JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka

Vuotta 2015 ei tulla kirjaamaan historiaan Euroopan sotilaallisen puolustuksen riemuvoittona, koska turvallisuusympäristö on koko ajan huonontunut eikä EU ole edistynyt yhteisessä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassaan, vaikka muutamat valtiot ovatkin supistusten sijaan lisänneet puolustusmenojaan. Myös yhteistyö Euroopan sisällä on takkuillut.

Kun EU:n johtajat kokoontuivat vuonna 2013, oli puolustusta koskeva päätösasiakirja 6-sivuinen sisältäen yli 30 tätä koskevaa aloitetta. Kuluvana vuonna vastaavat päätökset kirjoitettiin yhdelle sivulle, johon sisältyi vain yksi konkreettinen esitys eli viedään lopulliseen muotoon Euroopan globaali turvallisuusstrategia. Nimenomaan puolustusasiat olivat vuoden 2013 kokouksessa päällimmäisenä, vuoden 2015 kokouksessa puolustusta ei oltu enää priorisoitu kovin korkealle.

Uhat huomioiden poliittinen saamattomuus johtaa siihen, että EU:n puolustuskyky edelleen heikkenee sekä teollisuus ja teknologinen osaaminen rapautuvat. Tämä kyllä on tiedostettu EU:ssa, mutta toimenpiteet asian korjaamiseksi aloittamista vaille valmiit.

EU:n haasteena on paljolti se, että suunnitelmia, 'tiekarttoja', päätöksiä ja julistuksia pidetään suurina saavutuksina eikä edes yritetä toteuttaa näitä tarvittavat resurssit myöntämällä. Sanat ovat toki tärkeitä ja tehokkaita, mutta vain jos ne johtavat konkreettisiin toimiin. Myönteisenä on nähtävä valmisteleva toimintasuunnitelma yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan toteuttamiseksi. Siinä annetaan rahoitusraamit.

Edellä mainitut näkemykset perustuvat ensisijaisesti Euroopan ilmailu- ja puolustusteollisuusyhdistyksen pääsihteerin Jan Pien artikkeliin 14.12.2015 Defense News s. 24.

EU:n ja miksei myös USA:n päättämättömyys ja toimintojen toteuttamisen hitaus on antanut esimerkiksi Venäjän huseerata Ukrainassa ja Syyriassa mielensä mukaan suhteellisen pienin voimin. Venäjä on hyödyntänyt tehokkaasti demokratian inertiaa ja omien päätösten vikkelyyttä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maailma on nyt vain mennyt semmoiseksi, että lukitsen oveni mennessäni unten maille.,pesäpallomaila porstuassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset