JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Valko-Venäjän alkoholiongelma

Valko-Venäjän 9,5 miljoonasta asukkaasta 2% on luokiteltu alkoholisteiksi. Maan sisäministeriön mukaan 25% rikoksista tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena ja vakavien rikosten (murhat, ryöstöt, ..) kohdalla tämä luku on 70-80%.

Presidentti Lukašenka, joka omien sanojensa mukaan juo hyvin vähän, sanoi työväenpuolueen kokouksessa (8.12.2017) Minskissä, että rankka juopottelu on Valko-Venäjällä ’hyvin, hyvin paha ongelma’, ja vaati kansalaisia kiinnittämään vakavaa huomiota edistääkseen terveyttään ja elämisen laatuaan.

Valko-Venäjällä on jokaista 600 asukasta kohti alkoholin myyntipiste, kun esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa vastaava luku on 4500. USA:ssa alkoholin tarjoilun ja myynnin ikäraja on 21 vuotta.

Myös Venäjä ja Liettua kuuluvat viiden eniten alkoholia asukasta kohti käyttävän maan joukkoon ja ovat kiristämässä alkoholilakejaan muun muassa harkitsemalla USA:n mallia. Esimerkiksi Venäjän Mongolian ja Kiinan rajalla olevan Zabaikalskin yhden miljoonan asukkaan hallintoalueella (krai) 2% heistä luokitellaan alkoholisteiksi. Suomi ei ole kovin kaukana alkoholin kulutuksen suhteen näistä maista ja  tällä menolla saamme heidät kiinni.

http://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2015/11/07/...

https://www.rferl.org/a/belarus-alcohol-dependency-new-measures-curb/289...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Haikailemme länteen, mutta monessa asiassa vertailukohdat löytyvät idästä. HEH!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä asiassa olemme kyllä jokseenkin tarkoin OECD maiden keskiryhmässä ja suomalaisten alkoholinkulutus on ollut pidemmän aikaa laskusuunnassa.

OECD maiden kulutus:
http://www.businessinsider.com/where-people-drink-...

THL, Suomen kulutuksen kehitys:
https://www.slideshare.net/THLfi/alkoholijuomien-k...

Uusi alkoholilaki näyttää herättävän kovasti pelkoja mutta en oikein usko, että se muuttaisi pitkän aikavälin laskevaa kehityssuuntaa, joskin jonkinlainen lyhytaikainen nousu on hyvinkin mahdollinen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3 /JA: ".. alkoholinkulutus on ollut pidemmän aikaa laskusuunnassa"

Voit olla oikeassakin, mutta ensimmäisen linkin takana olevan kuvan mukaan Suomessa kolmen vuoden aikana alkoholin kulutus oli kasvanut noin ½ litraa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #4

Totta. Tosin siinä on kyseeessä 13 vuoden jakso 2000 - 2013. Mutta sen toisen linkin takana olevan THL:n tilaston ensimmäinen kansilehden jälkeinen dia kertoo kulutuksen laskeneen selvästi suunnilleen viimeisten 10 vuoden ajan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #5

Mahtaako alkoholin kulutuksen lasku olla yhteydessä Suomen ikärakenteen vanhentumiseen? Ikääntyvät eivät jaksa enää juoda nuorempien lailla...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #8

Vanhuspsykiatrian klinikoissa on havaittu aivan ilmeinen nk. iloiset lesket -ilmiö, mikä Suomessa on uutta. Sata vuotta sitten syntynyt äitini ei vielä kehdannut itse käydä Alkossa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1 /J-PK:
Ex oriente lux - ex occidente luxus!

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Nuo ovat lähes vesiselviä Suomeen verrattuna.

Virallisen tiedon mukaan on Suomessa 500.000-700.000 alkoholistia.

http://mmarttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248236-h...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Mitenhän suomalaisten alkoholinkulutus on laskettu kun alkoholia tuodaan ulkomailta suuret määrät ja valmistetaan itse. Uskoisin että alan ammattimies valmistaa omaan käyttöönsä väkevät ja miedot juomat salaa muille kertomatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset