JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Populismin sadonkorjuut

EU:n vartijat ovat heränneet ’kasakan nauruun’, kun järjestön kaksi suurta taloutta, Italia ja Espanja, tipahtivat populistien käsiin. Hiukan tähän tyyliin asiaa muotoilee The Sunday Times samalla kun se manailee ilmestyskirjan petojen eli populistien aikaansaamaa brexitiä ja sen mahdollisia seurauksia.

Lehti kirjoittaa, että toiseksi pahimman skenaarion mukaan 1.1.2021, kun brexit astuu voimaan ja Doverin tunneli sulkeutuu, ollaan sopimuksettomassa tilassa. Pääministeri Theresa May sanoo, että parempi ilman sopimusta kuin huonon sopimuksen kanssa ja että silloin kansalaisilta vaaditaan mielikuvitusta ja rohkeutta eikä pidä toimia kuin pelästyneet kanit.

Pessimistit ovat ristineet pahimman vaihtoehdon ’Harmageddoniksi’. Huolimatta siitä, että hallitus on varmaan yrittänyt tehdä kaikkensa huoltovarmuuden turvaamiseksi, saarivaltion supermarkettien hyllyt notkuvat tyhjyyttä jo 3.1.2021. Sairaaloilta loppuvat lääkkeet parin viikon sisällä EU-erosta ja Kentin kreivikunnasta on tullut rekka-autojen jättiläismäinen parkkipaikka.

Nähtäväksi jää, miten meidän kotoinen populismimme kukoistaa seuraavien vaalien jälkeen, vai ovatko äänestäjien silmät lopultakin avautuneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Populistit tulee ja ne jyrää koko maan sileäksi.

Eihän populismi ole loppujen lopuksi muuta kuin tyhjiä lupauksia äänten kalastamiseksi. Kun populisteille tulee vastuuta ne kohtaa kovat tosiasiat ja siihen se populismi sitten jää.

No, tietenkin voidaan rakentaa raja-aitoja ja tullimuureja, mutta niitä on ollut aikaisemminkin, eikä se ole mikään maailmanloppu, vaikka huono juttu onkin.

Jos muistetaan vielä, niin Kreikassakin on populistihallitus, mutta kiltisti ne sielläkin moudattaa EU:n määräyksiä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

"tyhjiä lupauksia äänten kalastamiseksi" - Tämä sopii kyllä lähes jokaiseen poliitikkoon. Kyllä nyt tarvitaan vähän tarkempi määritelmä populismille.

JK: Käytin ilmausta "lähes jokaiseen poliitikkoon", koska ei ole aivan mahdotonta että politiikan kentällä saattaa olla yksi poikkeus tähän sääntöön, ehkä jopa kaksikin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä nyt tarvitaan vähän tarkempi määritelmä populismille."

Jokainen osaa kyllä itse keksiä itselleen mieluisen selityksen populismille.

Tietenkin, jos wikipediaan uskoo, ja Veikko Vennamoon, niin populismiin liittyy käsite pyhästä kansasta, jolla on salattu viisaus ja sitä pyhää kansaa vastaan juonittelevasta eliitistä.

Mutta kyllä tämä kansan tahdon kunnioittaminen ja eliitinvastaisuus sisältyy määritelmään tyhjistä vaalilupauksista, sillä kyllä näistä tyhjän lupaaja- populisteista on aina tullut v

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"... kun brexit astuu voimaan ja Doverin tunneli sulkeutuu,..."

Mikä Doverin tunneli? Artikkeli, johon et edes linkkkaa, puhuu Doverin sataman ruuhkautumisesta. Miksi kanaalin alittavan tunnelin pitäisi sulkeutua? Onhan EU-maista liikennettä muihinkin EU:n ulkopuolisiin maihin.

Kaiken kaikkiaan, brittiministerit ovat joukolla todenneet Sunday Timesin kirjoituksen halpahintaiseksi sensaation hakemiseksi.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Populismin kohtalon määrää antipopulismin voimakkuustaso. Miten tiukasti nykyiset pääpuolueet pystyvät suojaamaan äänestäjämarkkinat? Jos he onnistuvat hyvin, paine kasvaa, ja hallitusjakson tai kahden päästä voi tapahtua rajumpia ja nopeampia jytkyjä. Toisaalta, jos he onnistuvat liian hyvin, syntynyt elitistinen estomekanismi lyö yli, ja ajaudumme jonkinasteiseen fasismiin.

Itse haluaisin seuraavaan hallitukseen Pimeyden Ytimen: joko sdp + kokoomus tai sdp + kepu. Nuo kaksi parivaljakkoa pystyisivät laittamaan hevosille isot silmälaput ja ajamaan meidät jyrkänteen yli. Mitä nopeammin sinne, sitä aiemmin pääsisimme todellisten muutosmahdollisuuksien äärelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nuo kaksi parivaljakkoa pystyisivät laittamaan hevosille isot silmälaput ja ajamaan meidät jyrkänteen yli. Mitä nopeammin sinne, sitä aiemmin pääsisimme todellisten muutosmahdollisuuksien äärelle."

Entäs jos kaikki olisikin jo niin kunnossa kuin olla voi. Jospa sellaista muutosta parempaan ei voida aikaansaada joka ajaisi kokonaisetua ja kaikki muutokset jotka pyrkisivät erityisryhmien (rikkaat, köyhät, sairaat, eläkeläiset, työläiset, eliitti) aseman parantamiseen olisivat jollain tavalla kokonaisedun vastaiset, horjuttaisivat tasapainoa ja veisivät vain paloja kansantalouden kokonaiskakusta.

Eikö siinä tapauksessa olisi populismia väittää että joillain "todellisilla muutoksilla" saataisiin jotain parempaa aikaiseksi.

Esimerkkinä voitaisiin pitää kauan hankkeilla ollutta "todellista" sote-uudistusta, josta asiantuntijat väittävät ettei se loppujenlopuksi paranna mitään, rahaa ei säästy, eikä palvelut parane. Tulevat hyödyt soten osalta on siis vain utopistinen tavoite ja toive. Sote on kyllä "todellinen muutos" mutta todennäköisesti siitä ei ole mitään hyvää seurauksena.

Edelliset hallitukset ymmärsivät itse torpata omat sote- hankkeensa, kun ne osoittautuivat torsoiksi. Tämä hallitus ei ehkä pysty samaan realismiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset