JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Nuorisotyöttömyys

Suomessa työttömien osuus 15–24-vuotiaiden ikäluokasta vuonna 2014 oli 10 %, mutta ainoastaan puolet nuorista kuuluu työvoimaan, joten nuorisotyöttömyys oli siten 20 %. EU:ssa on nyt noin neljä miljoonaa 15–24-vuotiasta työtöntä. Esimerkiksi Saksassa nuorisotyöttömyys on 6,6 % ja Espanjassa 36,8 %. Syitä näin suureen eroon on monia, mutta yksi on koulutusjärjestelmä.

Meillä ammattiin valmistutaan pänttäämällä lukuaineita muutama vuosi koulun penkillä ja kesät ollaan harjoittelemassa, jos paikka löytyy. Espanjassa on samanlainen systeemi ellei vielä koulupainotteisempi. Meillä monen nuoren koulut ovat jääneet kesken, kun kesäharjoittelupaikka on muuttunut osa-aikatyöksi ja sitten osa-aikatyö kokopäivätyöksi. Kun suhdanteet heikkenevät, huonosti koulutetut saavat usein lähteä. Koulunsa keskeyttäneistä nuorista noin 40 % on työttöminä.

Saksassa on 2-osainen, vanhaa kisällijärjestelmää muistuttava ammattikoulutus, jossa noin joka viides maan yrityksistä on mukana. Tarkoituksena on, että yritykset saavat sopivaa työvoimaa ja nuoret löytävät sopivan alan ja työpaikan itselleen. Systeemi toimii siten, että nuori hakee koulutusyritykseen, joka testaa ja haastattelee nuoren. Valituksi tulleen viikko-ohjelma on kolme päivää yrityksessä ja kaksi päivää koulun penkillä. Nuori saa opintorahaa (’palkkaa’) aluksi noin 700 €/kk (+). Koulutus kestää 2½ – 3½ vuotta, minkä jälkeen voi hakeutua esimerkiksi jatko-opintoihin. Kuitenkin lähes 70 % opiskelijoista jää yritykseen vakituisiksi työtekijöiksi.

Omat haasteensa saksalaisillakin on, mutta työttömyysluvut kertovat kuitenkin jotain järjestelmän toimivuudesta. Eräs tärkeä näkökulma on nuoren motivoituminen, kun todennäköisyys työpaikasta on suuri ja kun heti saa omaa rahaa käyttöönsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Painukaa jo viimein sinne perhanan eläkkeelle niin porukalle aukenisi niitä työpaikkoja. Nuoret odottavat eläkepommia kuin kuuta nousevaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/AP: ”Painukaa jo viimein sinne perhanan eläkkeelle niin porukalle aukenisi niitä työpaikkoja. .”
Aika moni työpaikka katoaa eläkkeelle lähteneen jälkeen, kun työt organisoidaan uudestaan.

Pekka Pylkkönen

Erittäin fiksu tapa kasvattaa oikeita ammattilaisia. Duunissa pääsee saman tien myös sisään työelämän rytmiin, siinä missä koulussa kasvaa hengailemaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kusessa ollaan, ja on oltu jo pitkään.

Nuorisotyöttömyys pysyy ja pahenee, ellei ns. lääkitystä muuteta. Nopeisiin ratkaisuihin ei hallitus tietenkään pysty. Koska byrokraatit ja puolueen linjaus tjsp. Asetelma on kuitenkin kovin hankala, uusia työpaikkoja on paljon vähemmän kuin ennen, ja vastaavasti työnhakijoita on myös enemmän. Yhtälö ei siis suosi ilman työkokemusta olevaa nuorisoa, vaikka nuoret ovat useimmiten hyvin koulutettuja. Jokaisessa ( lähes ) työhakemuksessa painotetaan aina työkokemusta. Jotain on siis vihdoinkin tehtävä hankalan yhtälön ratkaisemiseksi ?

Entäpä jos työpaikoilla, etenkin yksityispuolella, ne eläkkeelle kohta jäävät, ts.vaikkapa yli 60 - vuotiaat yhdessä henkilöstöosaston kanssa lähtisivät etsimään omalle työlleen sopivaa jatkajaa. Sitten oppisopimus pöytään, työn kautta henkilökohtainen koulutus ja sopeuttaminen tehtäviin ja vuoden kuluttua sitten työntekijä vaihtoon, jos homma onnistui.

Toinen hipsii siis tyytyväisenä eläkkeelle, ja toinen pääsee oikeisiin vakitöihin ja pois kortistosta. Joo, liian kallistahan tuo ja ei tietenkään kaikenmaailman viisastelijoiden mielestä voi missään nimessä onnistua. Eläkeikäähän pitää muka nostaa ainakin tuonne 75 vuoteen, että ne yhteiset rahat riittää. Jepjep. Veikkaan kuitenkin, että vapaaehtoisia lähtijöitä ja iloisia töihintulijoita löytyisi kyllä, samalla Suomen kansantalous heilahtaisi iloiseen kasvuun, perheitä perustettaisiin ja kauppaa käytäisiin. Lisäksi monen yrityksen luutunut työnohjaus ja osaaminen saisi hyvän piristysruiskeen uusista osaajista. Yksinkertaista.

Nyt pitää toimia nopeasti, vaikka pilotoinnin tai kokeilun kautta. Jollekin nohevalle puoluejyrälle tästä ilmainen vinkki, näin vaalien alla. Nuorisotyöttömyyden poistamistoimet tuovat satavarmasti ääniä, tyhmemmällekin puolueturskalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"mutta ainoastaan puolet nuorista kuuluu työvoimaan, joten nuorisotyöttömyys oli siten 20 %."

Merkityksetön johtopäätös ja luku.

Tietysti työttömyys lasketaan vain heistä, jotka olisi tarkoituskin saada työhön. Ei koululaisista, opiskelijoista, varusmiehistä y.m. Heidän työllistymisensä aika koittaa jossain vaiheessa myöhemmin. Olihan Suomessa vielä 1960-luvulla puolet äideistä kotirouvina koko elämänsä eikä silloinkaan esitetty 50%:n työttömyyslukuja sen ikäisten naisten osalta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Muutaman kuukauden takaista statistiikkaa.

’Eurostatin tilaston mukaan Suomen alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli toukokuussa työtä vailla 20,4 prosenttia, kun EU:ssa keskimäärin vastaava lukema oli 16,9 prosenttia.

Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tuoreimpien työttömyyslukujen mukaan 15-24-vuotiaiden työttömyysaste oli kesäkuussa 21,7 prosenttia, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.’’

// IL 28/7-2017

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset