JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Malta, veroparatiisi, mafia, tutkiva journalismi

Alle puolen miljoonan asukkaan EU-maa Malta on myös EU:n sisällä toimivien yritysten veroparatiisi. Maltan yritysveroprosentti on EU:n korkein eli 35%, mutta siinä on 30%:n aukko. Maltan lain mukaan yrityksen pitää maksaa tulostaan veroa 35%, mutta mikäli investoijat eivät ole maltalaisia tai varsinainen yritystoiminta ei tapahdu Maltalla voi yritys anoa Maltan verohallinnolta palautusta aina 6/7 osaan asti maksetusta verosta. Siten veroprosentti voi laskea 35%:sta 5 %:iin. Vastaavia järjestelmiä on Euroopassa muillakin (lopullinen vero- %): Liettua ja Latvia 15%, Kypros 12,5%, Bulgaria 10%, Unkari 9%, ja Irlanti 12,5%.

Maltalla yrityksen nimessä pääte Ltd, limited tarkoittaa siten todellisuudessakin rajoitettua vastuuta veronmaksussa. Muun muassa seuraavilla suuryrityksillä on ’postilaatikkonsa’ Maltalla: Telefónica, BMW, Lufthansa, Puma ja BASF. Esimerkiksi vuonna 2015 Maltalle tuli 4 mrd euroa sellaista rahaa, josta olisi pitänyt maksaa muualla veroa.

Maltalainen tutkiva journalisti Daphne Caruana Galizia lähti viime maanantaiaamuna vuokraamallaan autolla töihin sillä, seurauksella, että autoon kätketty voimakas pommi räjähti noin 100 metrin päässä kotoa tappaen hänet välittömästi. Daphnen poika ja tytär väittävät korruptoituneen pääministeri Joseph Muscat olevan vastuussa tästä. Hän kun on täyttänyt hallinnon ja poliisin omilla mafiajäsenillään. Askarruttaa myös, käyttikö joku auton vara-avaimia. Vasta yksi poliisi on pidätetty virasta.

Ihme on, ellei EU vihdoin ryhdy sanoista tekoihin veronkiertojärjestelmien kitkemiseksi EU:n alueelta.

 

http://www.elmundo.es/internacional/2017/10/17/59e65488e2704ebb1d8b4645....

http://www.elmundo.es/economia/malta-files/2017/05/19/591f1624468aebdd67...

http://jaakkokorpi-anttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237258-malta-nostra-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihme on, ellei EU vihdoin ryhdy sanoista tekoihin veronkiertojärjestelmien kitkemiseksi EU:n alueelta."

Todennäköisemmin EU tulee hiljentämään veroparatiiseista kirjoittavat.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/JM: ".. EU tulee hiljentämään .."

Pitäisikö minunkin todeta niin kuin Eero 'Seitsämässä veljeksessä', kun menivät porukalla Venlaa kosimaan aapiskirjat arvokkaasti kainalossa ja hän paiskattuaan oven kiinni ja jäätyään ulkopuolelle huudahti: ’Leikistä luovun minä ja jätän naima-asiani Herran huomaan’.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oletko nähnyt että Suomen hallituksella olisi minkäänlaista mielenkiintoa puuttua EU:n veronkiertoon tai edes Suomen? Ei tähän ole mielenkiintoa edes sossuilla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kysymys ei kai ole verojen piilottelusta. Jos se on "laillista", Suomen pitäisi harkita myös samankaltaista järjestelyä. Kai meillekin ulkomainen raha kelpaa. Postilaatikossa ei olisi kovin paljon kulujakaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Tuo voisi toimia. Niin kauan, kun on vain muutama veroparatiisi ne saavat toimia vapaasti. Mitä useampi maa lähtee kakkua jakamaan, sitä enemmän vastustusta idea kerää. Silloin myös nykyiset paratiisit alkavat ehkä kiukutella.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mikä veroparatiisi oikeasti on? Eikös se ole valtio, jossa on pienempi verotus ja sen verotuksen takia se houkuttelee yrityksiä siirtämään kirjansa siihen valtioon.

Eli mitä mieltä blogistikin olisi, jos joku kommunistivaltio, jossa yritysvero olisi täydet 100% kiukuttelisi nykyisen kaltaiselle Suomelle, että Suomen pitää nostaa omat veronsa kommunistivaltion tasolle? Eikös tuossakin tilanteessa Suomi voi vain näyttää keskisormea moiselle valtiolle ja vedota itsenäisyyteensä. Täsmälleen samalla tavalla voi toimia nuo nykyisetkin "veroparatiisit".

Ääriesimerkki siksi, että se yleensä toimii.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset