JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kiinalainen K. Marx ajaa mersulla

Kulttuurivallankumouksen jälkeen (1966-1976) Deng Xiaoping nousi Kiinan kansantasavallan todelliseksi johtajaksi (1978 -1992). Hänen aikanaan Kiina kehittyi yhdeksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Hänen kerrotaan toistaneen: ”Se on sama, onko kissa musta tai valkoinen, kunhan se pyydystää hiiriä”.

Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri, presidentti ja keskussotilaskomission puheenjohtaja Xi Jinping alkuviikolla alkaneessa kommunistisen puolueen kokouksessa piti 3 tuntia 23 minuuttia kestävän puheen, missä hän mainitsi Karl Marxin nimen 18 kertaa ja sanan sosialismi 148 kertaa. Puolueen symbolit kultainen sirppi ja vasara sekä punalippu olivat näyttävästi esillä puhujakorokkeen takana. Edustajia oli moneksi, esimerkiksi kolme oli sellaista, joiden omaisuus arvioidaan olevan 900 ja 1300 miljoonan dollarin välillä.

Kiinassa superrikkaita eli niitä, joiden omaisuuden arvo on yli 300 miljoonaa dollaria, lasketaan olevan 2130. Viimeisen viiden vuoden aikana heidän määränsä on nelinkertaistunut. Saksalainen kommunistiteoreetikko kääntyisi haudassaan, jos näkisi, mitä Kiinassa hänen nimissään tehdään: kapitalismi on villiintynyt, riisto on räikeää ja ahneus kunniassa. Puolueoligarkit ovat monopolisoineet etuoikeudet, hyvinvoinnin, varat ja vallan.

Valittajien ja valitusten lista on pitkä, esimerkkeinä vaikkapa: tehtaissa viikkotyöaika on 50-60 tuntia, rakennuksilla työntekijä menettää työpaikkansa, jos putoaa telineiltä ja loukkaantuu, riippumattomat ammattiyhdistykset ovat laittomia, vain suuryritysten ohjauksessa olevat ovat sallittuja ja työläisaktivisteja löytyy lähinnä vain vankiloista. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on maailman suurin tai ainakin massiivisin.

Aiheellisesti eräs sosiaalisten tieteiden akatemiasta totesi, että Xi Jinpingin puhe oli täyttä huijausta, käytännössä toimitaan juuri päinvastoin. Ehkä kuitenkin on otettava vakavasti se kohta Xi Jinpingin puheesta, kun hän sanoi, että 100 vuoden kuluttua saavutamme täyden sosialismin. Mitä se on, jääköön itse kunkin kauhisteltavaksi.

https://www.clarin.com/mundo/marx-mercedes-juntos-china-pais-comunista_0_BJlDrku6Z.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Deng Xiaoping sanoi myös toisen lentävän lauseen: "On toivottavaa rikastua, mutta kaikkien ei tarvitse rikastua yhtä aikaa".

Kiina on kaikesta retoriikasta huolimatta aito markkinatalousmaa tällä hetkellä. Valtionyhtiöiden rooli taloudessa on verrattavissa siihen, mitä se oli Suomessa 1970-luvulla. Muutoin kiinalaiset ovat huomattavasti suomalaisia ahkerampia, yritteliäämpiä ja työnantajalleen lojaalimpia kuin kränäävät suomalaiset.

Euroopan fundamentaalinen ongelma on ihmisten laiskuus ja mukavuudenhaluisuus, joka menee yli rationaalisen tavoitteen asetannan. Tätä ongelmaa ei kiinalaisilla ole.

Juha Hämäläinen

Kuikan kanssa samaa mieltä. Näytöt ovat selvät. Eurooppalaisten työn tuotos on jäänyt jälkeen. Erilaiset tukijärjestelmät vähentävät tarvetta ponnistella.

Mitä tulee markkinatalouteen niin se toimii lähes kaikkialla nykyään. Se ei kuitenkaan tarkoita aina yksityisomistusta lainkaan kuten meillä luullaan.

Markkinataloudessa tuotetaan tavaraa ja palveluita, jotka vastaavat kysyntää. Kuluttajien rahoista kilpaillaan siis. Mutta tuotanto voi olla vaikka valtion omistuksesss kuten monasti Aasiassa tapana.

Mitä tulee ihmisten työvoiman riistoon niin siihen syyllistytään kaikissa talousjärjestelmissä räikeästi. Taloudellinen toiminta pyrkii aina etuiluun.

Kuten vaarini, entinen pankkiiri ja kauppias, aikanaan sanoi: herra se on herra helvetissäkin. Tämä tieto tiivistää pääosan taloustieteen kaikista tutkimustuloksista ja vastaa siis kauppatieteen lisensiaatin tutkinnon oppimäärää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kaikki taloudellinen kehitys perustuu lisäarvon repimiseen jostakin. Kiinassa on luettu Pääoma. Jotenkin alkaa todella tuntua siltä, että pohjoismainen hyvinvointi tekee ihmiset veteliksi ja itsekkäiksi, ainakin osan ihmisistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset