JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Putin vs. historia

Historian peiliä katsottaessa Venäjän seikkailupolitiikkaa ja aggressioita on tavallisesti seurannut maan talouden voimakas supistuminen, ulkosuhteiden parantamispyrkimykset, itsetutkiskelu ja rajut uudistukset. Kun ulkopoliittisten laajentumispyrkimysten todelliset kustannukset ovat paljastuneet, Venäjä on perinteisesti ottanut uuden suunnan.

Kalliiksi käyneen Krimin sodan (1853-1856) jälkeen tsaari Aleksanteri II ryhtyi ajamaan perustavanlaatuisia uudistuksia, joista maaorjuuden lakkauttaminen oli tunnetuin. Venäjän–Japanin sota käytiin vuosina 1904–1905 ja se monille yllätyksenä päätyi Japanin voittoon, mikä saattoi olla sytykkeenä tulevalle vallankumoukselle. Afganistanin sota 1979-89 oli raskas ja verinen. Materiaalitappiot olivat valtaisat ja arviolta 50000 venäläistä sotilasta sai surmansa, 3-kertainen määrä haavoittui ja lopputuloksena oli vähemmän kunniallinen vetäytyminen. Mihail Gorbatšov toimi viimeisenä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerinä 1985–1991 ja Neuvostoliiton valtionpäämiehenä vuosina 1988–1991. Iskulauseet glasnost (avoimuus), perestroika (uudistukset) ja ulkopolitiikassa "uusi ajattelu" (novoje mnenije) toivat mukanaan Neuvostoliiton kaatumisen.

Nykyinen status quo ei tule jatkumaan pitkään. Näin voi päätellä myös entisen talousministerin Aleksei Kudrin (2000–2011) parin viikon takaisesta haastattelusta, jossa hän sanoi muun muassa, että länsimaiden asettamat pakotteet ovat suuri riski sille, että Venäjän talouden kehitys pysähtyy kymmeniksi vuosiksi. Tosin on monia syitä myös sille, ettei näin tule käymään ja ettei historia toista itseään ainakaan kovin pian.

Aikoinaan Putin asetti tavoitteekseen Venäjän suurvalta-aseman palauttamisen. Jos hän luopuisi tästä tavoitteesta, olisivat hänen valtakautensa päivät luetut. Tämän tavoitteen ylläpitäminen vie suurella todennäköisyydellä Venäjän törmäyskurssille lännen kanssa. Putin kyllä halua luoda ja ylläpitää hyviä suhteita lännen kanssa mutta omilla ehdoillaan. Tämä ei lännelle sovi. Siten historia voi pahimmassa tapauksessa toistaa itseään.

https://www.rferl.org/a/daily-vertical-transcript-putin-versus-history/2...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset