JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Venäjä ja Kiina vs USA

Presidentti Trumpin käynnistämästä kauppasodasta närkästyneenä, Kiina on korostetusti kääntänyt katseensa kohti Moskovaa ja Venäjä sanktioiden piinaamana kohti Pekingiä. Kysymys ei ole pelkästään öljy-ja kaasutoimituksista, vaan Kiinan armeija (People's Liberation Army, PLA) on hankkinut Venäjältä Sukhoi Su-35 suihkuhävittäjiä sekä S-400 ilmatorjuntajärjestelmiä. Kiinalaisten suihkuhävittäjä J-31 on pitkälti kopio amerikkalaisesta F-35:sta, mutta ilmeisesti siinä on tai tulee pian olemaan vaikutteita myös Su-35:sta. Venäjästä on tullut merkittävä ulkomainen PLA:n varustaja.

Venäjän suurin sotaharjoitus Vostok-2018 sitten kylmän sodan pidettiin 11-17.9.2018 Uralin itäpuolella. Kiina osallistui lähettämällä Transbaikalin alueelle Tsugolin harjoituskohteeseen 3200 sotilasta, 900 panssariajoneuvoa ja 30 lentokonetta. Presidentit Xi Jinping ja Valimir Putin seurasivat yhdessä Vladivostokissa harjoituksen päämajassa Vostok-2018:n kulkua. Varmaan vakuuteltiin ystävyyttä ja avunantoa siinä ohessa. Kiinan ja Venäjän väliset keskinäiset suhteet eivät ole olleet näin lämpimät vuosikymmeniin. Muistissa on, että esimerkiksi Nikita Hruštšovin aikaan maat pitivät toisiaan vihollisina.

Kiinan ja Venäjän kauppasopimukset saattavat johtaa syvempään strategiseen yhteistyöhön, millä puolestaan voi olla käänteentekevä vaikutus tulevaan maailmanpolitiikkaan, varsinkin jos USA sekoilullaan hävittää johtoasemansa. Taiwan, jota Kiina pitää maakuntanaan, on varmaan eniten huolissaan Kiinan noususta.

https://elpais.com/internacional/2018/09/21/estados_unidos/1537498929_05...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viimeksi ainakin Putin liki sai korvilleen Kiinan ykkösnaiselta.

USA on edelleen no. 1 - ainakin sotilaallisesti.

Kiinaa varmasti jo hirvittää valtava yksityinen velkamäärä.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Kiinassa on tapahtunut niin kummia, ettei sitä usko, jollei näe. Hyvinä shakin pelaajina venäläiset on kumminkin oppinut, että on sellainenkin peli, kuin kiinalainen shakki.
Jenkit on nyt haastaneet Venäjän, Kiinan ja EU:n. Afrikassa ei mene kovinkaan hyvin, eikä viime vuosikymmeninä Etelä-Amerikassakaan. Toki on Intia, Japani...
Kiinnostavaa tulee olemaan nähdä, millaiseen bisnekseen USA lopulta päätyy. Velkaa sillä on ja mille kansantaloudelle?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Velan kanssa Kiina on enemmänkin veitsenterällä, kuin USA.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sun kannattaisi tarkastaa velat esim. Forbesin sivuilta.

Kiinalla on julkista ja yksityistä velkaa nyt n. 34.000 miljardia taalaa. Että siitä vain sittem lyhentelemään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sun kannattaisi tarkastaa velat esim. Forbesin sivuilta.

Kiinalla on julkista ja yksityistä velkaa nyt n. 34.000 miljardia taalaa. Että siitä vain sittem lyhentelemään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #10

Sinä voit laittaa vaikka tuhat sivua soosia, muatta taala on edelleen se maailman ainoa määrävaluutta.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #12

Ja sitä kiinalaisilla on valuuttavarannossa. Taaloina ne lasketaan yleensä USA:n velka Kiinalle ja jenkkien velka sinne sun tänne.
Jos sulla on sata taalaa velkaa, mutta 500 lompakossa, velka ei ole kovin paha. Forbes-linkki oli hauska. Laitoin sen tonne loppuun.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #13

Jenkit voivat maksaa velkaansa kiinalaisille setelipainosta otetuin uunituorein paperein. Tästä mahdollisuudesta on myös Suomessa otettu ilot irti sitten v. 2008.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lauri Kiiski!
Mihin tuo väitteesi perustuu?
Nimittäin, jos USA maksaisi Kiinalle velkansa, Kiina olisi melkein velaton. ;)

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Henry, kyllä jenkeillä vielä painokoneita riitfää kiinalaisten velkojen makauun, mikäli näin halutaan.

Se velan äkkinäinen hoitaminen vain romahduttaisi ainakin Kiinan talouden.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #17

Näin on ja samalla maailmantalouden. Se on myös eräs syy miksi ns. petrodollarista halutaan eroon. Toistaiseksi USA on tämän estänyt (Saddam ja Gaddafi), mutta nyt on myös Venäjä ja Iran sekä joitain muita siirtymässä pois petrodollarista, siksi USA on heikoilla kun puhutaan taloudesta.

Kiinalla ja USAlla on käsittääkseni yhteinen intressi siinä, ettei dollari saa romahtaaa liian nopeasti - alamäki on kuitenin varmaa, jos USA jatkaa linjaansa kaivaa verta nenästään.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Velalla ei ole pitkässä juoksussa niin valtavan suurta merkitystä. Kun finanssitalous (spekulaatiotalous) eräänä päivänä kaatuu se vie mennessään myös terveen markkinatalouden ja silloin ei ole niin väliä mihin ykkösiä ja nollia tai joitain paperinippuja siirretään - niiden arvo on jo mennyttä kamaa.

Henry

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muistaakseni suitsutit aiemmin mm. Kreikan hallitsemattoman velkaantumisen takuumiehenä. Yli varojen ja luontaisen tuortavuude kyvyn kautta tehty velkaantuminen ja kasvun höpön varjolla on pelleilyä ?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No en varmaaan ole taannut yhtään mitään. Päinvastoin, pyysin lähettämään lisää rahaa, muttei Saksan ja Ranskan pankeille, vaan meille tänne etelään.
Kerron, että olemme ilmaiseksi vastaan kaiken mikä pohjoisesta irtoaa. ;)
Asuin siis Kreikassa silloin. Asun nyt Bulgariassa ja täällä näkyy vielä helpommin kuinka mätä koko EU-projekti on, mutta siinähän maksatte. Kulkekaa vaan Kok ja Kepun tietä ja uskokaa rauhassa kaiken maailman "takuutuksiin".

Henry

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensimmäisen kerran kuulin amerikkalaisestalähteestä Kiinan tulevasta taloudellisesta tuhosta vuonna1996 muuttaessani ensimmäistä kertaa Shanghaihin. Sen jälkeen pankkien ja muusta talouden kriisistä on joku toistuvasti kirjoittanut. No, eivät ole vielä nuo ennustukset toteutuneet, ja 1990-luvun lopun Aasian talouskriisinhän Kiina pelasti.

Yleensä ennustajat eivät tunne Kiinaa lainkaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Velkaponzin päälle rakennettu Kiinan talous ei ole kivikirkko. Jossakin vaihessa nollakorkojen aika ajaa ohi vasemmalta tai oikealta reaalituottavuuden suuntaan.. Markkinataloudella on tapana korjata omat virheensa - myös Aasiassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitähän sinäkin tiedät Kiinasta? Luet joitain sellaisten ihmisten kirjoittamia artikkeleita, jotka ovat yhtä tietämättömiä. Kiinan tuhoa on ennustettu jo ainakin 30 vuotta, turhaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hyviä kommentteja. Itse ajattelin tarinaa kirjoittaessani, että Venäjän ja Kiinan yhdentymismalli voisi olla samansuuntainen kuin Euroopassa: 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustaminen (1951) → 2. Euroopan talousyhteistyösopimus (ETY, EEC, 1957) → 3. Euroopan yhteisö (European Community, EC, 1967) → 4. laajentuminen jatkuu ..
Natokin siihen pitäisi jotenkin sovittaa.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Olen kovasti eri mieltä tuosta "yhdentymisestä". Liittolaisia, tietyin ehdoin, voi kiinalaisilla olla. Niiden kulttuuri on kumminkin merkittävästi vanhempi kuin meidän ajanlasku. Kansakuntana, esim. USA, on ehkä juuri selvinnyt vaipoistaan. No, Trumpin myötä tuli yökastelu. Suomalainen suuri kenraali sanoi, että "kun Kolumbus löysi Amerikan, Turku oli jo vanha kaupunki".
Kiinalaisten kanssa voi kumminkin käydä hassusti etenkin, jos kuvittelet jotenkin johtavasi niitä. Pitää aina muistaa pohtia, mitä itse ymmärtää.
Itse ymmärsin Kiinassa, että tästä en ymmärrä mitään, mutta pirun kiehtovaa se on. Nykyhinnoin monet voi käydä katsomassa. Käykää! Se mullistaa monen maailmankuvan, siis Kiinan osalta.
Venäjälle vie juna. Pietari ei ole Venäjä, mutta Pendoliino ei maksa oikein mitään. Kun molempiin tutustuu, voi siltä alustavalta, alkeelliselta pohjalta, pohdiskella "yhdistymisen" mahdottomuutta -tai joku jopa mahdollisuutta. Lukekaa Shun Tsun Sodankäynnin taito.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 22/MN: ”..Liittolaisia, tietyin ehdoin, voi kiinalaisilla olla...”

Venäjällä on tilaa, Kiinassa väkeä – näitä resursseja voi yhdistellä ainakin mielikuvituksissa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Alust alkaen Putin rakensi yhteistyötä Kiinan ja Intian kanssa. Molemmat viimeeksimainitut ovat toki hitaita kääntymään, mutta väitän, että ainakin Kiinan osalta ollaan jo ruoria väännetty Putskun suuntaan.
Sitten on tämä pitkän aikavälin suunnitelma BRICS.

Venäjällä on kaikki ne luonnonvarat, mitä sekä Kiina, että Intia tarvitsee. Vastaavasti näillä kahdella on loputtomasti työvoimaa.
Kiina varmistaa omat tulevat intressinsä myös Afrikan suunnalla.

Lyhyesti: USA ja Eurooppa on nesteessä seraavan sukupolven ajan ja sitten nämä siirtyvät marginaaliin, koska 'uusio'-ostovoima on muualla.

Ns. 'Lännen' ainoa mahdollisuus on sota, mutta sekin on kovin vaikea ratkaisu. Nyt ollaan aivopesuvaiheessa, jotta mikä tahansa toimenpide voidaan "myydä kansalle".
Tämä propagandasota käydään tietenkin kaikkien osapuolten toimesta, kaikilla rintamilla, mutta varsin näkyvää se on lännessä.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset