JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Argentiinan köyhyys

Argentiina tuottaa elintarvikkeita 400 miljoonan ihmisen ruokkimiseen tarvittavan määrän ja tavoitteena on kasvattaa sitä seuraavan viiden vuoden aikana 600 miljoonan ruokatarvetta vastaavaksi määräksi. Maan bkt on 16400 €/asukas (1350 €/kk/asukas). Tätä taustaa vasten tuntuu aavistuksen oudolta, että maan 44 miljoonaisesta väestöstä 15% elää epävarmuudessa mistä saada jokapäiväinen ravinto.

Kirkon ja yksityisen tutkimuslaitoksen raportit ovat selkeästi surullisempaa luettavaa kuin virallisen tilastokeskuksen. Ensin mainittujen mukaan vuonna 2016 inflaatio oli 40% ja vuonna 2015 25%. Köyhyysrajan alapuolelle viime vuonna jäi 30% väestöstä, kun edellisenä vuonna luku oli 24% . Virallisen tilastokeskuksen mukaan viime vuonna köyhiä oli 4,7%, joten ero ei ole selitettävissä pelkillä satunnaistekijöillä. Vuonna 2013 hallitus kielsi tilastokeskusta julkaisemasta köyhyystilastoa. Köyhyyden mittaukseen käytettiin seuraavia muuttujia: peruspalvelut, sosiaaliturva, kohtuullinen asumistaso, terveyspalvelut, riittävä ravinnon saanti ja koulutusresurssit.

Suurimpana haasteena on se, ettei palkka riitä välttämättömiin menoihin, joihin esimerkiksi kuukaudessa 4-henkinen perhe tarvitsee 800 €, ettei tipahda köyhyysrajan alle, ja vähintään 330 €, ettei näe nälkää. Kun minimipalkka on 450 € ja varsinkin suurkaupunkien työttömyys korkeaa, niin se selittää paljon köyhyyden syitä. Nyt joka kymmenes perhe tarvitsee ruoka-apua.

Suuri ongelma on myös se, etteivät nuoret saa vietyä loppuun toisen asteen koulustaan, vaan monestakin syystä ajautuvat ensiasteen jälkeen pätkätöihin, pimeille työmarkkinoille tai työttömyyteen. Uudella presidentillä töitä riittää, jos aikoo saavuttaa lupaamansa tavoitteen eli ettei köyhyysrajan alapuolella ole yhtään argentiinalaista hänen presidenttikautensa päätyttyä.

http://internacional.elpais.com/internacional/2017/06/06/argentina/14967...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kymmenen vuotta sitten olin muutaman viikon. Keskuspankin pääkonttori kumisi tyhjyyttään Buenos Airesissa. Esimerkki kuinka varakas maa ajautuu noin 50:ssä vuodessa "konkurssiin". Eipä näytä sitten tilanne paljoakaan kohentuneen 10 vuodessa. Harmillista. Hieno maa joka tapauksessa ja rikas kulttuuri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kun minimipalkka on 450 € ja varsinkin suurkaupunkien työttömyys korkeaa, niin se selittää paljon köyhyyden syitä. Nyt joka kymmenes perhe tarvitsee ruoka-apua.

Suuri ongelma on myös se, etteivät nuoret saa vietyä loppuun toisen asteen koulustaan, vaan monestakin syystä ajautuvat ensiasteen jälkeen pätkätöihin, pimeille työmarkkinoille tai työttömyyteen."

Suomi poikkeaa tuosta sikäli, että Suomessa ei ole minimipalkkaa.

90-luvun toisella puoliskolla vierailin bisnesreissuilla muutaman kerran Argentiinassa. Olihan Buenos Airesin laitamilla suuria slummialueita, mutta aivan samanlaisia on myös São Paulon ja Santiago de Chilen ympärillä. Itse Buenos Airesin kaupunki puolestaan näyttäytyi silloin hyvinkin positiivisessa valossa. Usean kilometrin pituinen hotellin lähellä sijainnut ostospromenaadi nimeltään "Calle Florida" oli ruhhkanaan ihmisiä, jotka tuntuivat käyttävän rahaa aika suruttomasti.

Inflaatiota ei ollut niinä vuosina lainkaan, yksi peso vastasi tasan yhtä US-dollaria. Paikallinen kolleegani vei minut syömään illallista klo. 24:00 hotellin lähellä olevaan pihviravintolaan. Minusta oli hyvin ymmärrettävää, että se oli puolityhjä siihen aikaan. Mutta yllätyksekseni tilattuamme annoksemme (joka oli siis potkupallon kokoinen pala veristä lihaa lautasella ilman lisukkeita) sisään pelmahti uusia ruokailuseurueita ja lopuksi ravintola oli täynnä ruokailijoista. Poistuimme sieltä puoli kahden maissa yöllä ne lihaklöntit ja pullo punkkua vatsassamme tyytyväisinä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset