JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Hiljainen sota

Presidentti Donald Trumpin itsemurhapolitiikka on kutsu populismille. Tässä kauppasodassa eivät ryskä tykit eivätkä pommikoneet ujella, myöskään ei lasketa kuolleita tai haavoittuneita, vaan lasketaan miljoonissa pettyneitä työttömiä, jotka epätoivoissaan äänestävät kaikkea hyvää ja kaunista katteettomasti lupaavia populisteja.

Trumpin käynnistämä hiljainen sota toteutuu inflaationa, työttömyytenä, kulutuksen tyrehtymisenä, rahamarkkinoiden kiristymisenä, sosiaalisena kuohuntana ja yleisenä tyytymättömyytenä. Marxin ajatuksena oli, että vallankumouksen toteuttamiseen tarvitaan riittävästi köyhiä, kansallissosialistit osasivat käyttää kurjuutta hyväkseen ja nyt populistit kärkkyvät valtaan samoilla aatoksilla.

Historian kello raksuttaa eikä viisareita pystytä kääntämään taaksepäin. Tärkeissä kokouksissa kello joskus pysäytetään hetkeksi. Onko nyt se aika?

Euroopassa kauppasota lisää omaa teollisuutta tai synnyttää uutta. Esimerkiksi puolustusmateriaalin tuonti USA:sta voi romahtaa, jos sille asetetaan kilpailuesteitä. Suomenkin hävittäjähankinnat saattavat mennä uusiin puihin. Kiina lopettaa USA:n lainapapereiden oston ja amerikkalaisia investointeja voidaan vaikeuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Yhdysvallat ovat itsessään niin valtavat sisämarkkinat, että se antaa Trumpille hieman pelivaraa.

Eurooppa ei tuota mitään, mitä amerikkalaiset tarvitsisivat pl. luxus-tuotteet, mutta kuka niitä sanan varsinaisessa merkityksessä "tarvitsee."

Sen sijaan olemme luovuttaneet Yhdysvalloille yksinoikeuden mm. tietotekniikkaan, jota edustavat Intel, AMD, Microsoft, Apple, Google, Facebook yms.

Ne ovat kauppasodan jokerikortteja, joita voi tarvittaessa lätkiä pöytään.

Toinen on Euroopan puolustus. Trump voi ilmoittaa halutessaan Yhdysvaltain armeijan säästävän niin ja niin monta miljardia, jos joukot vedettäisiin pois vaikkapa Saksasta.

https://militarybases.com/overseas/germany/

Siinä saattaisi muutaman saksalaisen kaupungin tai kunnan talous notkahtaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tulleista seuraa vientituotannon uusjako. Lähes välittömästi osa moottoripyörätuotannosta on jo siirtynyt pois USA:sta tai on parhaillaan siirtymässä. Sama koskee muutakin tavara- ja elintarviketuotantoa.

Tullit nostavat hintoja. Se antaa lisää mahdollisuuksia kotimaiselle tuotannolle. Kokonaisuutena kaikki häviävät, kun pitää rakentaa uutta tuotantoa, jota ei lainkaan tarvittaisi, kun tuotanto pysyisi siellä, missä sillä on luontaisimmat edellytykset.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

IT-jätit siirtyvät Kanadaan, jos tulitetaan tulleilla, Appla jo joskus takavuosina uhkasi sillä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, jos HD:n valmistusta siirretään USA:n rajojen ulkopuolelle, niin miksei myös IT-teknologian kehittämistä ja tuottamista siirrettäisi USA:n ja EU:n tullimuurien toiselle puolelle. Ainahan EU voi myös lähestyä tietoteknologiassa entistä enemmän esimerkiksi Kiinan suuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset