JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Demokratian lama

Öljyn hinnan nousun, it-kuplan puhkeamisen ja 11.9.2001 terrori-iskun jälkeen USA:ssa pelättiin taantuman iskevän talouteen ja siksi keskuspankki alkoi pumppaaman halpakorkoista lainarahaa markkinoille. Verohelpotukset ja luottokelvottomille annetut lainat saivat aikaan asuntojen hintakuplan. Korkean riskin asuntoluotoista kehittyi vuosina 2007-2009 ns. subprime-kriisi, joka muuttui finanssikriisiksi ja levisi johdannaisten avulla myös Eurooppaan velkakriisinä. Toiset puhuivat menetetystä vuosikymmenestä ja suuresta lamasta, josta kunnolla selviytyminen kesti lähes 10 vuotta kaikkine leikkauksineen ja vyön kiristyksineen.

Vähemmälle analyysille ovat jääneet kuitenkin tämän taloustaantuman tuomat pitkäaikaiset ja syvälle ulottuvat yhteiskunnalliset seuraukset. Voisi sanoa, että talouslamaa on seurannut ja seuraa demokratialama. Tavallisten ihmisten elämä vaikeutui siinä määrin, että populismille tuli kysyntää ja lisäsytykettä näyttää antaneen ja antavan esimerkiksi Venäjän toimet niin kyberavaruudessa kuin reaalisen maailmanmahdin luomisessa. Hyvinä esimerkkeinä ovat myös Englannin brexit 23.7.2016 kansaäänestyksen jälkeen sekä saman vuoden marraskuussa USA:n presidentinvaalit.

Tavaksi on tullut demonisoida populistisia johtajia, mutta jos populismille on luotu otolliset olosuhteet, niin aina löytyy johtajiakin, jotka vievät maailmaa pitkään demokratian lamaan. Maailmasotien välinen aika on hyvänä esimerkkinä tästä.

Kun talouslama taitetaan ilman sosiaalista tasapainoa ja ilman uutta poliittista sosiaalisuutta,  taittamisella ei ole tehokasta ja pysyvää merkitystä. Pikemminkin syntyy lisää eriarvoisuutta ja populismille enemmän kysyntää. Sote-uudistuksen piti olla eräs työkalu taloustaantuman nujertamisessa, mutta näyttää vahvasti siltä, että se tuo mukanaan vain lisää epätervettä populismia, mahdollisuuksia keinotteluun ja lisää eriarvoisuutta. Populismi ilman demokratiaa on tullut jäädäkseen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset