JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Paavin puolustusta - vaihteeksi

Länsimaisista arvoista puhuttaessa minulle tulee ensimmäisenä mieleen raha, ympäristö, humaanisuus, demokratia, valta, isänmaallisuus ja kristillisyys. Vatikaanin meneillään oleva kriisi kiertyy monella tavalla näihin asioihin. Perinteisesti uskonto on ollut maallisen vallan yksi työväline kääntää alamaisten kapinointiajatukset syrjään. Vähän samalla analogialla kuin faaraot rakentelivat pyramideja pitääkseen joutoväen työn touhussa, ettei tämä ehtinyt miettimään vallankaappausta.

Politiikan hallitsevan piirteenä USA:ssa ja Euroopassa, varsinkin Italiassa, on äärioikeistolaisuus. Tämä heijastuu vahvasti myös kirkolliseen toimintaan. Politiikka on ottanut uudestaan kirkon ja uskonnon käsikassarakseen. Selvimmin tämä näkyy Venäjällä, missä Putin pyrkii hallitsemaan kansalaisia myös ortodoksisen kirkon avulla. Uskovaisen ääni on yhtä tärkeä kuin ateistinkin.

USA nauttii populismin hedelmistä Trumpin hallinnon kautta. Bannonin äärimmäisyys kuohahti yli, mutta siemenet ovat langenneet hyvään maahan USA:n katolisen kirkon piirissä. Paavi Franciscuksen motto ”köyhä kirkko köyhille” säikäytti äveriäisyyteen tottuneet piispat. Kun paavin doktriinin vastaiset syytökset eivät purreet, niin populistisesti nyt paavia syytetäänkin käytännössä edellisten paavien salailuista koskien pappien nuoriin kohdistuneita seksuaalisia väärinkäytöksiä. Sama rähinä on Euroopan mantereella, missä Vatikaanin Washingtonin entinen suurlähettiläs Carlo María Viganó julkaisi 11-sivuisen paljastus- ja häväistyskirjeen ilmeisesti kostoksi siitä, että hänen uransa paaviksi tyssättiin.

Jos paavin ajamat reformit menisivät eteenpäin, tietäisi se sitä, että ajan oloon köyhien maiden edustus katolisen kirkon päätöksentekoelimissä kasvaisi, jolloin piispojen kuninkaallinen luksuselämän kristillisyyttä punnittaisi uudelleen.

Paavi ruoskii rahan mahtia seuraavaan tapaan: ”Miten raha hallitsee? Ruokkimalla pelkoa, epätasa-arvoa, sosiaalista ja sotilaallista väkivaltaa. Eräs terrorismin muoto on globaali sääntely rahan avulla. Se on uhka koko ihmiskunnalle. Muutamat markkinajätit ovat jo suurempia ja voimakkaampia kuin valtiot.”

Paavin ehdottoman välttämättömät organisatoriset päätökset ja niiden toteutus koskien katolisten pappien seksuaalisia väärinkäytöksiä olivat liian hitaita ja riittämättömiä. Ultravanhoilliset iskivät tähän ja pommi räjähti paavin silmille. Aiemmat syytökset paavin seitsemästä kerettiläisestä oppiristiriidasta jäivät taka-alalle, kun päästiin mediaa kiinnostavampaan aiheeseen. Mediaa ei kiinnostanut se, että nämä tiedot olivat Vatikaanin tiedossa jo paavien Johannes Paavali II:n ja Benediktus XVI:n kaudella. Heidän jo olisi pitänyt asiaan puuttua eikä painaa villaisella ja nyt tämä vitkuttelu onnistuttiin vyöryttämään Franciscuksen syyksi ja hänestä tehtiin syntipukki.

Franciscuken Chilen vierailu meni kyllä hänen kannaltaan mönkään puolustaessaan väärää puolta paikallista kardinaalia uskoessaan. Nyt ultravanhoilliset pelaavat aikaa, jotta tulevissa synodeissa he saisivat enemmistön, jolloin päästäisi palauttamaan ”vanhat hyvät ajat” ja rikkaiden maiden kardinaalit voisivat toivottaa vain Herran siunausta köyhien maiden katolisille.

https://www.clarin.com/mundo/papa-juega-futuro-lucha-abusos-sexuales-igl...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Toivon että Paavi Fransiscus onnistuu tehtävässään. Hän elää kuten opettaa, eli on aito kristitty. Fransiscus on köyhän ja pienen ihmisen puolella, mutta media ei tuo tätä esille koska se peesaa liikaa valtaeliittiä ja suurpääomaa. Myös yleinen uskonnonvastaisuus aiheuttaa sen, että mielellään muunnellaan totuutta tiettyyn suuntaan. Toivon että paavi kovalla kädellä heittää mädät omenat kirkon tehtävistä. Rikollisia ei pidä koskaan suojella.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/NH: ".. heittää mädät omenat kirkon tehtävistä.."

Alkukesästä luulin, ettei omenia tule ollenkaan. Nyt niitä kuitenkin on liiankin kanssa. Kaksi riesaa on: lähes puolet on mätiä ja monet ovat jääneet keskenkasvuisiksi eli alamittaisiksi. Toivottavasti paavin ’sato’ on parempi, ettei hän tukehdu jätekuorman alle.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Toivotaan parasta :) Suurin osa papeista ovat ihan kunnollisia ja vieläpä keskimääräistä kunnollisempia. Täällä Suomessa ovat työskennelleet ilman palkkaa vuosia - käytännössä vain ylöspito eli katto pään päälle ja ruoka. Ei mitään pahaa sanottavaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #3

→ 3/NH:
Kirkollisveroni luterilaiseen seurakuntaan maksavana asia ei oikeastaan minulle kuulu, mutta Franciscuksen valintaa paaviksi pidin onnistuneena ja että suuren laivan kokka ehkä hänen johdollaan kääntyy enemmän Jeesuksen viitoittamaan suuntaan.

Kun yläpää on laho sekä mafioiden ja rahavallan käsissä, näyttää tehtävä mahdottomalta. Mitä mahtoi amerikkalainen kardinaali ja Vatikaanin rahaministeri aikoinaan tarkoittaa lausahduksellaan, ettei kirkkoa johdeta pelkällä ’Ave Marialla’.

Jos arvata saa, niin seuraava paavi on Italiasta, enää ei ’kardinaalivirheitä’ tehdä.

Lisäys: Erasmus Rotterdamilaisen hämmästykseksi ja joskus jopa peloksi ’Tyhmyyden ylistys’ (1509) oli hyvin suosittu; paavi Leo X piti sitä jopa hauskana. Sivuilla 143-160 on enempi ruoskittu tuota kirkon johtoa.
http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/ER.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset