JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Naton huippukokous 11-12.7.2018

Presidentti Donald Trump on jo noussut lentokoneeseen osallistuakseen huomenna alkavaan Nato-maiden huippukokoukseen Brysselissä. Sitä ennen hän on käynyt selkokielistä twiittailua Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa.

Tusk on korostanut, että USA:n on syytä arvostaa EU:a, koska se on yksi sen harvoista todellisista liittolaisista. Tämä on hänen syytä muistaa, kun tapaa seuraavalla viikolla Putinin Helsingissä. Raha on tärkeä, mutta nykyoloissa solidaarisuus on vielä tärkeämpää. Vaihtoehtototuuden puolelle on laskettava väite, että USA suojelee EU-maita, mutta ei saa vastineeksi vastaava suojelua sieltä.

Trumpin vastaustwiittejä ei ole tarvinnut kauan odotella. Viimeisin päättyi toteamukseen, että Nato-maiden on maksettava enemmän ja USA:n vähemmän. Nykytilanne on epäreilu. Trump perustaa väitteensä sille, että Euroopan Nato-maat käyttävät sotilasmenoihinsa keskimäärin 1,3 % bkt:sta (suuruusluokkaa 250 mrd $) ja USA 3,2 % bkt:sta (suuruusluokka 600 mrd $) ja maksaa 70% Naton menoista. Trump vaatii, että Euroopan Nato-maat nostavat sotilasmenojaan 55%:lla eli 2 %:in bkt:sta. Vertailun vuoksi Venäjän sotilasmenot olivat viime vuonna noin 55 mrd $, laskua edellisestä vuodesta 20%.

EU komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat huomattavasti diplomaattisempia antaessaan näistä asioista lausuntoja. Kokouksen asialistalla tärkeimpinä ovat Naton uhkakuva ja puolustus, terrorisminvastainen taistelu sekä reilumpi ’taakankanto’.

 

Tuskin ja Trumpin viimeisimmät twiitit:

Donald Tusk @eucopresident: Dear @realDonaldTrump. US doesn’t have and won’t have a better ally than EU. We spend on defense much more than Russia and as much as China. I hope you have no doubt this is an investment in our security, which cannot be said with confidence about Russian & Chinese spending :-) 13:19 - 10 jul. 2018

Donald J. Trump @realDonaldTrump: NATO countries must pay MORE, the United States must pay LESS. Very Unfair! 13:42 - 10 jul. 2018

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla on erittäin hyvä artikkeli Euroopan ja Trumpin välirikosta ja sen vaikutuksista transatlanttiseen siteeseen. Artikkeli on pitkä, mutta kokonaisuudessaan lukemisen arvoinen.

https://www.politico.com/story/2018/07/10/trump-eu...

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hyvä (rahallinen ) näkökulma. Sen mukaan Suomen liittyessä Natoon olisimme herran huomassa, ja voisimme jopa laskea puolustusmenojamme.

Toni Rintala

Joo, USA saa maksaa kaiken meidän puolesta!
Sehän tienaa sillä ;)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/PK: "..(rahallinen ) näkökulma..)
Nämä sotilasmenotilastojen tarkkuudet muistuttavat fysiikan ja kemian töistä tuttua ’pienimmän kuutiosumman keinoa’ eli mikä tahansa luku voidaan korvata millä tahansa luvulla. (SIPRIn listoilta voi löytyä tämäntapaisia lukuja.)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juuri tuon ajattelun takia ("voisimme jopa laskea puolustusmenojamme") entinen Puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund ymmärtääkseni vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä – ei niinkään siksi, että kenenkään olisi tarpeen kyseenalaistaa Naton sotilaallista voimaa. Ymmärtäen suomalaisten poliitikkojen vastuuttomuuden lipeämisessä oman maanpuolustuksemme rahoittamisesta siihen tilaisuuden tullen, tämä lienee kenraalilta realismia.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 10/HM: "..Gustav Hägglund ymmärtääkseni vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä .."

Monissa asioissa olin GH:n kanssa eri linjoilla, mutta tuossa en. Natossa Suomen asema olisi enempi syöttinä olo.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Trumpin käyttämä selkokieli on niin yksinkertaista, että sen käyttäjää itseäänkin pidetään yksinkertaisena.

Kaikkien valtamedian asiantuntijoiden mukaanhan Trump on viemässä koko maapalloa kohti kriisiä ja suursotaa, johon USA ei ehkä osallistu NATO-maana vaan itsenäisenä toimijana.

Ja tämä aiheuttaa pelkotiloja kun ollaan tilanteessa, jossa ei voidakaan sotia yhteisrintamassa tuon mielipuolen kanssa.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Mahtaakohan nyt kaikille, Trumpillekin, olla selvä se että NATO edellyttää kunkin jäsenmaansa käyttävän BKT:aan 2%:a vastaavan summan OMIIN puolustusmenoihinsa. Tästä kukin maa mm. maksaa NATO:n jäsenmaksunsa. Selvennän vielä, tämä 2% ei mene NATO:lle!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Trump tuo aivan varmasti Merkkelille selväksi taas kerran, että Saksa on 1.000 miljardia euroa velkaa NATO:n turvatakuista USA:lle.

Saksa on ollut kaikkein suurin hyväksikäyttäjä tässä asiassa USA:n varoin.

Saksa on ollut aivan jumalaton taakka Yhdysvalloille ja sen myötätunnolle stten II- maailmansodan.

YLE:n mukaan tänään Saksan armeijalla ei ole edes riittävästi kemkiä sotilailleen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trump on ”Herra Arvaamaton” ja kenenkään on vaikea tietää etukäteen ”mitä hän saa milloinkin päähänsä.”

Minulla oli muutamia korkeasti koulutettuja Amerikan sukulaisia vieraana ja Trumpista puhuttaessa he olivat sanalla sanoen kauhistuneita hänen nimityksestään Yhdysvaltain presidentiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuunnelkaa tästä kuinka USA:ssa puolueettomassa mediassa analysoidaan Trumpin politiikkaa ja intressejä.

https://www.msnbc.com/brian-williams/watch/malcolm...

Puhe on suoraa. Hämmästyttävää, että asialle ei voida tehdä mitään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä asialle voidaan tehdä, se riippuu Yhdysvaltain perustuslaista. Mutta jos valtaosa amerikkalaisista äänestäjistä hyväksyy Trumpin politiikan, kenties hänelle seuraa uusi nelivuotiskausi maailman vaikutusvaltaisimmassa virassaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

No, toistaiseksi hänellä ei ole gallupeissa ollut kertaakaan enemmistön hyväksyntää. Hyväksyntä on näyttänyt jökähtäneen tuonne 40%:n pintaan toistaiseksi. Eikähän hänellä enemmistön kannatusta ollut edes vaaleissakaan. Sai noin 48% äänistä Clintonin saadessa noin 52%.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Miten niin " Herra arvaamaton", vaatiessaan johdonmukaisesti 2% jokaisen Natomaan omaan puolustukseen.
Samoin teki Obama jo aiemmalla 8-vuotis kaudellaan. Yhdysvallatkaan ei kykene olemaan loputtomiin maailman "poliisi" ja Euroopan turva johtuen jatkuvasta kauppataseen alijäämästä.

Eikö jokainen maa ole huolestunut omasta jatkuvasta velkaantumisestaan (paitsi Suomi).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset