JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Uutta vuotta tinakauha kädessä odotellessa

Jos amerikkalaisiin ennustajiin on uskominen, niin apokalyptinen vuosi on taas tulossa. Syyrian sisällissota kylvää kalifaattisia kriisin siemeniään Lähi-itään ja sen ulkopuolelle eikä USA jää kylvön ulkopuolelle. CFR (Council on Foreign Relations’ Center ) arvioi, että noin 30 konfliktia maailmalla ensi vuonna voivat olla sellaisia, joilla on merkittävää potentiaalista vaikutusta Yhdysvaltoihin ja näyttää kartan mukaan, että Suomikin on väritetty punaisella eli on luokiteltu korkean riskin alueeksi. Toivoa sopii, ettei Venäjä lähde testaan luoteisrajansa takana olevien maiden sotilaallista valmiutta laajemmin, ja hyvä olisi, ettei Turkinkaan kanssa aseet kolise yhteen.

Venäjän ponnistelut Syyriassa voivat auttaa siihen, että tulitauko Ukrainassa pitää jossakin muodossa. Myöskään Kiina ei ole innokas keikuttamaan venettä Etelä-Kiinan merellä, vaikka sen toimet maailmanvaltiaaksi tähtäävät pitkässä juoksussa. Saudi-Arabialla on finanssi-, talous- ja budjettiongelmia sekä lisäksi kuningashuoneessa kulissien takana on tietyntasoista kärhämää. Osasyynä voi olla epäilys siitä, että operaatiot Jemenissä ovat osoittautumassa liian suureksi suupalaksi. Venezuelan vallanvaihto, vanhan vallan virkamiesten jääminen hallintoon ja kansan kasvava kurjuus 200 %:n vuotuisen inflaation ja rikollisuuden siivittämänä voi aiheuttaa mitä tahansa.

Verisimmät taistelut sitten II maailmansodan on viime aikoina käyty Nigeriassa, missä jihadistinen Boko Hara tulkitsee koraaniaan omalla tavallaan. Zimbabwen 91-vuotias presidentti Robert Mugaben kausi voi päättyä milloin vain ja presidentiksi voidaan yrittää asevoimin. CRF kiinnittää erityisesti huomiota Kongon demokraattisen tasavallan luonnonvaroihin sekä maan itäosien ja Ruandan levottomuuksiin. Kongon potentiaaliset vesivoimavarat ovat niin suuret, että koko Afrikan Saharan eteläpuoleinen nykyinen energiatarve pystyttäisi niiden avulla tyydyttämään. Ilman maan mineraaliesiintymiä maailman kulutuselektroniikan tuotanto tyssäisi ja viljelyskelpoista maata on niin paljon, että hyvin hoidettuna sen tuotolla lähes koko Afrikka pystyttäisi ruokkimaan. Siten sinnekin saattaa ilmetä kilpajuoksua tai ainakin presidentti Joseph Kabilalle riittää ystäviä ja pahimmassa tapauksessa myös vihollisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset