JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Naton seuraava huippukokous

Venäjän johto levittää kansalaisilleen mielikuvaa, että sille vihamieliset maat ovat saartaneet sen ja se joutuu toimimaan koko ajan siilipuolustuksessa. Naton katsantokannalta Venäjä puolestaan on saartanut tai konfliktitilanteessa pystyy saartamaan Naton liittolaismaita suhteellisen helposti. Turkki on saarroksissa, jos huomioi Syyrian tukikohdat ja Iranin yhteistoiminnan. Konfliktissa Naton yhteys Baltian maihin katkeaa, kun Kaliningradin ilmapuolustus estää Naton ilmatuen ja venäläiset tankit vyöryvät sieltä Pohjois-Puolaan Suwalkin alueelle katkaisten maayhteydet.

Muun muassa yllä mainitut seikat tekevät sen, että Naton ensi heinäkuun huippukokousta seurataan suurella mielenkiinnolla monella taholla. Seuraavat neljä asiaa tulevat varmaan agendalle:

1. Itä-Ukraina, Krim ja Syyria ovat osoittaneet, että Venäjä harrastaa konfliktitaloutta perinteisen kaupankäynnin sijaan. Naton haavoittuvaista itäistä siipeä vahvistetaan ainakin kahdella modernilla liikkuvalla prikaatilla, jotka pystyvät tarvittaessa itsenäiseen taisteluun. Tiedustelua, ilmapuolustusta ja elektronista sodankäyntikykyä alueella parannetaan. Nämä olisivat alku uhkien torjunnassa.

2. Välimerenalueet ja Lähi-itä ovat jatkuvassa kaaoksessa vaarantaen Naton liittolaismaiden turvallisuuden, ISIS:ä ei ole pystytty tuhoamaan eikä pakolaisongelmaa ratkaisemaan lopullisesti Naton ja EU:n yrityksistä huolimatta. Ainakin se tarkoittaa, että valvontaa, seurantaa ja tiedustelua on vahvistettava kaikilla tasoilla. Venäjän läsnäolo alueen tukikohdissa ei ainakaan vähennä jännitystä. Yhteistyötä Saudi-Arabian ja muiden Nato myönteisten maiden kanssa on tiivistettävä.

3. Naton on keskityttävä hybridiuhkiin. Tähän asti Venäjä on edustanut perintesiä uhkia, mutta on kovaa vauhtia kehittymässä hybridisodankäynnin mahtimaaksi. Naton on pystyttävä vastaaman tähän yhdessä EU:n kanssa.

4. Naton on päivitettävä ydinasepolitiikkansa ja -pelotteensa.

Jo nämä neljä kohtaa ovat varsin kunnianhimoisia, mutta nykyisessä turvallisuusympäristössä ne ovat vasta alkua, jotta kokonaisturvallisuus saataisi edes välttävälle tasolle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset