JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia sekä toivoo korjaukset edes sähköpostiinsa. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Pfizer vähentää lääketutkimuksiaan

Pfizer on amerkkilainen lääkeyhtiö, jonka perustivat saksalaiset siirtolaiset Charles Pfizer ja Charles Erhart 1849 New Yorkiin. Yrityksen ensimmäinen kaupallinen menestyslääke oli suolistomatoja hävittävä santoniini, jolla taisi olla sivuvaikutuksia turhankin paljon. Vuonna 1942 yritys onnistui tuottamaan penisilliiniä maailmanlaajuisessa mittakaavassa ja sitten vuonna 1998 Viagrasta tuli kultakaivos.

Kansainväliset terveysalan organisaatiot saivat tässä hetki sitten kylmää kyytiä, kun Pfizer ilmoitti lopettavansa tutkimukset, jotka koskevat parkinsonin ja alzheimerin tautien hoitoa koskevien lääkkeiden tutkimuksia ja suuntaa tästä liikenevät sekä henkiset että rahalliset resurssinsa harvinaisten hermosairauksien parantamiseen lääkinnällisesti. Tämä tietää noin 300 tutkijapaikan vaarantumista, mutta uusien tutkijapaikkojen syntymisen määrää ei ole ilmoitettu.

Syynä resurssien uudelleen suuntaamiseen pidetään sitä, ettei tutkimusryhmä ole saanut aikaan uusia lääkkeitä, ainakaan kaupallisessa mielessä.

http://www.quo.es/salud/alzheimer

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Pfizerin päätös on mielestäni todella yllättävä, ottaen huomioon, millainen kultakaivos olisi etenkin Alzheimerin tautiin kehitetty uutuusvalmiste, jos se olisi vähänkään tehokkaampi ja ainakin yhtä turvallinen kuin tähänastiset lääkkeet, jotka pystyvät aikaisessa vaiheessa aloitettuina ainoastaan hidastamaan sairauden etenemistä, mutta ei pysäyttämään sitä, parantamisesta puhumattakaan.

Alzheimerin tauti on maailmanlaajuinen ongelma, jonka merkitys korostuu väestön eläessä aiempaa vanhemmaksi. Taudin pitkällä aikavälillä huono ennuste ja tehokkaiden hoitokeinojen puuttuminen merkitsevät mittavaa inhimillistä kärsimystä niin siihen sairastuneille kuin heidän läheisilleenkin, joille usein lankeaa yhä raskaammaksi käyvä omaishoitajan taakka. Kun omaishoito ei enää riitä, terveydenhuoltojärjestelmä kuormittuu sairauden hoidosta laajasti kaikissa maissa, olipa niiden lääketiede kuinka korkeatasoista tahansa. Siksi se lääketehdas, joka pystyy ensimmäisenä patentoimaan selvästi Alzheimerin taudin ennustetta parantavan seuraavan sukupolven lääkkeen, tulee aivan varmasti keräämään sillä maailmanlaajuisen jättipotin. Ei ole epäilystäkään, eikö sen yrittämiseen ole panostettu huikeita summia ja palkattu parhaita huippuluokan aivotutkijoita kaikkialla maailman johtavissa lääketehtaissa, joihin Pfizerinkin voi ilman muuta lukea.

Parkinsonin taudin ennuste ei ole yhtä synkkä ja sitä voidaan lievittää useilla eri valmisteilla, joista erään alkuperäisvalmisteen on jopa kehittänyt suomalainen Orion.

Ihmisaivot on kaikkein monimutkaisin lääketieteen tuntema elin, ja tietomme niistä ovat edelleen liian vajavaiset, jotta läheskään pystyisimme ymmärtämään kaikkia aivojen toimintoja läpikotaisin, saatikka lievittämään ja parantamaan kaikkia tunnettuja aivosairauksia. Tutkimus jatkuu kuitenkin herkeämättä, enkä voi uskoa, että Pfizer kokonaan luovuttaisi leikistä kaiken tähänastisen panostuksensa jälkeen, puhumattakaan, että noille 300 tutkijalle ei olisi kysyntää jatkossakin. Kaupallinen läpimurto vain antaa yhä odottaa itseään, ja saavutetut tieteelliset edistysaskeleet ovat tähän saakka olleet liian pieniä riittääkseen sellaiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alzheimeriinhan on annettu lääkettä jo pitkään, mutta lääkkeen teho on ollut heikko ja se on ollut kallista. Ilmeisesti Pfizer on tullut siihen johtopäätökseen, että satsaukset toimivan ja kaupallisesti tarkoituksenmukaisen lääkkeen valmistukseen tulisivat nielemään vieläkin suunnattomia summia rahaa ja aikaa eikä sittenkään lopputuloksesta olisi selvyyttä.

Lääketieteen perustutkimustahan tekevät kaikki suuret lääkealan konsernit, ei Pfizer ole ainoa ja lisäksi sitä tekevät muutkin tahot, korkeakoulut, sairaalat, instituutit ... Joten tuollakin sektorilla tutkimus varmasti jatkuu.

Pfizerin kohdalla tulee aina mieleen sikainfluenssarokotus. Se oli globaalisti tehokkaasti pelottelulla markkinoitu kerta-aikainen miljardihittituote, joka aiheutti narkolepsiaa. Jonkin ajan päästä tuon rokotteen lanseeramisen jälkeen Pfizer alkoi näyttävästi markkinoida lääkettä narkolepsiaa vastaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kaikki lääkkeet ovat kalliita, joilla on vähänkään tehoa Alzheimerin tautiin – ja juuri siksi tehokas uutuusvalmiste olisikin kultakaivos. Nykyiset turvallisiksi hyväksytyt valmisteet ainoastaan hidastavat sairauden etenemistä, jos hoito aloitetaan ajoissa – mitä puolestaan vaikeuttaa se, että täsmällistä ja yksinkertaista varhaisvaiheen diagnostista menetelmääkään ei ole löydetty (ja jopa sellaisenkin keksiminen olisi kultakaivos), vaan Alzheimerin diagnoosi vaatii aina pitkälle erikoistuneen asiantuntemuksen sekä mm. kalliiden kuvantamistutkimusten käyttöä – lopullisesti varma diagnoosi nähdään useinkin vasta aivokudoksesta ruumiinavauksessa.

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suosit...

Totta kai niin riittävän pitkälle kehittynyt lääketeollisuus kuin yliopistollinen perustutkimuskin kaikkialla maailmassa pyrkii edistämään kaikkien dementiasairausten tutkimusta, niiden yleistymisen, elämän laatua heikentävän vaikutuksen kuin hoidon kaupallisen merkityksenkin takia. Pfizer ei tietenkään ole ainoa, mutta sillä on rahkeita enemmän kuin monella muulla – yliopistot ja muut julkisen sektorin toimijat tekevät vain perustutkimusta, koska kaupallinen riskinotto uuden lääkevalmisteen kehittämiseen on sitä luokkaa, että siihen pystyy riskipääomallaan ainoastaan jo tähän mennessä menestynyt lääketeollisuus. Ei tule kysymykseenkään, että Mb Alzheimerin tutkimus lopetettaisiin.

En tunne riittävästi sikainfluenssa–narkolepsia -kohun taustaa ottaakseni kantaa lääketeollisuuden rooliin siinä. "Pelottelusta" puhuminen vaikuttaa asiattomalta, jos lähtökohtaisesti arvioidaan kyseessä olevan epidemia, joka voi aiheuttaa ennenaikaista kuolemaa tai vältettävissä olevia vakavia komplikaatioita miljoonille ihmisille.

Influenssaviruksen muuntelun takia myös rokotteita sitä vastaan on muunneltava, joten ne ovat aina "kerta-aikaisia miljardihittituotteita". En muista, kuka rokotteen valmisti. On tottakai päivänselvää nyt, että tässä tapauksessa rokotteella ei suoritettu riittäviä kokeita sen turvallisuuden varmistamiseksi etukäteen, eikä siinä laiminlyönnissä ole mitään puolusteltavaa. Kenen tahansa maallikonkin on tietenkin tässä vaiheessa helppo jälkiviisastella, että rokote "aiheutti narkolepsiaa".

Jos Pfizerilla on narkolepsiaan tehoava lääke, sen kehittäminen on varmasti pitänyt aloittaa jo kauan ennen sikainfluenssaepidemian puhkeamista. En ymmärrä, miksi mitään lääkettä ei saisi markkinoida, jos sille on tarvetta ja potilaat siitä hyötyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset