JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Venäjän ortodoksinen kirkko kutistumassa?

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill tapasi Konstantinopolissa 300-miljoonaisen ortodoksisen kirkon päämiehen patriarkka Bartolomeos I:n elokuun viimeisenä päivänä ja aiheena oli Ukrainan pyrkimys erota Moskovan patriarkaatista ja saada oma autokefaalinen kirkkonsa. Kirill vastustaa eroamista voimakkaasti, koska se merkitsisi hänen valtapiirinsä pienenemistä ja samalla myös Kremlille se olisi arvovaltatappio.

Leningradissa 1946 syntynyt Kirill (ent. Vladimir Mihailovitš Gundjajev) on Putinin hyvä ystävä ja on toiminut muun muassa Viipurin, Smolenskin ja Kaliningradin piispana sekä arkkipiispana ja metropoliittana sekä myös Suomen Moskovan patriarkaatin alaisten seurakuntien johtajana.

Neljä vuotta kestänyt Ukrainan konflikti yli 10300 kuolonuhreineen on saanut Itä-Ukrainassa aikaan joukkoeroamisia kirkosta sen lisäksi, että kirkon hallinto on jakautunut kolmeen osaan: osa Itä-Ukrainan itsenäisyyttä vastustavaan Kiovaan patriarkaattiin, osa pysynyt Moskovan alaisuudessa ja osa nimittää itseään Ukrainan autokefaaliseksi kirkoksi. Bartolomeos I on taipuvainen hyväksymään Ukrainan kirkon omaksi patriakaatikseen, mitä Moskovan patriarkaatti tuskin tunnustaa, joten ilmassa leijailee vahvasti skisman aineksia.

Venäjän huolestumista kuvastaa esimerkiksi se, että maan tiedustelupalvelu on jo vuosia vakoillut Bartolomeos I:n toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset