JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Israelin valtion synnystä 70 vuotta

Nykyisen Israelin valtion alueelle muutti runsaat sata vuotta sitten juutalaisia kolmessa aallossa. Vuosina 1881-1903 ensimmäisessä aallossa tulleesta 35000 kuitenkin noin puolet pettyi ja muutti pois. Toinen aalto noin 40000 tuli vuosina 1904-1914 lähinnä Venäjältä, jossa juutalaisvainot (pogromit) riehuivat valtoimenaan. Saman verran varsinkin nuoria miehiä tuli alueelle kolmannessa aallossa vuoden 1917 Venäjän vallankumouksen seurauksena.

Ensimmäisen maailmansodan satona Britannia otti Palestiinan alueen hallintaansa ja Kansainliiton päätöksellä mandaatista erotettiin nykyinen Jordania (Transjordania) omaksi valtiokseen ja sieltä karkotettiin juutalaiset. Jäljelle jääneen Palestiinan alueelle oli tarkoitus perustaa oma valtio myös juutalasille, mitä arabiväestö vastusti voimakkaasti ja väkivaltaisuudet väestöryhmien välillä kasvoivat erityisesti 1936-1947. Britannia luovutti ongelman YK:lle, joka jakoi alueen suurin piirtein puoliksi. Loppuvuodesta 1947 kapinointi sai sodan luonteen ja ratkaisevana juutalaisvoittona voidaan pitää Mishmar Haemeqin taistelua 12.4.1948, jolloin juutalaiset myös julistivat maan ensimmäisen kerran itsenäiseksi. Britit poistuivat maasta 14.5.1948 ja ympäröivät arabivaltiot Egypti, Syyria, Jordania ja Libanon sekä Irak hyökkäsivät heti sen jälkeen Israeliin. Kriittisimpiä hetkiä olivat Tel Avivin taistelut egyptiläisten joukkojen kanssa. Israelilaisten onnistui torjua hyökkäys viime hetkellä Tšekkoslovakiasta hankituilla Messerschmitt-hävittäjillä.

Näistä ajoista on nyt kulunut 70 vuotta ja Israel on Lähi-idän suurvalta ainakin mahtinsa puolesta.

 

Lähde: Wikipedia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

" Israel on Lähi-idän suurvalta ainakin mahtinsa puolesta."

Millä perusteilla Israel on alueella suurvalta mahtinsa puolesta? Mitä tuo "mahti" pitää sisällään?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No ydinaseista on hyvä aloittaa.. sillä saa tällä pallolla paljon mahtia kuten on huomattu. Tosiasiahan tuo vain on... ei siitä tarvitse pitää, kunhan sen ymmärtää.

Teknologia on toisaalta myös muutoin Israelissa hyvin hallussa eikä heillä todellakaan erityisen huonosti mene käsittääkseni taloudessa tai muutoinkaan. Kyky torjua kaikilta rintamilta tulleet hyökkäykset on aika harvinainen kyky, mutta näin on käynyt monesti Israelin kohdalla.

Olen ollut usein Israelia kohtaan kriittinen monestakin syystä, mutta on myös tosiasia että heitä eniten vastaan olevat ovat usein lapsesta saakka aivopestyjä vihaan ja terrorismiin. Enkä ole erityisen suopea lasten aivopesuun uskonnolla tahi muullakaan. Hyvin ikävää ovat olleet viime aikaiset uutisoinnit siitä että Suomikin on tuota vihaa tukenut miljoonillaan (http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254089-s... ). En oikein ymmärrä moista rahankäyttöä, kun meillä olisi Suomessa omiakin ongelmia ilman että pahennamme muiden maiden tilannetta rahallamme - ehkäpä moisen rahan voisi käyttää hyödyllisemminkin.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

"No ydinaseista on hyvä aloittaa.. sillä saa tällä pallolla paljon mahtia kuten on huomattu."

Ydinaseet on enemmänkin pelote ja "final solution" tyyppinen jos kaikki muut vaihtoehdot on jo läpikäyty. Siihen liittyy myös se, että vastapuolilta niitä löytyy myös, mutta kynnys on tosi korkealla niiden käyttöön. Erilaiset liittoumat ovat vaarallisia ja tuolla alueella on erittäin aktiivista USA ja Venäjä liikehdintää, unohtamatta Pakistanin (ydinaseita paljon), Pohjois-Korean ja Iranin liittoumaa sekä muita mahdollisia likaisten pommien haltijoita. Kyse on tasapainosta myös.

"Teknologia on toisaalta myös muutoin Israelissa hyvin hallussa eikä heillä todellakaan erityisen huonosti mene käsittääkseni taloudessa tai muutoinkaan. "

Monilla yrityksillä on toimipisteitä Israelissa ja Israelille on joitakin teknologia yrityksiä myös. Mutta en tiedä onko se mitenkään mahtava, korkean teknologian maa kyllä. Mutta heillä ei ole yhtään Nokiaa ollut eikä ole joten mitenkä mahtava Suomikaan oli tai Israel Suomeen verrattuna...?

"Kyky torjua kaikilta rintamilta tulleet hyökkäykset on aika harvinainen kyky, mutta näin on käynyt monesti Israelin kohdalla."

Sellainen eräänlainen urbaanilegenda joka on eräänlainen käänteinen totuus. Minusta Israel sotii kalustollaan samalla tasolla kuin muutkin hyvin sekä hyvällä tasolla johdetut maat. Kuitenkin ympärysvaltojen huonosti johdetut ja korruptoituneet armeijat eivät mitenkään voi pärjätä hyvin johdetulle armeijalle kuten Israel. Se on Israelin onni koko asiassa sillä jos ympärysvaltojen sotilaallinen johtaminen olisi edes vaaditulla hyvällä tasolla ja lähes Israelin tasoinen, ne olisivat vallanneet Israelin ylivoimaisella kaluston määrällään kauan sitten. Nykyisin on vain se "mutta" jonka jo mainitsit: ydinaseet. Kaluston määrällä on kuitenkin merkitystä kun erot ovat hyvin merkittäviä.

"Enkä ole erityisen suopea lasten aivopesuun uskonnolla tahi muullakaan. "

Yksipuolista narratiivia molemmilla. En tiedä mikä oikeus Israelillakaan on moiseen...? Olen kyllä Rusilan blogissa aihetta kommentoinut ja myös sitä, että Rusila vetelee asiat liian yksipuoliseksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Juhlan kunniaksi myös Romania siirtää lähetystönsä Jerusalemiin. Siinäpä taas muille maille pöyristeltävää.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rumanien-gor-so...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toivotan Israelille pitkää ikää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset