JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Obaman vierailu Kuubaan ja Argentiinaan

Obaman Kuuban vierailu on ylittänyt uutiskynnyksen reippaasti myös Suomessa, mutta jatkolento Argentiinaan on jäänyt vähemmälle huomiolle. Kuubassa on asukkaita 12 miljoonaa ja Argentiinassa 42 miljoonaa. Argentiinan uusi presidentti Mauricio Macri on ollut vallassa vasta 100 päivää ja saa heti vieraakseen maailman johtavimman hallitsijan.

Edellinen USA:n prseidentin vierailu tapahtui vuonna 2005, joten niin se aika kuluu.

Macri ehti tosin jo päästä sopimukseen amerikkalaisten korppikotkarahastojen kanssa maan veloista. Argentiina sai 30% alennuksen velkoihinsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #1

Tuosta Timen jutusta voi laajemminkin kummuta ajatus, että kahdenvälinen sopiminen Venäjän kanssa tuottaa tulosta, mutta asiat eivät edisty EU:n kautta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä muistutus presidentti Obaman toisesta vierailusta. Samalla tuli katsottua Argentiinan tekemää sopimusta velkojiensa kanssa. Maksavat vajaa 5 miljardia dollaria velkojille. Neljä suurinta velkojaa saa 75 prosenttia jäljellä olevista saatavistaan. Riita on kestänyt 14 vuotta.

http://www.reuters.com/article/us-argentina-debt-i...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #3: "..saa 75 prosenttia jäljellä olevista saatavistaan.."

Hyvä tarkennus, poimin tuon 30% omasta mutu-muististani.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä vielä 2000-luvun alussa romahtaneen Argentiinan valtion lainojen korkoja, jotka ovat kiinnostavia. Vuoden korko keikkuu yhä 15 prosentin yläpuolella ja kymppivuotinen on vajaa 5 prosenttia. Kallista on heille lainaraha.

http://www.investing.com/rates-bonds/argentina-gov...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Miksi Obaman vierailu osui Argentiinaan?
USA:lla ja Columbialla on hyvät suhteet, mutta tällä hetkellä presidentti Manuel Santos käy FARC:n kanssa rauhanneuvotteluja, jotka ovat loppusuoralla herkässä vaiheessa. Lämmin Brasilia olisi voinut olla hyvä välilaskupaikka, mutta Dilma Rousseff on korviaan myöten suossa korruptioskandaaliensa kanssa. Peru ja Chile tekivät juuri USA:n kanssa vapaakauppasopimuksen, joten sinne ei ollut akuuttia tarvetta pistäytyä ja Obama varmaan osallistuu marraskuussa Limassa pidettävään Aasian-Tyynenmeren talousyhteistyön kokoukseen (Foro de Cooperación Económica Asia-Pacífico). Bolivia, Ecuador ja Venezuela ovat maita, joissa hallitusten ajatusmaailma on ristiriidassa USA:n kanssa. Uruguay olisi tullut kyseeseen, koska se on Mercosurin tämän hetken puheenjohtaja, mutta tulevan puheenjohtajamaan eli Venezuelan varjo himmensi ajatusta.

Obama siis valitsi Argentiinan, koska se halutaan mukaan Tyynenmeren liittoutumaan yhdyskäytäväksi Tyynenmeren ja Atlantin välille vilkastuttamaan kauppaa Aasian suuntaan. Vapaakauppasopimus USA:n ja Argentiinan välille olisi tärkeä kummallekin tässä vaiheessa, varsinkin kun EU ja Mercosur käyvät vastaavia neuvotteluja Argentiinan kanssa. Turhaan tuskin Ranskan ja Italian presidentit Hollande ja Renzi sekä EU:n kansleri Federica Mogherini ovat vieralleet viime aikoina Argentiinassa.

Lisäpontta tuovat myös se, että USA:n hyvä liittolainen terrorismin vastaisessa taistelussa on argentiinalaistaustainen paavi ja huumeidenvastaisen taistelun yhteisestä strategiasta on päästy pitkälti sopimukseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joutuuko Suomikin käymään taloudellisesti yhtä syvällä kuin Argentiina?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Houkuttelisiko tango Obaman Suomeen:

http://www.aol.com/article/2016/03/24/watch-president-obama-dance-the-tango/21332772/?icid=maing-grid7|main5|dl36|sec1_lnk2%26pLid%3D1332727587

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset