JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

30-vuotinen sota alkoi 400 vuotta sitten

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan eräänä tavoitteena oli yhdistää Eurooppa yhteisen hallitsijan ja yhteisten arvojen alle. Hus, Luther ja Galvin sotkivat pakkaa pahasti. Böömin luterilaisille oli majesteettikirjeellä taattu vuonna 1609 uskonvapaus. Habsburgien suvun lapseton keisari Matias oli määrännyt seuraajakseen serkkunsa, jesuiittakasvatuksen saaneen ja Espanjan vannoutuneen ystävän Ferdinandin (II). Tästä ja Prahan katolisen arkkipiispan toimista suivaantuneina luterilaiset tšekit tunkeutuivat 23.5.1618 hallitsijan sijaisena toimivien neuvosherrojen majapaikkaan, Hradčanyn linnaan ja tappoivat heistä kaksi heittämällä heidät ulos ikkunasta. Tätä tapahtumaa voidaan pitää 30-vuotisen sodan ’Sarajevon laukauksina’.

Tämä Euroopan tuhoamissota päättyi 24.10.1648 Westfalenin rauhansopimuksen allekirjoitukseen. Arviolta 12-16 miljoonaa ihmistä oli saanut surmansa eli pahimmillaan 2/3-osaa alueen väestöstä oli kuollut sodan uhrina ja Euroopan talous oli raunioina. Yhdistymisestä ei voi puhua, kun nykyisen keskisen Euroopan alueelle syntyi noin 300 itsenäistä valtiota, joissa jokainen sai harjoittaa haluamaansa uskontoa ja politiikkaa. Kätilönä pitkälti oli Ranskan kardinaali Richeliu, josta käytetään myös titteliä ’kuningas ilman valtakuntaa ja kardinaali ilman kirkkoa’.

Westfalen aloitti uuden aikakauden ja keskiaikainen unelma Euroopasta yhdistyneenä samaan kruunuun tai samaan tiaraan haudattiin vuosisadoiksi. Tästä lähtien sen paremmin keisari kuin paavi ei ollut mitään. Nyt on menossa uusi yritys, mutta kuningas ’€uro’ on taas kapinonnin keskiössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

https://en.wikipedia.org/wiki/Defenestrations_of_P...

Ulosheitto tunnetaan Prahan toisena defenestraationa, niitä on ollut 3-4. Hallitusherrat kuitenkin selvisivät hengissä parinkymmenen metrin pudotuksesta; katolisten mukaan enkelit auttoivat, protestanttien mukaan he putosivat lantakasaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→2/PP: ”..Defenestraatio..”

'..La Defenestración de Praga: los tiraron por la ventana. ..'
Luin huolimattomasti em. lauseen. Siinä sanotaan selvästi, että heittivät ulos ikkunasta., mutta mielessäni tulkitsin tirar sanan merkityksessä laukaista ja päättelin virheellisesti, että ottivat nirrin pois herroilta.
http://www.elmundo.es/opinion/2018/05/20/5b007d414...

Kiitokset korjauksesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset