JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Kauppasodan juoksuhautoja kaivetaan

  • Puolustusmenoja 2017 (SIPRI)
    Puolustusmenoja 2017 (SIPRI)

Presidentti Trump on toistuvasti vaatinut, että Euroopan on satsattava enemmän sotilaalliseen puolustukseensa. Taustalla on myös se, että USA:n puolustustarviketeollisuus saisi enemmän tilauksia. EU-komissiosta lähtee tällä viikolla paperi, jonka mukaan Naton vanavedessä EU yrittää lisätä sotilaallista vahvuuttaan eri toimenpitein. Tärkein instrumentti on Euroopan Puolustusrahasto, jonka kokonaisbudjetti vuosille 2021-2027 tulee olemaan 13 mrd € ja sen avulla kehitetään EU-maiden puolustusteknologiaa ja erityisesti pieniä ja keskisuuria EU-maiden puolustustarvikeyrityksiä. Projektista suljetaan pääsääntöisesti pois EU:n ulkopuoliset yritykset.

Tämä Euroopan Puolustusrahasto perustettiin jo vuosi sitten, mutta sen kokonaisbudjetti vuosille 2018-2020 on vain 600 miljoonaa euroa. Tuskin silloin arvattiin, että se kasvaisi näin suurella nopeudella. Mittakaavaa antavat SIPRI:n puolustusmenot vuonna 2017 (kuva) ja Defense Newsin Top 100-lista maailman puolustustarvikkeita tuottavista yrityksistä (linkki: http://people.defensenews.com/top-100/).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Trump on vedonnut siihen, että koska USA osallistuu Euroopan puolustukseen, Euroopan NATO-maiden tulisi hoitaa velvoitteensa paremmin. Varsin monet maat ovat laistaneet velvoitteistaan.

Tavallaan argumentti on aivan pätevä, sikäli kun Venäjä edelleen on suurin uhka Euroopalle ja USA erityisesti kylmän sodan aikana vahvasti tuki Länsi-Eurooppaa sotilaallisesti. USA:lla on edelleen paljon tukikohtia Euroopassa Venäjän uhan vuoksi.

Argumenttia kuitenkin monimutkaistaa se, että USA on NATO:n keskeisin maa, joka vetää sodan uhkaa puoleensa. Ainoa kerta historiassa, kun NATO:n 5. artikla on aktivoitu, tapahtui USA:an 11.9.2001 kohdistuneen hyökkäyksen johdosta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Sota on kaupankäynnin rajuin muoto. Herää myös ajatus, että ampuiko Trump omaan jalkaansa, kun vaatii liian innokkaasti Eurooppaa satsaamaan puolustukseensa. Jos Eurooppa on sotilaallisesti riittävän vahva, mihin nykyoloissa tarvitaan täällä USA:a. Suhteellisesti heikentynyt USA joutuisi pitkässä juoksussa antamaan tilaa Kiinalle ja Intialle. Vahvistunut Kiina olisi uhka Venäjälle, mikä voisi alentaa painetta länteen.

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Joseph Dunford Jr ja Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov tapasivat mennä viikolla (8.6.18) valtioneuvoston Königstedtin edustuskartanossa Vantaalla.

Varmaan sivuttiin muissa tapaamisissa ainakin muutamalla sanalla Suomen hävittäjähankintoja ja siihen liittyviä koplauksia. Jos EU laittaa kapuloita rattaisiin USA:n suuntaan, voi hävittäjien hankinta USA:sta mutkistua.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

hajanainen Eurooppa ei ole koskaan niiin vahva kuin sen pitäisi Natossa olla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset