JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Finanssiparatiisi

USA:n ja Argentiinan poliittinen jääkausi juontui laiminlyödyistä veloista maksukyvyttömyydestä johtuen. Kun viime vuosina takaisinmaksusta on päästy sopimukseen ja presidenttikin vaihtui, niin välitkin paranivat. Muun muassa amerikkalaissijoittaja Paul Singer osti Argentiinan vuosituhannen vaihteen velkapapereita muutamalla prosentilla niiden nimellisarvosta. Argentiina kieltäytyi maksamasta nimellisarvon mukaista summaa. Joku vuosi sitten yhdysvaltalaistuomari Thomas Griesa tuomitsi Argentiinan maksamaan kovan riskin sijoitusrahastoille (korppikotkarahastoille) 1,3 miljardia dollaria vanhoja velkoja.

Korppikotkarahastojen lainanmaksut ovat olleet yhtenä syynä Argentiinan peson syöksyyn. Maan hallitus on käyttänyt kaikkia keinoja haaliakseen uutta lainarahaa. Tämän seurauksena Argentiinasta on tullut finanssiparatiisi. Maan keskuspankki tarjoaa 7,9% korkoa dollarilainasta, kun muilta Etelä-Amerikan mailta saa 3-5 % ja USA:ssa lainakorko on 1%. Ottamalla USA:ssa lainaa 1%:n korolla ja sijoittamalla se Argentiinan valtiolainoihin saa sijoitukselleen lähes 7 %:n tuoton. Tällä korkokeinottelulla on yleisnimi ’carry trade’ ja Argentiinassa "bicicleta financiera" (polkupyörä finanssointi).

Viime vuonna parhaaseen tuottoon pääsivät ne argentiinalaiset ’polkupyöräilijät’, jotka keskuspankilta ostivat syöksyssä olevilla pesoilla 35 päivän dollaripapereita, sijoittivat dollarit valtion dollarilainoihin ja toistivat toimenpiteen erääntymisen jälkeen. Näin vuosituotoksi korkean inflaation vuoksi saattoi saada sijoitukselleen jopa 50%. Tätä nykyhallinnon sallimaa keinottelua entinen predidentti Cristina Fernández de Kirchner tulee nykyisessä vaalikampanjassa käyttämään hyväkseen.

http://economia.elpais.com/economia/2017/06/22/actualidad/1498146971_114...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset