JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kremlin propagandakoneisto jyllää

Jos Kremlin tiedottajan Dimitri Peskovin ja ulkoministerin Sergei Lavrovin puheisiin on uskominen, Venäjä seisoo eturintamassa ihmisoikeuksien puolustamisessa ja demokraattisen oikeudenmukaisuuden toteuttamisessa. USA ja EU etunenässä yrittävät mustamaalata Venäjää ja tehdä tyhjäksi sen humaanit ponnistelut.

Lännessä tosissaan väitetään kybersodan käyvän kuumana ja Venäjä vie muita kuin pässiä narussa. Venäjän tavoitteena erityisesti lännessä on aiheuttaa sekaannusta ja horjuttaa valtakoneistoja, jotta syntyisi tilanteita, joita Venäjä voi hyödyntää ja parantaa suhteellista asemaansa. Neuvostoliiton kaatuminen osaltaan johtui USA:n propagandasta, jolla NL houkuteltiin tappavan kalliiseen asevarusteluun. Kreml on läksynsä lukenut ja nyt maksetaan oppitunnista.

Muun muassa Ranskan Merie Le Pen, Saksan äärioikeisto, USA:n Trump ja Englannin brexitin ajajat ovat saaneet paitsi ehkä taloudellista tukea niin myös merkittävää selkänojaa Kremlin valvonnassa olevilta kyberverkoilta. Erityisesti EU:n horjuttamiseksi viime päivien kohteeksi on noussut Katalonia ja sen itsenäisyyspyrkimykset. Kreml on valinnut perusteemaksi: ’Espanja tukahduttaa Katalonian mielenosoitukset ja loukkaa törkeästi ihmisoikeuksia’.

Pienenä esimerkkinä on Kremlin rahoituksella toimiva RT media (ent. Russia Today), joka edellä mainitun teeman mukaisesti välitti 21.9.2017 klo 17:05 vastaavan tviitin. Tietokonerobotit eli botit lähtivät käyntiin ja 24 tunnin sisällä viestiin tuli 8000 myötäilevää kommenttia ja saman verran ’tykkäyksiä’. Lisänä voisi todeta vielä, että niin Julian Assange kuin Edward Snowden kuuluvat olleen kovasti mukana tässä Katalonian kampanjassa.

 

https://politica.elpais.com/politica/2017/09/22/actualidad/1506101626_67...

http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243193-espanja-halveksuu-demokra...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Heh, taas Espanjaan sisällissota, johon Venäjä sekaantuu...Nil novi sub sole!

Mutta kyllähän perussuomalaisetkin tukevat Katalonian itsenäisyyttä, suomalainenkin prikaati taas kehiin?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/PR:

Muistelen jostain lukeneeni Putinin sanoneen, että nykysodassa Venäjä käyttää 20% ’kovia’ aseita ja 80% ’pehmeitä’ (kuten kyberasetta). - En tiedä missä tässä auringon alla nyt mennään. Paistaminenkaan tuskin auttaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Kreml todellakin tukee katalonialaisten itsenäisyysprojektia, laskeeko se oikein? Venäjän rajojen sisällä on kymmenittäin vähemmistökansallisuuksia. Vai ovatko kaikki nuo etniset ryhmät vain huivipäisten mummojen perinnepiirejä, joilla ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia irtautua Moskovan komennosta?

http://www.arcticcentre.org/loader.aspx?id=602f034...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Venäläiset nojautuvat Max Weberin klassiseen valtiomääritelmään:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtio#M.C3.A4.C3.A4...

"Max Weberin klassisen määritelmän mukaan valtio on organisaatio, jolla on legitiimi väkivaltamonopoli tietyllä maantieteellisellä alueella."

Tuon viesti on se, että jos joku Venäjän rajoilla kapinoita Venäjää vastaan, niin kyseinen taho tullaan murskaamaan tarpeen tullen käyttäen sotilaallista voimaa. Sen sijaan separatistiset liikkeet läntisessä Euroopassa ovat Venäjälle hyödyllisiä idiootteja, joilla "rappeutuneita" länsimaita voidaan heikentää.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""... Max Weberin klassiseen valtiomääritelmään...""

Weberiä voisi päivittää niin, että olemuksellista on tuo legitimaatio. Käsitys, että yhteiskunnallinen valta palautuisi väkivaltaan, on kriisiaikojen projektio alkuhistoriaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #5

Venäjän näkökulmasta katsottuna Venäjän valtiolla on legitiimi valta sen rajojen sisällä. Samalla Putinin hallinnosta mielestä sillä on heidän valtionsa etujen nimissä oikeus häiritä valtioita, jotka ovat heille vihamielisiä. Jos he pystyvät heikentämään EU:ta saamalla Katalonian pyrkimään itsenäiseksi, niin mitä he häviävät siinä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tarkoitat, että venäläiset nojaavat Max Weberiin Venäjän asioissa, mutta eivät Espanjan tapauksessa. Mielenkiintoinen sovellus, koska Weber ei määritelmässään maininnut mitään valtiota nimeltä. No, saattaahan muistikin olla valikoiva ja jopa kuuloaisti selektiivinen, joten mikseipä valtioteoreettiseen ajatteluun voisi tehdä rajauksia?

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Mikä tää kybervaikuttaminen on? Kaikkihan käytännös pyrkii vaikuttamaan kaikkeen omista lähtökohdistaan. Sehän on aivan luonnollista. Politiikkahan aina perustuu mielipiteisiin vetoamiseen vaikuttamiseen. Valtionhan pitäs aina pyrkiä ajamaan omaa etuaan suhteessa muihin valtioihin. Siitähän se legitimiteetti syntyy. Mä en vaan ymmärrä tätä kyberiä, mikäs tää uusi kyberkeskus, joka omien sanojensa mukaan keskittyy vaihtoehtomediaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 8/TM: "Mikä tää kybervaikuttaminen on?.."

Yhtenä esimerkkinä voisi mainita nykytermin ’valeuutinen’, joka on ovelasti puettu totuuden kaapuun. Tätä uutista lähdetään tukemaan ja levittämään massiivisesti. Vanha kikka tämä on. Muun muassa Goebels oli mestari tämän käytössä.

Toinen esimerkki The Washington Post’n verkkosivuilla
’Obama tried to give Zuckerberg a wake-up call over fake news on Facebook’
https://www.washingtonpost.com/business/economy/ob...

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Eli kyseessä on mielipidevaikuttaminen edelleen. Vähän aikaa sitten ollut NATO rummutushan on tästä oivallinen esimerkki. Samaa voitanee sanoa tämän pakolaisaallon käsittelystä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mielipidevaikuttaminen voi olla avointa tai kybersodan keinoja käyttävää. Ja molempia rinnakkain. Et voi kyseenalaistaa termiä kybersota vain sillä että sanot valeuutisten pyrkivän mielipidevaikuttamiseen. Tottelemattoman lapsen fyysinen kuritus vaikuttaa lapsen mielipiteisiin (esim lapsen mielipiteeseen maailman luotettavuudesta) mutta ei ole vähäteltävissä " se on vain mielidevaikuttamista".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Milloinhan Venäjä palauttaa Espanialle valtionpankin kullat jotka tasavaltalaiset siirsivät Stalinille turvaan ?

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Ilman muuta voin, koska kybersotaa terminä käytetään hyvin yksipuolisesti eli valheellisesti. Siinä tapauksessa sitä ei todellisuudessa sellaisenaan ole olemassa. On vaan mielipidevaikuttamista eri muodoissaan ja hyvin harvoin se on "rehellistä".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Tapasi siirtyä päättelyketjussa sanan "siinä tapauksessa" kautta on hämärä tai kestämätön. Et kai haluaisi Venäjän harjoittamaa kybersotaa ollenkaan käsiteltävän.
Mistä moinen suojeleva asenne?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset