Venäjä ja Kiina vs USA

Presidentti Trumpin käynnistämästä kauppasodasta närkästyneenä, Kiina on korostetusti kääntänyt katseensa kohti Moskovaa ja Venäjä sanktioiden piinaamana kohti Pekingiä. Kysymys ei ole pelkästään öljy-ja kaasutoimituksista, vaan Kiinan armeija (People's Liberation Army, PLA) on hankkinut Venäjältä Sukhoi Su-35 suihkuhävittäjiä sekä S-400 ilmatorjuntajärjestelmiä. Kiinalaisten suihkuhävittäjä J-31 on pitkälti kopio amerikkalaisesta F-35:sta, mutta ilmeisesti siinä on tai tulee pian olemaan vaikutteita myös Su-35:sta. Venäjästä on tullut merkittävä ulkomainen PLA:n varustaja.

Venäjän suurin sotaharjoitus Vostok-2018 sitten kylmän sodan pidettiin 11-17.9.2018 Uralin itäpuolella. Kiina osallistui lähettämällä Transbaikalin alueelle Tsugolin harjoituskohteeseen 3200 sotilasta, 900 panssariajoneuvoa ja 30 lentokonetta. Presidentit Xi Jinping ja Valimir Putin seurasivat yhdessä Vladivostokissa harjoituksen päämajassa Vostok-2018:n kulkua. Varmaan vakuuteltiin ystävyyttä ja avunantoa siinä ohessa. Kiinan ja Venäjän väliset keskinäiset suhteet eivät ole olleet näin lämpimät vuosikymmeniin. Muistissa on, että esimerkiksi Nikita Hruštšovin aikaan maat pitivät toisiaan vihollisina.

Kiinan ja Venäjän kauppasopimukset saattavat johtaa syvempään strategiseen yhteistyöhön, millä puolestaan voi olla käänteentekevä vaikutus tulevaan maailmanpolitiikkaan, varsinkin jos USA sekoilullaan hävittää johtoasemansa. Taiwan, jota Kiina pitää maakuntanaan, on varmaan eniten huolissaan Kiinan noususta.

https://elpais.com/internacional/2018/09/21/estados_unidos/1537498929_05…

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu