JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen

Yllä mainittu Emil Lotjanun elokuva vuodelta 1975 tuli mieleen lukiessani Clarinin 26.6.210 tekstiä, jonka otsikon viesti oli jotenkin seuraavasti: ’Natsien keskitysleirinleirin paikalla on iso sikala’. Natsien tuhoamislistalle joutuivat paitsi juutalaiset myös mustalaiset, jota loukkaavaa ja pejoratiivista nimitystä romaneista silloin ja myöhemminkin käytettiin. Kyseinen Letyn leiri sijaitsi nykyisessä Tšekin tasavallassa noin 75 km Prahasta lounaaseen. Nyt siellä käyskentelevät siat. Kuvan mukaan varsin iso ja modernin laitos, mutta sikala mikä sikala.

Letyn ’työleiri’ toimi vuosina 1940-1943. Eri lähteistä saadut luvut vaihtelevat, mutta sen läpi kulki yli 1300 romania, joista leirillä kuoli noin 330, mm. kaikki leirillä syntyneet 30 lasta; Auswitschiin lähetetyistä kuoli yli 500 ja vain muutama säilyi hengissä. Nykyisestä Tšekin 10,6 miljoonasta asukkaasta romaneja on alle 300000.

Tuntematta asiaa tarkemmin kuvittelen, etteivät kaikki natsien tuhoamistoimista kärsineet kansat sietäisi kansansa tuhoamisleirin paikalle sikalaa. Olisi outoa, jos esimerkiksi Auswitschin kompleksissa olisi nyt jättiläissikala. Mutta tämä kuvaa melko hyvin sitä, miten vielä nykyään eurooppalaiset sivistysvaltiot suhtautuvat syrjittyihin vähemmistöihinsä. Euroopan parlamentti on tehottomasti pyytänyt vuosina 2005 ja 2008 Tšekkiä kunnostamaan paikan tuhottujen romanien muistomerkiksi, mutta vasta 2016 Tšekki lupaisi tämän tehdä. Ihmisoikeusjärjestön mukaan vielä tällä hetkellä alueella on vauraan oloinen sikala, jonka omistaja on luvannut myydä paikan, jos saa siitä käyvän hinnan.

https://www.clarin.com/mundo/granja-cerdos-escenario-masacre-nazi_0_HyAS...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lety_concentration_camp

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Romani yhdellä a:lla. Romaani on kaunokirjallinen teos.

Hannu Töyri

Ehkä se haluttomuus pystyttää muisto merkkejä on ollut aluperinkin enemmänkin poliitista kuin henkilökohtaista, vaikka sitäkin. Jos "omia uhreja" ei löydy, niin aloitteellisuus ei välttämättä ole kovin suuri. Voittaja kirjoittaa historian. Esim. NL:n väitteet alueellaan tahtuneista juutalaisten joukkomurhista kokivat ja kokevat edelleenkin aikamoista inflaatiota, vaikka uhrien määrät eivät vähennä tekojen tuomittavuutta, niin totuus olisi mukava tietää vihdoinkin.

Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen saksalaiset joutuivat suurimman etnisen puhdistuksen kohteeksi mitä historia on tähän asti tuntenut. Yli 15 miljoonaa etnistä saksalaista siviiliä karkotettiin asuinalueiltaan.

Stalinin vainot unohdetaan
Aina jaksetaan nostaa näkyvästi esille se, että kuinka saksalaisten ylläpitämillä keskitysleireillä kuoli 6 miljoonaa ihmistä ja kuinka saksalaisia sotarikollisia etsitään vieläkin. Samaan aikaan Stalin vainosi ja tapatti jopa 40 miljoonaa ihmistä. Lisäksi tyoleireillä kuolleet ja sodassa kaatuneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset