JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Brexitille hintalappuja

Yhdeksän kuukauden kuluttua Britannia jättää EU:n, joten eroneuvotteluilla alkaa olla kiire, jos aiotaan päästä sitä ennen sopuun tulleista ja muista raja-asioista. Muun muassa auto- ja lentokoneteollisuus elävät tuskaisia hetkiä. Maassa valmistetuista autoista 45 % menee muualle EU:n alueelle.

Jaguar Land Rover on maan suurin autonvalmistaja 40 000 työntekijöineen ja on nyt ensimmäisenä ilmoittanut, mitä huono erosopimus pahimmassa tapauksessa heille merkitsee rahassa. Yrityksen 90 mrd € investointisuunnitelmat vaarantuvat, kun arvioitu vuosituotto tästä investoinnista saattaa tipahtaa lähes 1,4 mrd €.

BMW (BMWYY) valmistaa Oxfordissa ikonista Miniä ja voi joutua lopettamaan siellä valmistuksen, jos mantereelta tulevat osatoimitukset hidastuvat rajamuodollisuuksien vuoksi.

Myös japanilaiset autonvalmistajat Toyota, Nissan ja Honda ovat ilmoittaneet siirtävänsä tuotantolaitoksensa muualle Eurooppaan, vaikka ovat tehneet todella merkittäviä investointeja Britanniaan.

Ilmailu- ja puolustusteollisuuden edustaja maalaili synkkiä näkymiä, jos alalle tulee ylimääräisiä rasitteita niin rajamuodollisuuksista kuin muusta viranomaistoiminnasta. Airbus (EADSF, liikevaihto 60 mrd €/2016, 17% puolustusteollisuudesta) työllistää 15 000 henkilöä pelkästään lentokoneen siipien valmistuksessa ja sanoo,  että sopimuksettomassa tilassa pahimmassa tapauksessa lentokoneet menettävät ainakin toistaiseksi turvallisuussertifikaattinsa, mikä tietää, etteivät lentokoneet nouse ilmaan heidän siivillään.

http://money.cnn.com/2018/07/05/news/economy/brexit-business-nightmare/i...

 

Aiheesta lisää: ”Britannian matka kohti EU:n ulko-ovea pysähtyi” HS:n pääkirjoitussivu A5 6.7.2018)

”.. Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) ei suostu mihinkään .. ja kourallinen sen parlamentaarikkoja pitää koko Britanniaa panttivankina ja EU:a odottelemassa. Britannia menee ajopuuna kohti sodanjälkeisen historiansa suurinta ratkaisua.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset