JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Ydinaseet poistuvat Turkista

Kylmän sodan ajoista lähtien Turkissa Incirlikin sotilastukikohdassa on ollut noin 50 USA:n ydinkärkeä. Viime heinäkuun 15 päivän vallankaappausyritys on jäädyttänyt Turkin ja USA:n suhteet siihen pisteeseen, että USA on päättänyt siirtää ydinaseensa Romaniaan Deveselun lentotukikohtaan, mihin joulukuussa 2015 sijoitettiin Venäjää ärsyttävä Aegis ballististen ohjusten torjuntajärjestelmä.

Epävirallisesti on vuodatettu tietoa, jonka mukaan USA ei voi riskeerata kontrollin menettämistä ydinaseisiinsa. Tällainen vaara oli olemassa, kun Turkki katkaisi Incirlikistä sähköt ja julisti muutaman päivän täydellisen lentokiellon alueelle. Tukikohdan turkkilainen kenraali pidätettiin 16.7.2016 syytettynä siitä, että oli määrännyt tukikohdassa olevien turkkilaisten lentokoneiden avustamaan kapinallisia.

USA ei ole virallisesti vahvistanut ydinkärkiensä siirtopäätöstään, mutta vastaava käytäntö eli epävirallisuus on ollut aiempikin tapa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mä en usko että niitä siirretään yhtään mihinkään. Ei niitä ole ennenkään siirrelty, vaikka Turkissa ja ympäristössä on kuohunut.

Romanian ulkoministeriö kiistää jyrkästi nämä nimettömistä lähteistä liikkeellelasketut huhut ja Nato tyytyy kommentoimaan että Liittouma tulee pitämään huolen siitä että aseet pysyvät turvassa ja toimintakykyisinä.

Sattumalta kirjoitin aiemmin tänään toisaalla että uskoakseni tätä "ydinaseiden turvallisuutta" tullaan käyttämään syynä Turkin sisäiseen tilanteeseen puuttumiseen.

Veikkaan siis Erdoganin savustuksen alkavan ja CIAn suojeleman imaami Fethullah Gulenin puffaamisen alkavan todenteolla lähiaikoina "maltillisena islamilaisena vaihtoehtona". Näitä puheenvuoroja on jonkinverran ollut..

Enkä ihmettelisi vaikka tällä varjolla USAn ja kumppanien sotilaallista läsnäoloa Turkissa tultaisiin lisämään merkittävästi.. Pitäähän ydinaseita suojata IS-terroristeilta. Todennäköisesti USA ilmoittaa vahvistavan "IS:n vastaista" taistelua lisäämällä joukkojen määrää Incirlikissä..

Mikko Toivonen

"Maltillistakaan" islamia ei ole olemassa. Siis on aivan varmaa, että USA ei tule puffaamaan Guleniä Erdoganin tilalle. Molemmat ovat kovan linjan teokraatteja ja Gulenia voidaan jollain tavalla rinnastaa vaikka Khomeiniin siksi että hän ohjaa hengellisenä johtajana kivenkovaan uskovia kansalaisiaan ja on ilmiselvästi korruptiosta vapaampi kuin oman perheensä ja sukunsa massia rankasti täydentävä enemmänkin Kalifi tyyppinen Erdogan.

Mitä tulee US ydinaseisiin 50-60 kpl Incirlikissä, niin asiasta on jo paljon keskusteltu englanninkielisessä lehti- ja mediamaailmassa, missä kommentit ovat erittäin selkeästi neuvoneet US hallintoa mahdollisimman pian poistamaan ydinaseensa Turkista.

Ovatko ne jo osin tai täysin poistettu saamme mahdollisesti joskus virallisestikin tietää, mutta nuo ovat asioita joita hallintojen tiedottaminen ei varmasti pidä nopean tiedottamisen tarpeessa.

USA tuskin alkaa Erdoganin julkista savustusta. Sen tekevät Turkin eurooppalaiset naapurit joista riippuvain Turkki on merkittävästi enemmän kuin me Turkista. Turkilla ei nimittäin ole ystäviä lähi arabimaailmassakaan joita se alisti ottomaanien aikana ja sitä ei kyllä ole unohdettu. Putinin liehittely ei riitä korvaamaan Euroopan bisneksien menetystä sillä silloin ei kyllä rakennu yhtään kaasuputkeakaan Turkin kautta Eurooppaan.

Pakolaiskysymys mistä yleisölle on annettu väärä kuva Euroopan tarvitsevan Turkkia enemmän kuin Turkki Eurooppaa on EU toimesta ja niin haluttaessa täysin ja nopeasti hoidettavissa kuten Libyankin pakolaistulva Italiaan.

Turkin vastainen meri ja maaraja kiinni kaikelta muulta paitsi paperillisilta laillisilta tulijoilta ja EU pelastusalukset pois Libyan aluevesirajojen ulkopuolelta Italian satamiin ja lähtemään sieltä liikenteeseen jos 12 mailin rajan ylityksen jälkeen tulee kumiveneestä hätäsignaali.

Tärkeintä on kuitenkin, että ydinaseita ei jätetä islamististen kalifikandidaattien minkäänlaisen saatavuuden tai kiristyksen varaan

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Maltillistakaan" islamia ei ole olemassa. Siis on aivan varmaa, että USA ei tule puffaamaan Guleniä Erdoganin tilalle. "

CNN: Tucked away in the Poconos lies the compound where Fethullah Gulen, a moderate Turkish Muslim cleric...

“In this interdependent world, the fates of people on opposite sides of the globe are increasingly linked; and it is critical to keep the lines of communication open as much as we can. That is why the communication between the Turkish-American community and the people of Turkey is so important. You are contributing to lasting peace and security at home and abroad;

the promotion of the ideas of tolerance and interfaith dialogue inspired by Fethullah Gülen in his transnational social movement.

You do it through your everyday lives and you are truly strengthening the fabric of our common humanity, as well as promoting the ongoing cultural and educational ties that bind our world together. I want to thank you for your contributions to America, for your contributions to stronger Turkish-American relationships and better understanding.” - Bill Clinton

Mikko Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Tuota "moderate Turkish cleric" väärinkäytetään asioita tuntemattomien toimesta kaiken kielisissä medioissa.

Fethullah Gulenin oppejakin on onnistuttu lukemaan tuon moderaatti virheoletuksen pohjalta maltillisiksi. Tarkemmin islamin maailmaa ja henkeä tunteva tunnistaa senkin puhtaaksi taktiikaksi.

Gulenkin on nimenomaan lähtenyt kouluttamaan sitä hallinnon osaa jolla maa otetaan henkiseen hallintaan valmistelemaan todellisen teokratian saapumista. Sitä odotellessa voi vaikka veljeillä itse pirun kanssa jos se palvelee lopullista tarkoitusta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #14

Joo mä tiedän mikä se on olen lukenut miehestä jo kauan ennen kuin siitä tuli Suomessa "julkkis"...

Nyt on kyse siitä mimmosta kuvaa siitä halutaan antaa..

Esimerkiski tämmöstä..

"How many times have I heard the rhetorical question — where are the “good” Muslims? Where are the “moderate” Muslims? The millions who follow Fethullah Gulen have an answer, and it is Mr. Gulen. His views respecting democracy, the rule of law, and opposing terror and violence have been consistent for decades. It may have taken the present crisis to bring this man’s views to broader public attention."- Alon Goshen-Gottstein. Founder and Director of the Elijah Interfaith Institute. Acknowledged as one of the world’s leading figures in interreligious dialogue.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #14

Kun nyt sattuu olemaan aihe jota on tullut tutkiskeltua jo jonkin aikaa, niin mainitsen vielä, että Gulenin hakiessa oleskelulupaa/turvapaikkaa USA:sta ajauduttuaan huonoihin väleihin aiemmin tukemansa AKP:n ja Erdoganin kanssa, niin virastoista ainakin FBI ja DHS vastustivat imaamin jäämisyä maahan.

"These facts,..., hint that a much harder line, a sense of world-wide Islamist proselytizing mission, lies just under the surface." US ulkoministeriö Istanbulista Washingtoniin... Sähke wikileaksin julkaisema.

CIA kuitenkin prässäsi systeemiä ja Gulen sai jäädä.

CIAn Kabulin entinen asemanpäällikkö Graham Fuller oli Gulenin "suojelija".

CIA on käyttänyt tai sen väitetään käyttäneen Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa, Gulenin kouluja peitteenä asiamiestensä toimille alueilla.

Fuller on tutkinut "poliittista Islamia" ja kirjoittanutkin siitä.

Gulenin "maltillinen" islam lienee sen kaltaista "poliittista Islamia" että se on "plug and play" yhteensopiva Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun ja muun "establishmentin" kanssa.

Gulenin toimintaa rahoitetaan US veronmaksajien rahoilla kierrättämällä rahaa niiden yli 100 koulun kautta joita liike USAssa pyörittää.

Assange kertoo wikileaksilla olevan hallussaan materiaalia, muistaakseni Clintonin sähköposteja, joista paljastuu Clintonien ja Gulenin "läheiset" suhteet. Gulenin verkoston kautta väitetään rahoitetun Clintonien säätiötä ja kampanjaa. En ole itse päässyt kyseisiä lappuja vielä lukemaan. Wikileaks ei käsittääkseni ole vielä julkaissut niitä..

Mikko Toivonen Vastaus kommenttiin #16

En ole ainoa joka on tunnistanut Gulenin potentiaalisen "Khomeinismin"

Ote tämänaamuisesta lehdestä:

"
Turkey's EU ambassador says Gulen wants to take power 'like Khomeini' in Iran
Barbara Tasch,Business Insider UK 21 hours ago .

The Turkish government is worried that the charismatic cleric

Fethullah Gulen will return from exile in America and take over the country, the way Ayatollah Khomeini did in Iran in 1979.

On Thursday, Turkish authorities announced 38,000 criminals would be released from prison to make room for "coup plotters," a move that further alarmed Western leaders who already condemned the extent of the crackdown and fear that Turkey's President, Recep Tayyip Erdogan, is using the coup to quell anyone who disagrees with him. "The EU does not need to worry about the future of the democracy in Turkey. There is no reason for that," Turkey's EU ambassador, Selim Yenel, told German magazine Die Welt on Friday, ...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #17

Jep. Aivan oikein. Khomenilla ja Gulenilla on sellainenkin yhteneväisyys, että molemmat ovat "Lännen tukemia".

Kun Pahlavia syöstiin vallasta -79, oli Khomeinin nostaminen valtaan päätetty ennalta USAn toimesta..

Olen koostanut tässä hieman matskua aiheesta.

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20599...

Erdogan on käynyt taisteluaan tätä "deep state" järjestelmää vastaan jo pitkään. Erdo yritti tehdä tästä "rinnakkaisjärjestelmästä" laittoman, mutta silloinen upseeristo ei suostunut tukemaan Erdoganin hanketta.

http://factsonturkey.org/17669/military-refuses-to...

Edellä oleva uutinen alunperin julkastu gulenistien Todayszaman lehdessä, josta se vallankaappauksen jälkeen on poistettu, ainakin mun kirjanmerkeistä löytyvä linkki näyttää nykyisin 404...

Mikko Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Ihan selvyyden vuoksi näen aiheelliseksi kertoa, että henkilökohtaisesti en haluaisi nähdä Erdoganin tai Gulenin kummankaan linjaista islamismia vallassa missään maassa.

Tosin sitä ei voi kiistää etteikö lännestä nimenomaan US ja omalla osuudellaan Suomi olisi ollut virheellisen vahvasti tukemassa Erdoganismiä ja US molempia uskonnollisia hurmoksia. Muun lännen asenteet ovat olleet lähempänä omaa "asennoitumista"

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #19

Jep, mä näkisin että tässä hommassa on taustalla sellainen uskontojen välinen "liennytys" tai siis sillä varjolla tätä gulenismia markkinoidaan, kuten Clintonin ja Alon Goshen-Gottsteinin, (juutalainen kehumassa muslimia), lausunnoista on pääteltävissä.

Vähemmälle huomiolle on sitten jäänytkin Gulenin lausunto 90-luvun lopulta.

"We invite our friends who hold high positions in the legislative branch of government and state institutions to master the skills of administration, so they could, when the time comes, reform the Turkish state and make it more fruitful at all its levels in the name of Islam. We have to be patient and wait for the right moment and opportunity. We must not do it too soon.”

Nyt on tainnut tulla "oikea aika"...

Islamilaista maailmaa on vaikea muuttaa sekulaariksi, edes Ataturkin perintö ei Turkissakaan tunnu kantavan enää.. Erdoganin kannatus kertoo kuitenkin omaa kieltään siitä että Islam on osa tuon alueen poliittista elämää.

Toki yksi merkittävä syy tähän tietenkin nn se että Länsi on järjestelmällisesti kaatanut kaikki sekulaarit hallinnot Lähi-Idässä. Nyt on menossa al Assad..

"Tarvitaan" siis jotain muuta, jokin uusi islamin suuntaus, jota voidaan alkaa markkinoimaan islamilaisena "mallijärjestelmänä" Lähi-Itään. Saudien wahhabi/salafisti hurmoksella ei enää Islamilaisen Valtion jälkeen ole tulevaisuutta.. Sikäli kun ei ole tarvetta lietsoa rauhattomutta alueella enää jatkossa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Pahoin pelkään, että osa on jo poistunut.

Juhani Nurminen

Voiman tasapaino kuitenkin säilyy?

USA (lue: Nato) vie omansa pois ja venäjä tuo uudemmat tilalle.

Itse näen NATOn olevan enemmänkin USA, kuin USA:n osa natoa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Noiden ydinaseiden kohdalla päällimmäinen huoli lienee se, että islamilainen valtio pystyy aseet ainakin sotapeleissä varastamaan. Nyt kun myös Turkista itsestään on kovaa vauhtia tulossa kalifaatti tai ainakin aiempaa epäluotettavampi kumppani, ei ole mitään syytä jättää sinne ydinaseita.
Ne ovat pikemminkin turvallisuusriski kuin toimiva pelote. Ydinaseita kun voi kuitenkin tarvittaessa hyvinkin nopeasti paikan päälle lähettää, jos niille oikeasti jotain käyttöä on.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Turkki on lännelle geopoliittisesti niin tärkeä että ennemmin ydinaseet tullaan "turvaamaan" paikanpäällä ja ajetaan läpi hallinnon vaihtaminen, kuin luovutetaan ja haetaan aseet pois ja annetaan Turkin lähentyä Venäjää joka on toinen Mörkö.

Uskooko joku tosissaan, että "Islamilainen Valtio" kykenee varastamaan ydinaseita kaappaamalla ne USAn/Turkin sotilastukikohdasta. Siellä on muistaakseni vahvuudeltaan noin 2000-3000 US sotilaan joukot. Ja vähintäänkin riittävästi tulivoimaa.

Eihän se oikeasti ole edes mahdollista. Uhkakuvana aivan älytön ja sen esittämisellä on uskoakseni aivan muut motiivit...

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Miksei pysty, jos on tarpeeksi kova tahto ja usko oikeuttaa.. On Yhdysvallat ja myös Neuvostoliitto joutuneet huomaamaan, että ryysyläisarmeija on kova vastus.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #6

Ei vaan tunnu uskottavalta että terroristit kävisi noukkimassa kyytiin USAn sotilastukikohdan holveista kenenkään huomaamatta 4m pitkiä ja lähes 400 kiloa painavia pommeja. Näitä B61 pommeja siellä on kaiketi noin 50 kappaletta. Tietenkin asia on toinen jos niitä halutaan antaa... Stingerien jakamisen terroristeille vielä "ymmärtää", mutta ydinaseet... Enpä usko.

Vielä älyttömämpi ajatus on se että IS terroristit onnistuisivat hyökkäämään tukikohtaan ja ottamaan sen komentoonsa niin että saavat pommit ja muut vaadittavat tarpeistot haltuunsa. Koittakaahan nyt vähän miettiä...

Toi ydinaseiden turvallisuudesta jauhaminen on melko saletisti infosota operaatio, jolla tullaan perustelemaan läntinen "interventio" Turkkiin.

Korjaus aiempaan kommenttiin.. US joukkojen vahvuus kyseisessä sotilastukikohdassa on noin 5000 miestä. Vertailun vuoksi IS:n vahvuudeksi on viimeaikoina arvioitu noin 20 000 taistelijaa..

Mä vaan en näe tota mahdollisena, mutta ymmärrän kyllä miksi niin halutaan viestittää..

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei se varmasti onnistukaan perinteisillä sotatoimilla hyviä tapoja ja kansainvälisiä sopimuksia noudattaen. Toivotaan, että kaikki osapuolet pitäytyvät niissä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Muistan Putinin sanoneen, että Aegis ballististen ohjusten torjuntajärjestelmää voidaan käyttää myös hyökkäystarkoituksessa ydinohjusten laukaisemiseen, ja että hän pelkää, että Nato tekee juuri niin. Onko Putinin pelko toteutumassa ?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Eiköhän niitä laukaisualustoja ole aivan riittävä määrä jo nyt merenpinnan alla sukellusveneissä. Aegis järjestelmällä varustettuja laivoja on jo viitisenkymmentä ja kun ohjelma on viety loppuun niitä pitäisi olla lähes sata. Lisäksi on kehitetty maan päällä toimivat järjestelmät joita on sijoitettu Romaniaan ja Puolaan ja missä on viimeistä mallia olevat päivitetyt versiot järjestelmästä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pääasia, että eivät siirrä niitä Turkista tuohon läheisyyteemme Eestiin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Foreign Plicy lehti väittää, että ydinaseiden siirto Turkista Romainiaanon väärää tietoa tai sitten ei.

http://foreignpolicy.com/2016/08/19/no-the-u-s-is-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset