JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Venäjä on suuri aseiden viejä

Presidentti Niinistö on Washingtonissa ydinturvahuippukokouksessa, johon Venäjän presidentti ei kiireiltään ehtinyt. Sen sijaan Putin vetoaa Euroopan maita palaamaan entisen kaltaiseen sotilaallis-tekniseen yhteistyöhön Venäjän kanssa. Hänen mukaansa tämä yhteistyö on lähes kokonaan tyrehtynyt eikä suinkaan Venäjän aloitteesta ja hän toivoo tämän pysähdyksen olevan väliaikainen ilmiö.

Venäjän aseiden viennin arvo oli viime vuonna 14,5 mtd $ ja alan teollisuuden tilauskanta oli vuoden lopussa yli 56 mrd $.

Top 100 eli maailman sadan suurimman aseiden valmistajien joukkoon mahtuu seitsemän venäläistä yritystä, joiden vuoden 2014 myynti yhteensä oli 28 mrd $.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Putinin mainitsema tilauskanta koskee nimenomaan ulkomaista vientikauppaa, minkä lisäksi Venäjä tilaa aseteollisuudeltaan omiin tarpeisiinsa.

Paljonkohan lienee öljyn hinnanlaskun aiheuttama Venäjän vientitulojen menetys suhteessa tuohon aseviennin yli 56 mrd $ tilauskantaan (josta sekä toimitukset että laskutus jakautunevat useille vuosille)?

CIA Factbookin mukaan Venäjän valtionbudetissa 2015 tuloja oli $216.3 miljardia ja menoja $251.6 miljardia, eli pakkasella 35,3 mrd $. Mihin taskuihin aseviennin tulot $14.5 mrd sitten lopulta päätyvätkään 2015, ilmeisesti ne jo sisältyvät jo kirjanpidollisesti noihin budjettilukuihin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hannu Mononen

Arvioni mukaan Venäjän vientitulot öljystä olivat vuonna 2015 n. $140 mrd. Se on $200 miljardia vähemmän kuin vuoden 2013 huippuvuoden öljytulot.

Tänä vuonna 2016 öljytulot tulevat olemaan $130-$170 miljardin haarukassa. Vuonna 2017 mikään budjetti ei tätä kestä.

Kyllä Venäjällä haastetta riittää. Sopeutus tulee olemaan äärimmäisen vaikeaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Syyrian asemessut olivat menestys...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset