JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Venäjä ja Kiina vs USA

Presidentti Trumpin käynnistämästä kauppasodasta närkästyneenä, Kiina on korostetusti kääntänyt katseensa kohti Moskovaa ja Venäjä sanktioiden piinaamana kohti Pekingiä. Kysymys ei ole pelkästään öljy-ja kaasutoimituksista, vaan Kiinan armeija (People's Liberation Army, PLA) on hankkinut Venäjältä Sukhoi Su-35 suihkuhävittäjiä sekä S-400 ilmatorjuntajärjestelmiä. Kiinalaisten suihkuhävittäjä J-31 on pitkälti kopio amerikkalaisesta F-35:sta, mutta ilmeisesti siinä on tai tulee pian olemaan vaikutteita myös Su-35:sta. Venäjästä on tullut merkittävä ulkomainen PLA:n varustaja.

Venäjän suurin sotaharjoitus Vostok-2018 sitten kylmän sodan pidettiin 11-17.9.2018 Uralin itäpuolella. Kiina osallistui lähettämällä Transbaikalin alueelle Tsugolin harjoituskohteeseen 3200 sotilasta, 900 panssariajoneuvoa ja 30 lentokonetta. Presidentit Xi Jinping ja Valimir Putin seurasivat yhdessä Vladivostokissa harjoituksen päämajassa Vostok-2018:n kulkua. Varmaan vakuuteltiin ystävyyttä ja avunantoa siinä ohessa. Kiinan ja Venäjän väliset keskinäiset suhteet eivät ole olleet näin lämpimät vuosikymmeniin. Muistissa on, että esimerkiksi Nikita Hruštšovin aikaan maat pitivät toisiaan vihollisina.

Kiinan ja Venäjän kauppasopimukset saattavat johtaa syvempään strategiseen yhteistyöhön, millä puolestaan voi olla käänteentekevä vaikutus tulevaan maailmanpolitiikkaan, varsinkin jos USA sekoilullaan hävittää johtoasemansa. Taiwan, jota Kiina pitää maakuntanaan, on varmaan eniten huolissaan Kiinan noususta.

https://elpais.com/internacional/2018/09/21/estados_unidos/1537498929_05...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viimeksi ainakin Putin liki sai korvilleen Kiinan ykkösnaiselta.

USA on edelleen no. 1 - ainakin sotilaallisesti.

Kiinaa varmasti jo hirvittää valtava yksityinen velkamäärä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Velan kanssa Kiina on enemmänkin veitsenterällä, kuin USA.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lauri Kiiski!
Mihin tuo väitteesi perustuu?
Nimittäin, jos USA maksaisi Kiinalle velkansa, Kiina olisi melkein velaton. ;)

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Henry, kyllä jenkeillä vielä painokoneita riitfää kiinalaisten velkojen makauun, mikäli näin halutaan.

Se velan äkkinäinen hoitaminen vain romahduttaisi ainakin Kiinan talouden.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #17

Näin on ja samalla maailmantalouden. Se on myös eräs syy miksi ns. petrodollarista halutaan eroon. Toistaiseksi USA on tämän estänyt (Saddam ja Gaddafi), mutta nyt on myös Venäjä ja Iran sekä joitain muita siirtymässä pois petrodollarista, siksi USA on heikoilla kun puhutaan taloudesta.

Kiinalla ja USAlla on käsittääkseni yhteinen intressi siinä, ettei dollari saa romahtaaa liian nopeasti - alamäki on kuitenin varmaa, jos USA jatkaa linjaansa kaivaa verta nenästään.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Velalla ei ole pitkässä juoksussa niin valtavan suurta merkitystä. Kun finanssitalous (spekulaatiotalous) eräänä päivänä kaatuu se vie mennessään myös terveen markkinatalouden ja silloin ei ole niin väliä mihin ykkösiä ja nollia tai joitain paperinippuja siirretään - niiden arvo on jo mennyttä kamaa.

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muistaakseni suitsutit aiemmin mm. Kreikan hallitsemattoman velkaantumisen takuumiehenä. Yli varojen ja luontaisen tuortavuude kyvyn kautta tehty velkaantuminen ja kasvun höpön varjolla on pelleilyä ?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No en varmaaan ole taannut yhtään mitään. Päinvastoin, pyysin lähettämään lisää rahaa, muttei Saksan ja Ranskan pankeille, vaan meille tänne etelään.
Kerron, että olemme ilmaiseksi vastaan kaiken mikä pohjoisesta irtoaa. ;)
Asuin siis Kreikassa silloin. Asun nyt Bulgariassa ja täällä näkyy vielä helpommin kuinka mätä koko EU-projekti on, mutta siinähän maksatte. Kulkekaa vaan Kok ja Kepun tietä ja uskokaa rauhassa kaiken maailman "takuutuksiin".

Henry

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensimmäisen kerran kuulin amerikkalaisestalähteestä Kiinan tulevasta taloudellisesta tuhosta vuonna1996 muuttaessani ensimmäistä kertaa Shanghaihin. Sen jälkeen pankkien ja muusta talouden kriisistä on joku toistuvasti kirjoittanut. No, eivät ole vielä nuo ennustukset toteutuneet, ja 1990-luvun lopun Aasian talouskriisinhän Kiina pelasti.

Yleensä ennustajat eivät tunne Kiinaa lainkaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Velkaponzin päälle rakennettu Kiinan talous ei ole kivikirkko. Jossakin vaihessa nollakorkojen aika ajaa ohi vasemmalta tai oikealta reaalituottavuuden suuntaan.. Markkinataloudella on tapana korjata omat virheensa - myös Aasiassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitähän sinäkin tiedät Kiinasta? Luet joitain sellaisten ihmisten kirjoittamia artikkeleita, jotka ovat yhtä tietämättömiä. Kiinan tuhoa on ennustettu jo ainakin 30 vuotta, turhaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hyviä kommentteja. Itse ajattelin tarinaa kirjoittaessani, että Venäjän ja Kiinan yhdentymismalli voisi olla samansuuntainen kuin Euroopassa: 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustaminen (1951) → 2. Euroopan talousyhteistyösopimus (ETY, EEC, 1957) → 3. Euroopan yhteisö (European Community, EC, 1967) → 4. laajentuminen jatkuu ..
Natokin siihen pitäisi jotenkin sovittaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Alust alkaen Putin rakensi yhteistyötä Kiinan ja Intian kanssa. Molemmat viimeeksimainitut ovat toki hitaita kääntymään, mutta väitän, että ainakin Kiinan osalta ollaan jo ruoria väännetty Putskun suuntaan.
Sitten on tämä pitkän aikavälin suunnitelma BRICS.

Venäjällä on kaikki ne luonnonvarat, mitä sekä Kiina, että Intia tarvitsee. Vastaavasti näillä kahdella on loputtomasti työvoimaa.
Kiina varmistaa omat tulevat intressinsä myös Afrikan suunnalla.

Lyhyesti: USA ja Eurooppa on nesteessä seraavan sukupolven ajan ja sitten nämä siirtyvät marginaaliin, koska 'uusio'-ostovoima on muualla.

Ns. 'Lännen' ainoa mahdollisuus on sota, mutta sekin on kovin vaikea ratkaisu. Nyt ollaan aivopesuvaiheessa, jotta mikä tahansa toimenpide voidaan "myydä kansalle".
Tämä propagandasota käydään tietenkin kaikkien osapuolten toimesta, kaikilla rintamilla, mutta varsin näkyvää se on lännessä.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset