JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Itämeri sulkeutuu kriisissä

USA:n Euroopan maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Ben Hodges tosi 9.12.2015, että Venäjän viimeaikaiset sotapelit ja -harjoitukset Kaliningradissa ovat pitäneet sisällään myös ydinaseiskut. Harjoitusten yhteydessä Venäjä on tuonut tälle erillisalueelle ballistisia, merimaali- ja ilmatorjuntaohjuksia sekä elektronisen sodankäynnin kalustoa. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjä aikoo tarvittaessa estää viholliselta pääsyyn Itämerelle.

Jos Nato haluaa toimia sotilaallisesti Itämeren alueella, tulee se olemaan hyvin haastavaa. Venäjä tekee Itämerellä ja Kaliningradin alueella pienimuotoisia sotaharjoituksia ('snap exercises'), joista se ei tee julkista ennakkoilmoitusta, kuten laajamittaisesta sotaharjoituksesta on sovittu tehtävän. Nato kutsuu sotaharjoituksiinsa Venäjän edustajat, mutta Venäjä ei näin tee Kaliningradin harjoituksissaan.

Venäjä käyttää harjoituksissaan vihollisesta nimitystä Nato eikä 'vastustaja', 'vihreät', 'siniset' tai 'punaiset'. Toistaiseksi Venäjä ei ole toteuttanut täysimittakaavaista harjoitusta, jolla se sulkisi Itämeren muilta osapuolilta.

Aiemmin tänä vuonna Venäjä varoitti Tanskaa, että sen sotalaivat maalitettaisi ydiniskuille, jos Tanska osallistuu Naton ohjuspuolustusprojektiin. Jo tämä kertoo, miksi Itämeren piirissä olevat Naton jäsenmaat ovat varsin hermostuneita Venäjän edesottamuksista. Jos Venäjä sulkisi Tanskan salmet, se tietäisi, etteivät Naton läntiset jäsenmaat pystyisi tuomaan apua meritse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eihän tässä ollut kuin jokunen vuosi, kun Ruotsissa julkaistiin kirja, jonka mukaan apu Baltiaan tulisi ilmateitse Ruotsin ja osin Suomen kautta. Varsinkin Norjan vuonoista Ruotsin yli ammuttavat ohjukset muodostanevat jo sinänsä uhkan Kaliningradin alueen sotilaallisille varustuksille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos Venäjä sulkisi Tanskan salmet, se tietäisi, etteivät Naton läntiset jäsenmaat pystyisi tuomaan apua meritse."

Meinaatko, että NATO jäisi moista katselemaan kiikkustuoliin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pietari Suuren aikaan koko Itämeri oli käytännössä Venäjän hallussa, sillä oli käytössään ohuessa jäässäkin liikkumiseen mahdollistavat kaleerit sotilaalliseen maahannousuun.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Edes yritys sulkea Tanskan salmet edellyttäisi Itämerellä lähes kaikkien itäpuolisten rannikkoalueiden haltuunottoa. Muuten voi olla meri vähän turvaton paikka itänaapurille.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Huolestuttavaa kehitystä.

Syy/seuraussuhteet on kuitenkin tärkeä pitää mielessä..

Venäjähän ilmoitti jo aikoinaan että maalittaa noi ohjuspuolustuskohteet, koska se rikkoo voimatasapainoja. Koko homma on seurausta siitä, kun USA irtisanoutui yksipuolisesti ABM-sopimuksesta ja otti ensi-iskut osaksi doktriiniansa silloin 9/11 jälkeen.

Venäjä tietenkin kokee tämän horjuttavan voimatasapainoja, koska sen kyky vastata mahdolliseen "ennaltaehkäisevään" ydiniskuun heikkenee merkittävästi noiden puolustusjärjestelmien takia. Tämähän sen ABM-sopimuksen ajatus juuri oli..

Sen aikainen yleisesikunnan päällikkö Anatoli Kvashnin varoitti jo heti vuonna 2001, että Yhdysvaltain vetäytyminen ABM:stä saattaa johtaa uuteen ydinvarustelukierteeseen. Ja sitähän tässä nyt on nähty, kun Venäjä on modernisoinut ohjuksiaan niin että ne ovat entistä vaikeammin torjuttavissa.

Venäjän ydinaseiden tuominen Kaliningradiin on seurausta USA:n uusimmalle peliliikkeelle tuoda uusia B61-12 ydinpommeja Saksaan ja muualle Eurooppaan.

Venäjän sotilasdoktriini kuitenkin sanoo ydinaseiden käytöstä niin, että Venäjä voi käyttää niitä vastauksena sitä vastaan suunnattuun ydiniskuun tai niin perinteiseen iskuun joka on niin voimakas että uhkaa Venäjän valtion olemassaoloa.

Seppo Hildén

Se on sama mitä Venäjä harjoittelee, fakta on kuitenkin nyt se, että tällä kertaa jos se aloittaa sotatoimet se onkin yksin. Ei tule mitään "suurta isänmaallista sotaa", jossa Venäjän apuna sodassa toimisivat kaikki länsiliittoutuman maat ja USA sekä niiden valtava sota-ja materiaalikalusto.

Jos Venäjä yrittäisi sulkea Itämeren niin länsi löisi Venäjän viikossa-kahdessa.

Venäjällä on niin pieni miesvahvuus armeijassa, että niillä olis jo tekemistä pelkästään meidän rajan ylityksessä. Ja siihenhän ne taas pysäytettäisiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuskin sitä sota käytäisiin maavoimen rajanylityksillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kammottavaa kilpavarustelua. Miksi ei kukaan puhu aseriisunnasta?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ainakin EU:n komissio puhuu.
Uuden asedirektiivin tarkoitushan on riisua Suomen reservi aseista. Ainakin ylimääräisistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hieman väärästä päästä aloitettu.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei Tanskan salmien sulkeminen onnistu, ellei samalla omista merkittäviä maaomaisuuksia rannan molemmin puolin.

Kaliningrad on periaatteessa pirun iso motti ja Suomenlahden perukka taas pussin pohja. Ilman massiivista maaoperaatiota venäjällä ei ole mitään toimintamahdollisuuksia itämerellä.

Jonkin Ahvenanmaan tai Gotlannin miehittäminen lienee yhtä tyhjän kanssa. Viro, Latvia ja Liettua ja osa Puolaa onkin jo toinen juttu. Tuntuuko tutulta.....ei vain taida onnistua yhtä helposti kuin viimeksi. Saksa tuskin tekee uutta etupiirisopimusta.......

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Mielestäni kirjoitus ei ota huomioon sitä tosiasiaa, että Itämeri on NATO:n sisämeri. NATO-maat Tanska ja Norja voivat halutessaan sulkea Juutinrauman siten, ettei yksikään venäläislaiva siitä purjehdi.

Salmen sulkeminen katsomaan muuten sotatoimeksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Millähän varoilla Venäjä ryhtyisi nykyisessä taloudellisessa tilanteessaan vielä sotimaankin kun öljyn hinta on laskussa ja Syyriaankin uppoaa rahaa. Finanssiministeri Siluanov:

Jos menoja ei heikentyneessä tilanteessa karsittaisi, federaation reservirahasto ei riittäisi budjetin vajeen rahoittamiseen vuoden 2016 loppuun saakka.

http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/viikkoka...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mielenkiintoinen ajatusleikki joka tapauksessa: Venäjä sulkemassa Tanskan salmet.

Vaikka täällä miten leikittäisiin kykyämme pyusyä puolueettomana, olisi se automaatiisesti sotatoimi myös Suomea vastaan. Siinä meinaan pysähtyisi valtaosa ulkomaankaupastamme. Pitäisikö sen ns uskottovan puolustuksen nimissä Suomella olla sellaiset asevoimat jotka yksin, ilman muita yhteistyökumppaneita pystyisi tarvittaessa Venäjän toimet estämään. Tai jälkeenpäin karkoittamaan tuolta alueelta miehittäjän pois?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset