JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Tšeka → KGB → FSB

Bolševikkien vallankumouksen 100-vuotispäiviä vietettiin 6-8.11.2017, jolloin presidentti Vladimir Putinilla oli muita kiireitä eikä hän ehtinyt osallistumaan kovinkaan näyttävästi juhlallisuuksiin. Arvostelijoiden mielestä hän itse pelkää vallankumousta ja se oli syy hillittyyn juhlintaan. Sen sijaan pari viikkoa sitten (20.12.2017) tiedostusvälineet seurasivat Putinin osallistumista Tšekan perustamisen 100-vuotisjuhliin.

Neuvostoliiton salainen poliisi Tšeka eli ’Yleisvenäläinen erityiskomissio vastavallankumousta ja sabotaasia vastaan’ perustettiin Leninin käskystä ja sen ensimmäinen johtaja oli puolalaissyntyinen Feliks Dzeržinski, josta hänen aatelista syntyperää oleva äitinsä oli toivonut pappia. Tšeka nousi lain ja valvonnan yläpuolelle ja sillä oli rajattomat pidätys-, kuulustelu- ja rankaisuoikeudet.

Putin ehti olla FSB:n (Venäjän federaation turvallisuuspalvelu, muut. 1991) johtajana hieman yli vuoden, kun hänet elokuussa 1999 nimitettiin pääministeriksi. Jeltsin jätti yllättäen presidentin toimensa terveydellisistä syistä 31.12.1999. Tällöin Putinista tuli lain mukaan virkaa tekevä presidentti. Hän oli vajaa kaksi viikkoa aiemmin eli 20.12.1999 Tšekan vuosipäivänä juhlapuheessaan kiittänyt FSB:n agentteja maan hallitukselle tehdyistä salaisista palveluksista.

Ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjovin mukaan FSB määrää Venäjän agendan ja siten tosiasiassa johtaa maata. Perinteisesti KGB/FSB on toteuttanut politbyron käskyt ja politbyro/hallitus puolestaan on miehitetty KGB/FSB:n upseereilla.

Nyikynen FSB:n johtaja on Alexander Bortnikov, joka valtiolliselle päivälehdelle Rossiskaja Gazetalle antamassaan haastattelussa kieltäytyi luopumasta sanasta tšekisti ja puolusteli Neuvostoliiton salaisen poliisin toimia. Varsinkin 1930-luvulla ’tehtailtiin objektiivisista’ syistä tuomioita kansavihollisille ja vakoilijoille. Tuomitut saivat ’ansionsa mukaiset’ rangaistukset. FSB:n mukaan näitä toteutuneita oikeusprosesseja oli vähän yli neljä miljoonaa joten väitteet kymmenistä miljoonista voidaan hänen mukaansa kyseenalaistaa.

Liberaalipoliitikko Lev Shlosberg pitää erityisen huolestuttavana sitä, että Tšekan, ja KGB:n toimia pidetään oikeutettuina ja lain mukaisina. ”Kukaan ei voi taata, etteivätkö tällaiset tapaukset voisi toistua nykypäivänä.”

https://www.clarin.com/mundo/centenario-cheka-doble-moral-vladimir-putin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun tässä oli uutinen, että Pietarin terrori-iskun tekijä oli tunnustanut, niin muistui mieleen tämä muumiotarina KGB:stä:
"KGB:tä pyydettiin kerran Egyptiin. Silloin oli kyse siitä, että
egyptiläiset arkeologit eivät kyenneet selvittämään erään löydetyn muumion
ikää. Kun KGB oli ahertanut muutaman tunnin, se saatoi ilmoittaa muumion
iän ja nimen. Sen muumion ikä oli 3254 vuotta ja nimi Haraop IV. Tämä oli
helppo homma siksi, että lopulta muumio tunnusti..."
https://groups.google.com/forum/#!msg/sfnet.keskustelu.vitsit/z2g6EiPweus/s8VhRUcFNRkJ

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muistaakseni Iivana Julmalla oma kaartinsa (lähinnä puhdistamaan pajarisäätyä), jonka jäsenet kantoivat satulassaan suden päätä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noita nimiä on rakkaalla lapsella ollut useampiakin kuin nuo kolme:
myös NKVD ja GPU, saattaa olla, että vielä muitakin nimenmuutoksia on tehty hämäämisen vuoksi.

Oleellista on ymmärtää, että kuitenkaan mikään muu kuin nimi ei ole muuttunut ja myös se, että nyt Venäjällä on vallassa suoraan kyseisen järjestön presidentiksi nostama mies.

FSB:n resurssit ovat rajattomat tai ainakaan rajoja ei ole määritelty ja se pystyy toimimaan tehokkaasti globaalisti. Kaikki keinot ovat sallittuja minkä tahansa tuloksen saamiseksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Venäjällä ei ole ystäviä eikä vihollisia. Sillä on vain intressejä".

Shilovikkien lisäksi presidentillä on äskettäin luotu, oma 400.000 miehen presidentillinen turvajärjestelmä, ikioma pretoriaanikaarti, hyvin varusteltu ja luotettavaksi rakennettu.

Aamulla keskusteliin YLE R1:ssä presidentti Putinin tulossa olevasta IV:stä presidenttikaudesta, joka tavallaan on jo V. Kysymys kuului, miten kauan hän aikoo olla presidentti? Yleinen vastaus on, että hän on de facto vaalitsaari, eliniäksi valittu. Kaikesta huolimatta hän jossain määrin pelkää muiden aikalaistensa kollegoiden kohtaloa, joko seinää vasten, monttuun tai Haagiin.
Pitäisi luoda perimysjärjestys ja perijä, mutta kun omaa poikaa ei ole, ei perinteinen järjestely käy, ja itsevallan järjestys ei salli nostaa ketään ylemmäs toista, siinäpä dilemmaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistutettakoon vielä, että tuo 400.000 henkilökohtaista "militanttia" on yhtä suuri kuin Suomen koko sodan aikainen armeijavahvuus kaikki nostoluokat mukaan lukien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset