Homeopatia kieltoon?

”Tiedeyhteisön piirissä homeopatiaa pidetään uskomushoitona ja pseudotieteenä, ja sairauksien hoidossa sen teho vastaa lumelääkityksen tehoa ” (Wikipedia). Uskomuksen merkityksestä jo ’toksikologian isä’ Paracelsus († 1541) kirjoitti, että amuletit, rohdot jne. olivat turhia, ellei niiden tehoon uskota.

Espanjan terveysministerin vaatimuksesta maan hallitus on tehnyt EU:lle esityksen, että homeopatiaa koskevaa säädöstä muutetaan. Asian yhtenä laukaisijana ovat olleet syövänhoitoon liittyvät kuolemantapaukset, jotka johtuvat lääketieteeseen perustuvien hoitojen korvaamisella pseudotieteellisillä homeopatiahoidoilla. Esityksessä korostetaan myös, etteivät homeopaattiset lääkkeet täytä EU:n lääkedoktriinin 2011/83 vaatimuksia, ja mainitaan, että lääkkeen parantavien tai ennaltaehkäisevien vaikutusten lupaukset pitää perustua lääketieteellisiin tutkimuksiin. Syövän hoidossa on havaittu tapauksia, että rinnalla käytetty homeopaattinen hoito on ollut haitallista lääketieteellisen hoidon kannalta.

Pikagooglauksella tuli näytölle, että Suomessa on lääkärikeskuksia, jossa homeopatia on yhtenä osana tarjotuista hoitomuodoista. Englannissa ei julkisin varoin tueta tai korvata pseudoterapeuttisia hoitoja, joksi homeopatia siellä luetaan. Ranskassa saa vielä nykyisin 30 % korvausta homeopaattisista hoidoista, mutta meneillään on selvitys siitä, ovatko nämä hoidot tehonneet ao. sairauksien parantumisessa. Espanjassa Barcelonan yliopistossa lopetettiin vuonna 2016 homeopaatian opetus, koska sille ei ollut tieteellistä pohjaa. Joissakin maan yliopistoissa sitä vielä opetetaan, mutta sen rahoitus tulee kokonaan yksityiseltä puolelta. Homeopaattisten tuotteiden vuotuinen liikevaihto siellä on 40 miljoonaa euroa, mikä selittää yliopistorahoituksen ja lobbauksen kiinnostettavuutta.

https://elpais.com/sociedad/2018/09/21/actualidad/1537557491_530340.html

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu