JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Terrorismikin tulee hintoihinsa

Financial Times on selvittänyt Daeshin (ISIS) terrori- eli 'sota'taloutta. Lähteestä riippuen lukuarvot vaihtelevat, mutta lienevät sen verran oikeita, että niiden pohjalta jonkinlaisen käsityksen saa järjestön taisteluvahvuudesta ja menettelytavoista.

Daeshin 'sotatalouspäällikkö' Abu Salah sai pari viikkoa sitten surmansa USA:n pommituksissa, mikä voi varmaan aiheuttaa notkahduksen järjestön taloudenpitoon ja erityisesti 30000 ydinjoukon ylläpitoon ja huoltoon. Näiden lisäksi tulevat vähemmän taisteluarvoa omaavat paikalliset militantit, joita arvion mukaan on 50000 – 70000, jotka ovat tietenkin koulutus- ja muuna reservinä tärkeitä.

Daeshin taistelijat jaetaan kolmeen luokkaan: munsireen (jalkamiehet, jotka eivät ole vannoneet uskollisuusvalaa ISIS:lle; palkka 50 - 150 $/kk), mubayeen (jalkamiehet, jotka ovat vannoneet uskollisuusvalan ISIS:lle; palkka 200 - 300 $/kk + bonus) ja muhjireen (eliittitaistelijat; palkka 600 - 1000 $/kk + erityispalkkiot). Värväyksen yhteydessä taistelijan vaimolle maksetaan 800 $ ja värväysrahaa 200 $.

Läntisten tiedustelupalvelujen mukaan daeshin varat ovat sitä luokkaa, että se pystyy näiden puolesta taistelemaan nykyisellä teholla lähes kolme vuotta; vuonna 2014 varoja oli vain yhden vuoden taisteluihin. Daeshin varojenhankinta vuositasolla arvioidaan nykyisin olevan 900 milj. $; tästä puolet tulee raakaöljyn myynnistä. Ydinjoukon ylläpitoon ja taisteluihin kuluu noin 20 milj. $ kuukaudessa ja lähes saman verran paikallisjoukkojen, tilapäisvärvättyjen ja muun hallinnon ylläpitoon. Valtava menoerä on myös terveys- ja koulutuspalvelujen järjestäminen daeshille uskollisilla alueilla. Näin he pystyvät kontrolloimaan kouluja, sairaaloita ja moskeijoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Numerot varmaan ovat oikein, mutta ovat omiaan vahvistamaan kuvaa jostain konkreettista kohteesta, jonka voi esim. kineettisellä voimalla tuhota.

Daeshin voima kumpuaa kuitenkin koetuista epäkohdista. Sen taistelijat ovat usein pitkän linjan ammattisotilaita, kuten Irakin entisen armeijan kokeneet sunni-upseerit, jotka Bremerin päätöksellä erotettiin palveluksesta viimeistä myöten. Tähän soppaan, kun lisätään Shia-taustaisen Malikin käsittämättömät toimet Yhdysvaltojen lähdön jälkeen, niin vastassa on varsin syvällä tavallisessa Sunni-väestössä elävä vastarinta. ISIS-on vain sen hyvin rahoitettu kehys.

Sama dynamiikka elää Syyriassa. Itse ISIS on heikko, mutta terrorismin juuret ovat syvällä ja ilmaiskujen tavoittamattomissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset