JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Murtuuko mafian ja kirkon allianssi?

’Vuoristoneitsyeen’ eli la Madonna di Polsin muistojuhlaa vietetään jokaisena syyskuun toisena päivänä San Lucassa, joka on 4000 asukkaan pikkukaupunki Italian ’saappaankärjessä’ Calabrian provinssissa. Erityisesti juhlakirkkoon kokoontuvat alueen mahtimiehet, tarkemmin sanottuna calabrialaisen mafian ’Ndranghetan’ johtavat henkilöt pitäen kirkonmenojen jälkeen oman kokouksensa, missä muun muassa sitoudutaan yhteistyöhön, julistetaan ’sodat’ kilpailijoille, päätetään murhattavista, tulevasta strategiasta sekä organisaation henkilövalinnoista.

Näin on ollut aina tähän asti, hengellinen ja maallinen valta lyövät kättä sulassa yhteisymmärryksessä. Nyt kuitenkin San Lucan pappina 20 vuotta toiminut pappi Pino Strangio sai syytteet avunannosta ja yhteistyöstä mafian kanssa ja joutui eroamaan, mistä syystä hiippakunnan piispa Francesco Oliva on saanut Ndranghetan vihat niskoilleen. Asiaa on pahentanut se, että piispa on määrännyt naapurikaupungin Bovalinan seurakunnan palauttamaan kirkon katon remonttiin tarkoitetun 10000 € lahjoituksen, joka on tullut Ndranghetaa lähellä olevilta yrityksiltä. Piispa perusteli rahan olleen laittomin keinoin köyhiltä riistettyä veren tahrimaa rahaa.

Huolimatta siitä, että niin nykyinen paavi kuin kaksi hänen edeltäjäänsä ovat käyttäneet kovia sanoja mafiaa vastaan, niin mitään konkreettista ei ole ennen Olivaa tapahtunut käytännössä. Kirkko on katsonut muualle, kun sisilialainen Cosa Nostra, napolilainen Camora ja calabrialainen Ndrangheta hoitavat jokapäiväisiä askareitaan.

Italiassa on 28000 pappia, joita Campanian provinssissa, Napolin ympäristössä 3000 ja vain kolme niistä on mafian vastustajia. Yksi heistä on Luigi Merola, joka toimi Forcellan seurakunnassa pappina, mutta jolle Camora järjesti potkut, kun hän käytti liian suorasukaista puhetta siunatessaan haudan lepoon mafian murhaamaa 14-vuotiasta tyttöä. Nyt hän johtaa mafian ’työrukkasille’ eli 6-18 vuotiaille  naskaleille koulua, josta valmistuu ylioppilaiksi. Tämä on pitkäntähtäimen projekti, jolla pyritään tukahduttamaan pelolla ja euroilla hallitseva mafia.

Mafiosojen kunnia-asiana on esiintyä hyvinä kristittyinä ja tätä todistaakseen papit myöntävät heille kummitodistuksia, koska kummiksi hyväksymisen edellyttää aitoa katolista uskoa. Merola vaati tarkempaa syyniä näiden todistusten kirjoittamiselle sekä ettei mafialta saa ottaa vastaan lahjoituksia, koska mafia ei ole pelkästään rikollisjärjestä vaan laiton ja yhteiskunnalle tuhoisa instituutio sinänsä.

Mitä tulee Aquarius pakolaislaivan käännyttämiselle Espanjaan, en pitäisi mahdottomana, että Ndranghetalla on sormensa pelissä. Olisiko ihmissalakuljetuksen tulot vähentyneet vai ahneus lisääntynyt. Vuosi sitten kirjoitin asiaa sivuavan jutun (linkki:  http://jaakkokorpi-anttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239250-solidaarisuus...)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset