JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Paavin erehtymättömyys koetuksella

Vatikaanissa toimivan katolisen kirkon opin puhtaudesta vastaavan kollegion puheenjohtaja vaihtui 1.6.2017 (Congregatio pro doctrina fidei: prefekti/pj + 5-henkinen sihteeristö + 27 jäsentä). Uudistuksia vastustavaan vanhoilliseen siipeen kuuluva saksalainen Gerhard Müller sai lähteä pääministerin asemaa vastaavalta postilta ja kollegion sihteerinä toiminut mallorcalainen arkkipiispa Luis Ladaria Ferrer tuli tilalle.

Paavin ’syntilista’ on pitkä. Kollegio sai käsiteltäväkseen paaville neljän vanhoillisen kardinaalin allekirjoittaman kirjeen, jossa vaadittiin, ettei aviosta eronneille edelleenkään sovi jakaa ehtoolista (murtaa leipää) eikä vihkiä uuteen avioliittoon. Paavi ei ole vastannut tähän eikä sen jälkeen tulleeseen toiseen vastaavaan kirjeeseen. Samaa sukupuolta olevien avioliitosta paavin näkemystä kuvaa hänen mainintansa: ’Mikä minä olen tuomitsemaan homouden?’ Kirkollista yhteistyötä korostaakseen paavi vieraili 31.10.2016 Ruotsissa uskonpuhdistuksen alkua juhlistavan merkkipäivän johdosta (tasan 499 vuotta teesien naulaamisesta), Se oli myrkkyä Vatikaanin keskushallinnon eli kuurian vanhoilliselle siivelle. Maltan ultravanhoilliset muistavat tappionsa vajaan vuodentakaisessa kortonkisodassa. Kirkon johdossa rehottava lasten ja nuoren seksuaalinen hyväksikäyttö (pedofiilia) ja sen peittely on ehkä raskauttavin ja suututtavin asia.

Edellinen paavi nimitti australialaisen kardinaali George Pellin Vatikaanin taloussihteeristön puheenjohtajaksi (’valtiovarainministeri’). Franciscus puolestaan laajensi hänen vastuualuettaan hoitamaan katolisen kirkon henkilöstön seksuaalisia väärinkäytöksiä koskevaa prosessia (korvausvaateineen). Huonompaa päätöstä paavi tuskin olisi voinut tehdä. Nyt Pell on itse syytettynä Melbournen tuomioistuimessa pedofiliasta ja sen peittelystä. Paavi joutui pidättämään hänet virasta ainakin siihen asti, kunnes tuomioistuin toteaa hänet syyttömäksi – jos toteaa. (Tässä tulee mieleen Caesarin avioerosanat uskottomasta Pompeia vaimostaan: ’Caesarin vaimon tulee olla vapaa myös epäilyistä’.)

Vanhoilliset syyttävät paavia myös siitä, että tämä nimittää ainoastaan uudistuksiin suopeasti suhtautuvia piispoja kardinaaleiksi (eli tuleviksi paavin valitsijamiehiksi) ja näin pyrkii turvaamaan seuraavaksi paaviksi uudistusmielisen jatkajan iskulauseena: ’Köyhä kirkko ja köyhien kirkko’. Tämä ei ylellisyyteen ja loistoon tottuneelle vanhoilliselle siivelle ole mieluista. Nyt kuiskutellaan verhon takana jo suuresta skismasta (vertaa vuosia 787 tai 1378–1417).

https://www.clarin.com/mundo/decision-hara-duro-enfrentamiento-papa-cons...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olisi mielenkiintoista kuulla Timo Soinin mielipide asiasta , mukavalla naurunhörähdyksellä ja jollakin sutkautuksella höystettynä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Ei päivää ilman skandaalia. Uusi uskonasiakollegion prefekti eli puheenjohtaja Luis Ladaria Ferrer on saanut italialaisen päivälehden La Repubblica ja viikkolehden L’Espresso niskaansa. Tätä espanjalaista jesuiittataustaista arkkipiispaa syytetään osallisuudesta pedofilian peittelyyn kahdeksan vuotta sitten koskien erästä pappia. Sittemmin tämä pedofiili siirtyi nuorten jalkapallovalmentajaksi, ja sekaantui myös sinä aikana samaan rikokseen.

Lehdet syyttävät Ladaria siitä, että peittelystä johtuen pedofiili saattoi jatkaa rikollista toimintaa ja aiheuttaa kärsimyksiä noin 10 nuorelle.

Tulee mieleen, että olisiko Vatikaanissa jonkinlainen paavinmyönteinen espanjalaissiipi ja paavinvastainen italialaissiipi. Ilmeisesti synnintekijöistä ei ole puutetta, joten lehdille riittää kirjoitusainesta.

https://www.clarin.com/mundo/escandalo-vaticano-re...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset