JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kuubassa vallanvaihto huomenna

Tilanne on historiallinen siinä mielessä, ettei maassa ole vuosikymmeniin hallinnut muut kuin Castrot (Fidel 1959-2008 ja Raul 2008- ). Raul alkoi aavistuksen helpottamaan kuubalaisten spartalaismallisia oloja sallimalla muun muassa pienten perheyritysten perustamisen vuodesta 2010 alkaen. Tosin olosuhteet yrittämiselle niin aloituksen kuin toiminnan suhteen ovat olleet siinä määrin vaikeita, että monet ovat joutuneet myös lopettaman heti alkuunsa.

Raul Castron seuraajaksi povataan nykyistä varapresidenttiä Miguel Díaz-Canelia, mutta Raul jää edelleen vahtimaan tulevan johtajan edesottamuksia.

Barack Obama USA:n presidenttinä vieraili ensimmäisenä 50 vuoteen Kuubassa vuonna 2015 ja tarkoituksena oli normalisoida maiden suhteet, jotta keskinäinen kanssakäyminen pääsisi erityisesti talouspuolella taas käyntiin ja kuubalaisten elintaso nousisi. Raulin johtama kommunistinen puolue kuitenkin on painanut jarrua nopealle kehitykselle, joten lähinnä viiteen miljoonaan nouseva turistivirta on se osa-alue, mikä on kohentunut merkittävästi. Valtiollisissa toimissa ja yrityksissä keskipalkka kuukaudessa on edelleen 30 $:n tuntumassa, millä rahamäärällä on vaikea hankkia edes ruokaa ainakaan pimeiltä markkinoilta.

https://www.clarin.com/mundo/raul-castro-deja-cuba-reformas-retos-resolv...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun vietimme kaksiviikkoisen Kuubassa Fidel Castro oli yhä vallassa. Maassa oli selvästi kahden kerroksen toimijoita. Kävimme kalastamassa. Kalastusalus oli valtion ja työntekijät tekivät töitä valtion piikkiin. Kun kalaa tuli, he myivät kalat ravintoloille. Pyydystivät matkallamme myös langusteja ja valmistivat kaloista ja langusteista meille aterian, jonka maksoimme erikseen. Muistaakseni 15 dollaria per retkelle osallistunut suomalainen. Meitä oli kuusi, joten ihan hyvän oman tilin tekivät.
Maassa oli kaksi valuuttaa. Toinen oli oma ja toiseksi käytössä olivat dollarit, joilla turistit maksoivat. Havannassa taisi silloin olla yksi yksityinen ravintola, jossa kävimme syömässä eli vapautuminen oli jo aluillaan.

Joka paikassa turistin dollarit taisivat tuoda kansalaisille kaivattuja lisäansioita. Sitä se säätely ja kontrolli merkitsi.

Havannassa oli vain tupakka ja rommikauppoja, ei juuri muita myymälöitä, eikä iltaisin valaistu kuin yhdestä pääkadusta pätkä ja hiukan kaupungin keskustaa. Eipä ollut illalla mukava liikkua pimeillä ja epätasaisilla kaduilla.

Kodeissa näytti olevan silloin violetit loisteputket käytössä, säästövalot. joiden valossa ei paljon nähnyt.

Ehkä maa on jo muuttunut ja olot hiukan parantuneet. Kovin nopeaa muutos ei ole, kuten linkkaamasi kirjoitus osoittaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/IL: ” Ehkä maa on jo muuttunut ja olot hiukan parantuneet.”

Kuuban haasteita – top 10:
1. Jotta talous kasvaisi, maa tarvitsee ulkomaisia investointeja 2,5 mrd$/v.
2. Jotta suhteet USA:an paranisivat Trumpin hallitus on vaatinut muutoksia maan johdossa.
3. Vuodesta 1990 maassa on ollut kaksoisvaluutta CUP (peso cubano) ja CUC (vaihdettava, convertible); CUC = 1US$ ja 24 CUP = 1 CUC.
4. ”Terveydenhuolto on ilmaista mutta maksaa”. Terveyskeskusten seinien sisällä liikkuu ’käteinen’. (sote cubana!)
5. Väestö vanhenee: 11,2 miljoonasta asukkaasta 20% on yli 60-vuotiaita ja viiden vuoden päästä latinalaisen Amerikan vanhinta.
6. Valtio ja puolue: Vuodesta 1959 ensimmäisen kerran valtion päämieheksi tulee muu kuin kommunistisen puolueen johtaja.
7. Vallankumouksesta ei palata Batistan diktatuuriin, vaan maan tuleva johto tarvitsee kansan todellisen tuen.
8. Venezuekan kriisi aiheutti sen, että Kuuba 2016 sulki tilinsä ja ajautui lamaan 0,9 % bkt:n laskulla, onneksi bkt kasvoi seuraavana vuonna jo 1,6% hotelli- ja turistibisneksen ansiosta.
9. Turistibuumi kasvatti yksityistä sektoria niin kovalla vauhdilla, että hallitus jarrutti uusien toimilupien myöntämistä. Mikä on tulevan presidentin valinta, jää nähtäväksi!
10. Pakolaiset: Nykyoloissa pakolaisuus on ensisijaisesti talouspakolaisuutta. Sen vähentämiseksi tarvitaan USA:n apua investoinneissa.

https://www.lanacion.com.ar/2126254-cuales-son-los...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Karibialla ja Etelä-Amerikassa vallanvaihto tarkoittaa useimmiten valtiollista kriisiä sisällissodan tai vakavien sisäisten levottomuuksien muodossa.

Toivottavasti Kuuba osaa hoitaa asian mallikkaasti.

Kommunistit ovat pitäneet huolen siitä, ettei kansalla ole aseita nousta kapinaan, ellei CIA ole vastavuoroisesti hoitanut omaa leiviskäänsä mallikkaasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset