JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Jean-Claude Juncker ja nationalismi

Euroopan komission puheenjohtajana marraskuusta 2014 toiminut Jean-Claude Juncker oli El Paisin järjestelmässä ’Espanjan 40-40 talousfoorumissa’ puhumassa EU-näkemyksistään. Ranskan entistä presidenttiä François Mitterrandia lainaten hän aloitti, että ”nationalismi eli kansallismielisyys on sama kuin sota”. Junckerin mielestä nationalismi on myrkkyä. Ei suuri lama, ei pakolaiskriisi, ei terrorismiuhka eikä Brexit huolestuta häntä niin paljon kuin kansallisuusaatteen nousu ääriliikkeenä.

Nationalismi houkuttelee vanhaa Eurooppaa ja on äärioikeiston mahtivoima. Yhtenä tyypillisempänä esimerkkinä on Katalonian itsenäistymiseen tähtäävät pyrkimykset. Euroopan suurimmissa valtioissa äärioikeiston populismin uhka väijyy edelleen ja sitä vastaan on taisteltava. Esimerkiksi EU:n itäisissä osissa kuten Bulgariassa ja Itävallassa äärioikeisto on näyttänyt teräviä hampaitaan koalitiohallituksille.

EU:n elpyminen on tosiasia, mutta sen ei pidä unohtaa sosiaalista pilaria eli työttömiä ja epätasa-arvoisia. EU:n talouskasvu on noin 2,5% vuositasolla, mutta työttömiä on yli 20 miljoonaa (väkiluku jonkin verran yli 500 miljoonaa). Viimeaikainen kriisi on lisännyt työttömyyden ja muun sosiaalisen hädän painolastia ja sitä kautta monen maan velkataakka on kasvanut. Pakolaiskriisi on saatu jotenkin hallintaan siitä, mitä se oli vuonna 2015, mutta sitä on seurattava vielä vuosia eteenpäin tarkalla silmällä.

Brexit muuttaa EU:n ulkonäköä merkittävästi ja vaikeimmat neuvottelut ovat vasta edessä. Latinalainen Amerikka on alue, johon EU:n tulisi kääntää katseensa ja käynnistää neuvottelut Mercosurin kanssa, vaikka alueella riehuu monenlaisia ongelmia. Samoin kaikesta poliittisesta sekamelskasta huolimatta siltojen rakentaminen USA:n suuntaan on EU:lle elintärkeää.

Voisin kuvitella, että Jean-Claude Junckerin paikkaa kärkkyvä Jyrki Katainen on esimiehensä kanssa hyvin samoilla linjoilla. Mitä se Suomelle merkitsee, sen aika näyttää.

https://politica.elpais.com/politica/2018/01/31/actualidad/1517410111_95...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tottakai kansallisvaltiot ovat pääfederalisti Junkkerille myrkkyä koska hänen tehtävänsä on muodostaa Euroopan kansallisvaltioista Euroopan unioni jossa ei ole enää kansallisvaltioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset