JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Katalonian yritysmaailma hermoilee

Monet Katalonian yritykset ovat panneet merkille, että niiden tuotteita boikotoidaan alueen ulkopuolella. Tunnettuja katalonialaisia tuotteita ovat viinit. Kuohuviineistä Cava maistuu suomalaisillekin. Eräs paikallinen yrittäjä totesikin, että ero EU:sta olisi katastrofi. Siinä vaiheessa siirtyminen pois Kataloniasta olisi monelle yritykselle elinehto.

Suuryritykset, kuten Caixabank, Banco Sabadell ja Gas Natural, näyttävät tietä ulosliputukseen ja vaarana on, että pienet seuraavat lippua. Katalonian pk-yrittäjäjärjestön puheenjohtaja on peräänkuuluttanut järkevyyttä ja malttia, jotta katalonialaisia tuotteita ei ainakaan tässä vaiheessa alettaisi boikotoimaan sen paremmin Espanjassa kuin EU:ssa yleensä.

Yritykset, jotka suunnittelevat siirtymistä pois Kataloniasta, pyrkivät torjumaan ja minimoimaan erityisesti kolmea seuraavaa riskikokonaisuutta: laillisuus, rahoitus ja kauppa.

Lakipuolella epävarmuutta lisäisi luopuminen nykyisestä perustuslaista, mikä on tuonut pysyvyyttä ja ennustettavuutta eikä pelkoa esimerkiksi kansallistamisista olisi.

Finanssimaailma, erityisesti pankkisektori, joutuisi vaikeuksiin EU:n oven sulkeutuessa Katalonian nenän edestä ja EKP:n tarjoama halpa raha loppuisi. Alueen taloutta voisi silloin verrata lähinnä Sambian, Ruandan ja Jamaikan kaltaisiin valtioihin. Ero heijastuisi välittömästi muun muassa osakekursseihin, jotka todennäköisesti romahtaisivat.

Kaupan riesana erotilanteessa tulisi olemaan katalonialasten tuotteiden menkin tyrehtyminen niin Espanjassa kuin koko EU:n alueella. Espanjalainen entinen Euroopan parlamentin puhemies Josep Borrell vetoaa, ettei boikotointiin nyt sorruttaisi, koska vahingot voisivat olla korvaamattomia eikä paluuta entiseen olisi.

http://www.elmundo.es/economia/2017/10/09/59db40cd468aebd9138b45a8.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän Katalonialla ole ollut pienintäkään aikomusta erota EU:sta. Mitä tarkoitat?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hyvä huomio. Korjasin konditionaaliin virheelliset verbit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten tietänet esimerkiksi Skotlannissa on ero emämaasta lisännyt kannatustaan juuri siksi, että maa voisi Brexitin jälkeenkin kuulua EU:hun.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #3

→ 3/JK: ".. ero emämaasta.."

La Nación verkkolehdessä on aika hyvä yhteenveto karttoineen potentiaalisista ’itsenäistyjistä’:
Sktolanti, Katalonia, Brasilia, Kurdistan, Kalifrnia
http://www.lanacion.com.ar/2070632-cataluna-espana...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nyt olisi hyvä syy ostaa katalonialaista viiniä viikonlopuksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset