JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Salailun ja kansalaistottelemattomuuden rajoista

Rippisalaisuuden varjolla on katolisen kirkon puolella peitelty pappien lapsiin ja nuoriin kohdistuneita seksuaalisia väärinkäytöksiä, joita on viime aikoina paljastunut muun muassa USA:ssa, Chilessä ja Saksassa. Rikoksiin tai arkaluontoisiin asioihin liittyvää salailua voi esiintyä myös kaikkialla ja muilla aloilla esimerkkeinä vaikkapa lehdistön lähdesuoja ja lääkärien vaitiolovelvollisuus. Vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen lentokonehäiriköinti turvapaikkapäätöksen saaneen henkilön palautusta vastustaessaan ylitti selkeästi laillisuuden rajat. Pelkkää keskustelua herätti silloisen Suomen kristillisdemokraattien puheenjohtajan ja sisäministeri Päivi Räsäsen kesällä 2013 kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä pitämä puhe, missä hän kehotti ihmisiä seuraamaan Raamattua, vaikka se olisi ristiriidassa lain kanssa. Kun ministeri yllyttää julkisesti rikokseen, on asia kaikkea muuta kuin vähäinen, mutta ministerinä hän jatkoi. Arvaukseni on, että miespuolista ministeriä olisi uskallettu käsitellä kovemmalla kädellä.

Entisen kardinaali Viganon paljastuskirjeen kannustamana Paavi antoi kardinaalineuvoston (C9) kokouksen jälkeen (11.9.2018) julkilausuman, jonka mukaan hän jyrkästi tuomitsi kirkon salailut koskien pappien lapsiin ja nuoriin kohdistuneita seksuaalisia väärinkäytöksiä. Hän kutsuu koolle 21-24.2.2019 katolisen kirkon piirissä poikkeuksellisen suuren kokouksen, kirkolliskokouksen eli ’episkopaalisen konferenssin’. Osallistujina ovat kaikista maista piispojen valitsema edustaja ja aiheena ’nuorten suojeleminen’. Ottaen huomioon perinteisen hitauden katolisessa kirkossa on paavin toimia pidettävä todella nopeina ja jopa jyrkkinä. Odottaa sopii muutoksia oppirakennelmaan tai ehkä paremmin sanottuna kanoniseen lakiin.

Espanjassakin rippisalaisuutta käsitellään monella tasolla. El Pais lehti järjesti yhdessä Johannes XXIII:n teologisen yhdistyksen kanssa paneelin, jossa rippisalaisuuden lisäksi pääteemaksi kehkeytyi: ”Siviililait ovat aina kaikkien uskonnollisten lakien yläpuolella.” Yhdistyksen johtoportaaseen kuuluvista kuudesta paneelin osallistuneesta kolme oli tätä mieltä ja kolme ei uskaltanut sanoa mielipidettään. Perustelivat sillä, että ”olemme kirkon jäseniä kaikkine seurauksineen, vaikka aina emme pidäkään sen kaikista asioista”.

Sen kannattajat, joiden mukaan siviililait ovat aina kaikkien uskonnollisten lakien yläpuolella, perustelivat kantaansa sillä, että epäoikeudenmukaisia siviililakeja voidaan päätöksin muuttaa, mutta uskonnon lait tulevat jumalalta eikä niihin voi ihmiskäsi koskea, vaikka ne olisivat kuinka epäoikeudenmukaisia tahansa. Muutenhan kyse ei olisikaan uskosta vaan jostakin muusta.

Epäoikeudellisen lain kunnioittamisesta tulee mieleen esimerkiksi Sokrates, joka ei suostunut pakenemaan, vaan joi myrkkymaljan kuolemantuomion saatuaan. Jeesuksella oli vastaava asenne lakiin: ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan.” (Matt. 5:17) Hän tyytyi nurkumatta siihen, että maallisen laki tuomitsi hänet ristiinnaulittavaksi, hän oli esimerkki ja eli sanojensa mukaan kantaen niistä vastuunsa.

https://elpais.com/sociedad/2018/09/09/actualidad/1536508658_743805.html

https://www.lanacion.com.ar/2171216-el-papa-convoco-cumbre-iglesia-escan...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lehdistön lähdesuoja on todella usein synonyymi rikoksella saadun tiedon lähteen salaamiselle. Joku vuotaa lehdistölle salassa pidettäviä asioita, joita lehdistö sitten julkaisee.

Toisaalta, juuri sitä varten lähdesuoja on olemassa, että julkiseen tarkasteluun saadaan myös asioita, jotka eivät välttämättä kestä päivänvaloa.

Kaikkien kantti ei kestä työpaikan tai viran menettämistä ja muita salassapitorikokseen liittyviä sanktioita sekä maineen menettämistä. Meistä jokaisesta ei olisi Edward Snowdenin kenkiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Edward_Snowden

Vähissä olisivat jymyuutiset herrojen rötöstelyistä, jos syväkurkut joutuisivat yleisesti edesvastuuseen salaisuuksien paljastamisesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Katolisten harhaoppisena pitämä Martti Luther teki ison muutoksen, kun antoi munkeille ja papeille luvan mennä naimisiin.

Naimattomuus sopii harvoille. Olisiko katolisen kirkon isosta väkimäärästä ohjautunut papeiksi miehiä, joiden tuntema luonnollinen veto naisiin on ollut keskimääräistä alhaisempaa?

Organisaatiot puolustavat mainettaan. Täten ei ole mikään iso yllätys, että pojista kiinnostuneiden pappien tekoset on pyritty siivoamaan. Vastaavia harrastaneet ateistit eivät ole tahraamassa ateistien mainetta, koska ei ole mitään ateistiorganisaatiotakaan. Eikäpä sitä yleensä uutisoida, että pedofiili oli ateisti, vaikka olisikin.

Anteeksianto ja rikos muodostavat oman ongelmakokonaisuuden. Ehkäpä useammin pitäisi se rikos ensin viedä maalliseen oikeuteen ja antaa anteeksi vasta tämän tuomion jälkeen?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#2 "Naimattomuus sopii harvoille. Olisiko katolisen kirkon isosta väkimäärästä ohjautunut papeiksi miehiä, joiden tuntema luonnollinen veto naisiin on ollut keskimääräistä alhaisempaa?"

Olisin hämmentynyt, jos näin ei olisi.

Katolisen kirkon pappien paljastuneet hyväksikäytöt ovat selkeä osoitus siitä, että he hakeutuvat mahdollisimman lähelle viettitarvettaan. Auktoriteettiasemassaan, suhteessa lapsiin ja nuoriin, papit, uskonnollisen kaapunsa suojissa, käyttävät valtaansa.

Katolinen kirkko ei maksa palkkaa, vaan papit toimivat lahjoitusten ja testamenttien tuella. Tästä syystä oletetaan, että papin virka on kutsumus, jota ei voisi epäillä. Siksi, monet vanhemmat laittavat lapsensa noihin oppilaitoksiin, joita katolinen kirkko ylläpitää.

Onneksi, hyväksikäytetyt ovat rohkaistuneet puhumaan. Trauma on saattanut tuhota jo monia, mutta ehkä hieman hyvitystä tulee siitä, että asialle annetaan julkiset kasvot.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3/MP:

Alatyylinen sanonta kuului: ”Niin kauan kuin maajusseilla riittää vaimoja, ei pappien tarvitse mennä naimisiin.”

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/RJ: "Naimattomuus sopii harvoille."

Katolisten pappien naimattomuus on puhtaasti rahakysymys. Koska naimattomilla papeilla ja erityisesti rikkailla piispoilla ei voinut olla virallisia perillisiä, heidän omaisuutensa meni heidän kuollessaan kirkolle eikä jälkeläisille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset