JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Talouskriisiä odotellessa

Kaivosinsinööreillä näyttää olevan vetoa pankkimaailmaan. Pertti Voutilaisen ura alkoi Kotalahden kaivoksella, jatkui aikanaan Outokummun pääjohtajana ja sen jälkeen hän oli Kansallis-Osake-Pankin viimeinen pääjohtaja ja Merita Pankin ensimmäinen toimitusjohtaja. Euroopan keskuspankin (EKP) entinen pääjohtaja (2003-2011) ranskalaisen Jean-Claude Trichet opiskeli kaivosinsinööriksi École Nationale Supérieure des Mines de Nancy -korkeakoulussa, myöhemmin myös Kansallisessa hallintokoulussa.

Asuntoluottojen myöntäminen riskiasiakkaille, joiden lainanhoitomahdollisuudet olivat heikot, johti Yhdysvalloissa subprime-kriisiin vuonna 2007 ja saastutti koko maailmantalouden. Uhkarohkeasti Trichetin johtama EKP oli keskuspankeista ensimmäinen ellei peräti ainoa, joka tuli pankkien avuksi 95 mrd €:n tukiostoilla jo 9.8.2007. Dow Jones indeksi tipahti 4,5% 11.9.2008 ja siitä neljän päivän päästä finanssiyhtiö Lehman Brother ajautui konkurssiin, jossa puhuttiin 600 mrd $:n vastuista. Finanssikriisi syveni ja muuttui maailmanlaajuiseksi talouslamaksi, EKP tuki Kreikkaa, Irlantia ja Portugalia ja saivat siinä osansa myös Italia ja Espanjakin. Erityisesti Saksa, Hollanti, Itävalta ja Suomi suhtautuivat tukiostoihin nuivasti ja hyväksyivät toimenpiteet vain pitkin hampain.

El Paisin haastattelussa 15.9.2018 Trichet näkee EKP:n silloiset toimet edelleen oikeita ja euron pelastajana ja toimisi samalla tavalla, jos nyt olisi samassa tilanteessa. Hän varoittaakin, että maailmatalouden suurimpana vaarana on bkt:lla mitattuna lähes kaikkien maiden suuri velkaantuneisuus. Sama koskee myös muita kuin valtiolainoja. Velkaantuminen tulee olemaan seuraavan talouskriisin suurin syy ja tähän haavoittuvuuteen on puututtava pikaisesti kovalla kädellä, jos aiotaan tasoittaa tietä kohti vääjäämättä lähestyvää talouskriisiä. Velkakellot tikittävät uhkaavasti, mutta kenelle ne soivat!

https://elpais.com/economia/2018/09/14/actualidad/1536951012_891971.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Onneksi on velat maksettu! Odotan kauhulla talouskriisiä, jossa kohteena velalliset kotitaloudet/pienyritykset. Kotitalouksilla on aivan liian suuret asuntovelat. Suurten kaupunkien uudet asunnot ovat ylihintaisia ostovoimaan nähden.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Velkakriisihän on "korjattu" ottamalla lisää velkaa: Globaali velka on kasvanut 2008 lähtien 173 biljoonasta 250 biljoonaan dollariin.

https://www.bloomberg.com/graphics/2018-lehman-deb...

Fiat-velkarahajärjestelmässä julkisella velalla ei ole mitään ylärajaa ja nähtävästi sitä kohti ollaan hyvää vauhtia menossa.

--

Euromaillla ei ole poliittista painetta rakenteellisiin uudistuksiin, sillä ne tietävät, että "EKP betalar" ts. EKP painaa valtiovelan korot alas LTRO-osto-ohjelmallaan.

EKP on jäänyt loukkuun: LTRO-rahaelvytystä ei voi lopettaa sillä euromaat eivät tee uudistuksia ja euromaat eivät tee uudistuksia, sillä ne saavat EKP:ltä halpaa velkarahaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset