JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kiina vyöryttää

Kiinan presidentti Xi Jinping (64 v) on varsinainen ”reissulasse”. Hän haluaa viestittää Kiinan olevan niin afrikkalaisten, latinojen kuin lappalaisten ystävä ja hengenheimolainen jakaen heidän arvonsa ja ajatusmaailmansa. Lapissa hän kävi varapresidenttinä jo 2010 ja viime huhtikuussa presidenttinä. Kiina on kasvattanut viime aikoina merkittävästi poliittista, sivistyksellistä ja sosiaalista vaikutusvaltaansa maailmassa. Xi:n 100 vuoden strategiana Kiina tulee olemaan maailman johtava maa, ja tällä menolla se voi hyvinkin toteutua.

Ei ainoastaan Venäjä vaan myös Kiina ovat hyötyneet presidentti Trumpin politiikasta eli USA:n maailmanmahdin murenemisesta niin sivistyksellisellä ja sotilaallisella kuin erityisesti taloudellisella puolella. Muun muassa ’Amerikka ensin’, vetäytyminen merkittävistä sopimuksista, sanktioiden hulvaton käyttö ja strategian puute ovat tehneet USA:sta monen silmissä lähes öykkärin. Samanaikaisesti Kiina on avannut ’silkkiteitään’ kiihtyvällä tahdilla. Esimerkkeinä vaikkapa maailman infrastruktuurien solmupisteiden eli ’hubien’ (tiet, satamat,..) siirtymiset kiinalaisten ohjaukseen.

Afrikan lisäksi investointien kohteena ovat Keski- ja Etelä-Amerikka, joihin viimemainittuihin investointivauhti on nyt 90 mrd $/v eli 22-kertainen siihen nähden, mitä se oli 15 vuotta sitten. Kiina on Brasilian, Chilen ja Perun suurin kauppakumppani. USA:ssa monet ovat huolissaan, että bisnekset menevät heiltä kohta kokonaan ohi suun.

Toisen maailmansodan jälkeen englannin kielestä tuli valtakieli eikä syy ollut pelkästään räminämusiikki ja vaihto-oppilasjärjestelmä. Nykyisin Kiina tyrkyttää sinnikkäästi omaa kulttuuriaan maailmalle. Vuonna 2016 se kutsui Kiina-päiville ulkomailta 10 000 nuorta johtajanalkua, 500 lehtimiestä ja 1500 politiikan edustajaa. Eri puolille maailmaa on yhdeksän yliopiston yhteyteen perustettu Konfutse instituutteja. Muun muassa Helsingin yliopiston Konfutse-instituutin toiminnan ytimessä ovat kiinan kieli, kiinalainen kulttuuri sekä Kiina-tutkimus, unohtamatta myöskään opiskelijavaihtoa.

https://elpais.com/internacional/2017/12/10/estados_unidos/1512934739_36...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Arvaa mikä on pahinta suunnitelman tuloksessa?
"Sitä ei voi viedä käytäntöön kokonaisuutena"
Tämä on pahinta Demokratiassa ja Tällä hetkellä Usassa.. trumpilla on kokonaisidea, mutta hän ei saa viedä sitä kokonaan läpi, vaan suunitelmasta otetaan paloja sieltä täältä, niin loppututlos voi olla jopa huonompi kuin lähtötilanne.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Melkein itkettää kun vertaa Kiinan perspektiiviä - 100 vuotta - ja Suomen poliitikoiden aikajanaa jolla mietitään seuraavia vaaleja.

Kiinan kielen (ja miksei kulttuurinkin) opiskelu vaikuttaa jo todelliselta vaihtoehdolta ja sijoitukselta tulevaisuuteen. Toisaalta juuri nuo kirjoittajan mainitsemat Kiinan(kin) avulla kehittyvät alueet muuttuvat myös mielenkiintoisiksi mikäli meininki jatkuu ilmoitettuun tahtiin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2 ".. alueet muuttuvat myös mielenkiintoisiksi.."

Syy Suomen listalla olosta voi johtua pelkästä maantieteestä. Kiinan ja Suomen välissä on Venäjä. Jos suhteutetaan väkiluvut ja maiden pinta-alat, niin tasoittamiseen ei riitä yksi neuvottelukierros.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kiinalaiselta professorilta kysyttiin, jotta mikä oli Ranskan suuren vallankumouksen merkitys ihmiskunnalle.

--emme voi vielä tietää, siitähän on vasta reilut parisataa vuotta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiinan asennetta kuvastaa hyvin sen strategia tavoitella haltuunsa harvinaisia maametalleja, vaikka niiden kaikkia käyttöalueita ei teknologian tässä vaiheessa edes välttämättä tiedetä lopullisesti. Mutta se, mikä on varmaa: niitä ei enää tule maapallolle mistään lisää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kiinalla ei ole taakkanaan demokratiaa tai mielipuolista diktaattoria.

Itseasiassa Kiinan hallintomuoto on hyvin erikoinen. Kommunismi, joka toimii valistuneen itsevaltiuden ja kapitalismin ehdoilla ilman demokratian hidastavia kahleita tai ilman laajenemispolitiikkaa.

Kiinaa ei pidetä samanlaisena sotilaallisena uhkana kuin Venäjää, eikä kukaan suunnittele sanktioita Kiinaa vastaan, vaikka Kiina uhitteleekin Tyynellä valtamerellä.

Kiina on maailman suurin kehitysavun antaja. Tosin se ei jaa käteistä rahaa, mutta luo toimintaedellytyksiä paikallisille yrityksille ja työpaikkoja ihmisille, joka on ainoa oikea tapa nostaa elintasoa.

Miksi Kiinan nousulle maailman johtavaksi supervallaksi ei ole loppua tai esteitä? Kiina on maailman suurin lainoittaja ja sinunkin viulusi on hankittu kiinalaisella pääomalla. Kiinan ei tarvitse pelotella ketään sotilaallisin sanktioin. Sille riittää se, että se sulkee rahahanat.

Jopa Yhdysvallat ovat rähmällään tämän tosiseikan edessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset