JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kauppasota jatkuu ja jatkuu..

Trump herkuttelee pitämällä EU:a ja erityisesti Saksaa jännityksessä siitä, milloin alumiin ja teräksen tuontitulleja USA aikoo soveltaa. Nyt hän siirsi päätöstään kesäkuun alkuun. Kuitenkin suurin kauppasodan vaihe käydään Kiina ja USA:n välillä.

Viime kuun puolella Trump twiittaili muun muassa: ”Emme ole kauppasodassa Kiinan kanssa, tämä sota hävittiin jo vuosia sitten johtuen USA:n tyhmistä ja epäpätevistä vastuussa olleista virkamiehistä” ja ”Nyt meillä on 500 mrd $ vuotuinen kauppavaje Kiina kanssa,  lisäksi se varastaa vuosittain 300 mrd $:n edestä immateriaalioikeuksia (tekijän- ym. oikeuksia). Näin emme salli asian jatkuvan”.

Esimerkkinä immateriaaliokeuksien varastamisesta olkoon vaikkapa USA:n F-35 suihkuhävittäjä, josta Kiina teki J-31 kopion. Kiinalaiset ehtivät kopioimaan USA:n F-35 ennen kuin se oli läpäissyt vastaanttotestejä. Kiinalaisten koneiden hinnat ovat olleet noin kolmasosa vastaavista amerikkalaisista.

Alla olevan linkin kuvan mukaan (El Pais) vuonna 2017 Kiina myi USA:an 506 mrd $:n edestä ja USA Kiinaan 130 mrd $:n edestä. USA:n kokonaisvienti (2017) oli 1547 mrd $, josta Kiinan osuus 8,4% ja tuonti 2343 mrd $, josta Kiinasta 24,6%. Kiinan kokonaisvienti (2016) puolestaan oli 2060 mrd $, josta USA:n osuus 18,7% ja tuonti 1320 mrd $, josta USA:sta 10,2%.

https://elpais.com/elpais/2018/04/06/media/1523014524_026827.html?rel=mas

Lisäys klo 21:

Juuri tehty Argentiinan alumiinin ja teräksen tullittomuussopimus on periaatteelliselta kannalta tärkeä myös Euroopalle. Vuotuiset USA:an tulevat tuontimäärät, jotka ovat pienempiä kuin kolmen viimeisen vuoden keskiarvot, ovat tullittomia ja ylimeneviltä osin USA perii alumiinituotteista 25% ja terästuotteista 10% tullit. Teräksessä otettiin vielä huomioon se, että vuosina 2015 ja 2016 tuonti USA:an oli poikkeuksellisen alhaista, joten keskiarvoa lisättiin 35%:lla. Em. tuotteiden tulliton tuontiarvo on 700 milj. US$.

https://www.lanacion.com.ar/2130510-la-argentina-logro-un-acuerdo-con-lo...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ongelmia kerääntyy. Kiina on vahvasti mukana Etiopian teollistamisessa ja viljelyn tehostamisessa sekä rahoittajana ja omistjana, että kannustavana osaajana.

Yli sadalta miljoonalta egyptiläiseltä ja sudanilaiselta loppuu pian vesi.

Kiina on vahvasti mukana myös monissa muissa Afrikan maissa kehityksen veturina, jota länsimaat eivät koskaan pystyneet siirtomaaisäntinä ja kesitysavunantajina olemaan. Taidettiinhan Suomestakin viedä vielä 2000-luvulla Suomessa rakennettuja paskahuusseja tarkoin valittuihin afrikkalaisiin kehityskohteisiin.

Puolustusvoimat eivät ole hankkimassa pelkkiä lentokoneita, vaan valtavan kokoista uskottavaa NATO-yhteensopivaa asejärjestelmää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Kiinalaisten koneiden hinnat ovat olleet noin kolmasosa vastaavista amerikkalaisista."

Sama suhde on myös kiinalaisten ja eurooppalaisten kuorma-autojen hintojen ja käyttöiän välillä. Kiinaisilla koneilla ei lennetä kolmeakymmentä vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset