JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Estääkö kauppasota todellisen sodan syttymisen?

USA:n presidenttien neuvonantaja ja Harvardin yliopiston politologian professori Graham Allisonin viime heinäkuussa julkaisema kirja ”Kohti sotaa” (Destined for War: Can America and China Escape Thucydides's Trap?) on sen verran ’tiukkaa’ tekstiä, ettei siihen ole meillä oikein uskallettu edes koskea. Kirjan nimessä ”Thukydideen ansa” viitataan kreikkalaisen historioitsija Thukydideen kirjoittamaan kahdeksaan kirjaan peloponnesolaissodasta (431–404 eaa.) ja sotaan liittyneestä Kreikan kaupunkivaltioiden välisestä politiikasta. Thukydides kuvaa Ateenan ja Spartan välien kiristymistä ennen peloponnesolaissotaa, jota hän pitää historian merkittävimpänä sotana siihen saakka. Hän katsoo, että Ateenan suuruuden kasvu pakotti Spartan sotaan. Spartassa vallitsi tuolloin sotakommunismi jyrkimmillään. Kumpikin puoli oli silloin varustautunut kaikin tavoin mitä parhaimmin taisteluun, ja havaitsi muunkin Hellaan asettuvan jommallekummalle puolelle.

USA ja Kiina eivät pysty välttämään kauppasotaa ainakaan, jos Trump ja Xi Jinping pitäytyvät asettamissaan strategioissa. Kuluvaa vuosisataa tullaan ehkä kuvaamaan näiden maiden välisenä kilpailuna. Parhaassa tapauksessa kauppasota vie innon varsinaiseen sotimiseen eikä aseisiin tarvitse ainakaan laajamittaisesti tarttua. USA pääsääntöisesti tukee pieniä ja kaukana tapahtuvia sotia, joilla ylläpidetään kysyntää maan suurta sotatarviketeollisuutta varten; suursodat ovat sillekin kauhistus.

IMF ja CIA laskevat bruttokansantuotteen (BKT) vaihtotaseen prosenttiosuutena. Näihin laskelmiin perustuen heti toisen maailmansodan jälkeen USA edusti 50% maailman taloudesta, vuonna 1980 22%, 2010 15% ja vuodelle 2040 arvio on 11%. Kiinan vastaavat luvut alkaen v. 1980 2%, v. 2010 18% ja v. 2040 30%. Kiinan talous oli vuonna 1980 noin 10% USA:n taloudesta, v. 2014 ne olivat yhtä suuret eli 100%, 2017 120%. Jos tämä tendenssi jatkuu samana, niin vuonna 2023 Kiinan talous on 2-kertainen ja v. 2040 3-kertainen USA:n talouteen nähden. Turhaan ei Trump huokaile, että ’jotain tarttis tehrä.’

Koskaan maailman historiassa ei yhdenkään maan talous ole kasvanut sellaisella vauhdilla, mitä Kiinan talous nyt tekee. Tämä tietää myös, että voimatasapaino häiriintyy samassa tahdissa ja vastaavalla amplitudilla. USA ei turhaan tunne asemansa heikentyneen maailman ykkösmahtina merkittävästi. Jo pelkästään se voi tietää huonoja aikoja monille maille ja kansoille. Saattaa hyvinkin käydä niin, että myös Naton asemaa joudutaan arvioimaan aivan uudessa valossa eikä ole itsestään selvää, että sinne pitäisi pyrkiä keinolla ja ehdoilla millä hyvänsä. Kiina ehti jo kopioimaan amerikkalaiset suihkuhävittäjätkin.

http://www.expansion.com/economia/politica/2018/04/29/5ae5e498e2704e0861...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Viimeisessä kappaleessa on se ajatus, jonka tähden olen ollut pitkään kriittinen liiallisessa sitoutumisessa Yhdysvaltoihin ja sitä kautta Natoon. Putoavan puukon riskit joka voi samalla polttaa sillat takana uuteen maailmanmahtiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset