäjän Syyriaan meno oli luonnollinen askel. Jos Assad syrjäytetään,  se tarkoittaisi sitä, että Venäjä häädettäisi Syyrian tukikohdastaan, jolloin Venäjän vaikutusmahdollisuudet Välimerellä ja Lähi-idässä katoaisivat kuin tuhka tuuleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Selvää tekstiä,
eipähän tuohon ole paljon lisättävää tai poistettavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset