JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Homeopatia kieltoon?

”Tiedeyhteisön piirissä homeopatiaa pidetään uskomushoitona ja pseudotieteenä, ja sairauksien hoidossa sen teho vastaa lumelääkityksen tehoa ” (Wikipedia). Uskomuksen merkityksestä jo ’toksikologian isä’ Paracelsus († 1541) kirjoitti, että amuletit, rohdot jne. olivat turhia, ellei niiden tehoon uskota.

Espanjan terveysministerin vaatimuksesta maan hallitus on tehnyt EU:lle esityksen, että homeopatiaa koskevaa säädöstä muutetaan. Asian yhtenä laukaisijana ovat olleet syövänhoitoon liittyvät kuolemantapaukset, jotka johtuvat lääketieteeseen perustuvien hoitojen korvaamisella pseudotieteellisillä homeopatiahoidoilla. Esityksessä korostetaan myös, etteivät homeopaattiset lääkkeet täytä EU:n lääkedoktriinin 2011/83 vaatimuksia, ja mainitaan, että lääkkeen parantavien tai ennaltaehkäisevien vaikutusten lupaukset pitää perustua lääketieteellisiin tutkimuksiin. Syövän hoidossa on havaittu tapauksia, että rinnalla käytetty homeopaattinen hoito on ollut haitallista lääketieteellisen hoidon kannalta.

Pikagooglauksella tuli näytölle, että Suomessa on lääkärikeskuksia, jossa homeopatia on yhtenä osana tarjotuista hoitomuodoista. Englannissa ei julkisin varoin tueta tai korvata pseudoterapeuttisia hoitoja, joksi homeopatia siellä luetaan. Ranskassa saa vielä nykyisin 30 % korvausta homeopaattisista hoidoista, mutta meneillään on selvitys siitä, ovatko nämä hoidot tehonneet ao. sairauksien parantumisessa. Espanjassa Barcelonan yliopistossa lopetettiin vuonna 2016 homeopaatian opetus, koska sille ei ollut tieteellistä pohjaa. Joissakin maan yliopistoissa sitä vielä opetetaan, mutta sen rahoitus tulee kokonaan yksityiseltä puolelta. Homeopaattisten tuotteiden vuotuinen liikevaihto siellä on 40 miljoonaa euroa, mikä selittää yliopistorahoituksen ja lobbauksen kiinnostettavuutta.

https://elpais.com/sociedad/2018/09/21/actualidad/1537557491_530340.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mielenkiintoinen avaus. Saattaapa huuhaata homeopatia olla ja toisaalta rikkaalla mielikuvituksella sanottuna onko sen tuomitsemisessa inkivisition ehdottoman ja ainoan ja vallan kahvassa sekä oikessa olemisen piirteitä

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kiinassa kerrottiin aikanaan, kuinka Maon Pienen punaisen kirjan lukeminen paransi lukemattomia sairauksia.

Toni Rintala

Ongelma oli siinä, kun et uskonut siihen. Silloin placebo ei toimi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minä olin nuorena maolainen. Sitäpaitsi tutkimuksissa placebo on toiminut, vaikka sen luonne oli koehenkilöiden tiedossa. Hypnoosillakin voi saada ihmeellisiä juttuja aikaan, lienee sama mekanismi.

Tohtori Roposen megaplacebo. Tuhat kertaa enemmän vaikuttamatonta ainetta!

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #14

"Sitäpaitsi tutkimuksissa placebo on toiminut, vaikka sen luonne oli koehenkilöiden tiedossa."

Tämä on uutta minulle. Onko mitään vinkkiä mistä löytyisi lisää?

Toistaiseksi toki tiedetään, että tiedostettu lumelääke on parempaa kuin ilman hoitoa jättäminen.

"CONCLUSIONS: Open-label placebos appear to have positive clinical effects compared to no treatment. "

Mutta sekin on eri asia, kuin mitä tarkoitin. Lisäksi tuo lause usein vittaa erääseen tutkimukseen, jota on kritisoitu. Se nimittäin ei mennyt ihan niin, että koehenkilöt tiesivät saavansa placeboa..

"During the telephone screening, potential enrollees were told that participants would receive “either placebo (inert) pills, which were like sugar pills which had been shown to have self-healing properties” or no-treatment."
http://scienceblogs.com/insolence/2016/10/18/rehas...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #16

https://www.health.harvard.edu/blog/placebo-can-wo...

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.13...

Hypnoosinkin on osoitettu tehoavan ärtyneen suolen oireyhtymään. Hypnoosi on erityisesti vanhuksilla hyvä hoito moneen vaivaan, iän myötä lääkkeiden sivuvaikutukset korostuvat. Se vain vie aikaa, käytän sitä vanhuspsykiatrian poliklinikalla.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

Nuo linkit viittaavat juuri siihen yhteen (Kaptchukin tekemään) ärtyneen suolen oireyhtymän tutkimukseen. Siinä lupailtiin potilaille placeboa, jonka on todettu auttavan. Koehenkilöt siis uskoivat saavansa jotain joka auttaa:

"During the telephone screening, potential enrollees were told that participants would receive “either placebo (inert) pills, which were like sugar pills which had been shown to have self-healing properties” or no-treatment."

Vielä ei ole julkaistu sellaista tutkimusta, että potilaat tietävät saavansa ainetta, jonka tietävät olevan tehotonta placeboa, mutta silti kokevat sen auttavan.

Hypnoosi taas toiminee samasta syystä. Potilas uskoo saaneensa toimivaa apua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #18

Ei oikein voi sanoa, että placebo on tehotonta, kun se moniin asioihin kuitenkin auttaa. Vaikkei kontrolliryhmä saanutkaan mitää hoitoa, niin useimmilla sairauksilla on spontaani paranemistaipumus. Ei poskiontelontulehdusta enää hoideta aktiivisesti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/SL: "..Tulokset voi lukea tuolta..."

Suosittelen lukemaan linkin!

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei homeopatiaa tarvitse kieltää. Tässä maassa kielletään jo ihan liikaakin asioita. Ja täytyyhän ihmisille antaa vapaus valita huonojakin vaihtoehtoja, miten evoluutio muuten toimisi?

KELA-korvauksia ei kyllä kannata jaella homeopaattisiin hoitoihin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Paras ja edullisin homeopaattisten valmisteiden jakelija on Helsingin kaupungin vesilaitos. Homeopaattisiin hoitoihin ei tietenkään pidä antaa Kela -korvauksia, mutta jos näin tehtäisiin, korvausperusteena pitäisi olla se edullisin rinnakkaisvalmiste, eli kraanasta tuleva HSV:n tuote.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 5/JA: "Paras ja edullisin homeopaattisten valmisteiden jakelija on Helsingin kaupungin vesilaitos.."

Vesijohtovedessä kyllä on tarpeeksi aineksia mihin tahansa homeopaattihoitoon.

Homeopaattilääkäri Samuel Hahmann kehitti kyseisen menetelmän ja sai nimensä siinä käytettyyn yksikköön: Otetaan millilitra liukenevaa ainetta ja lisätään tähän 99 ml vettä saadaan liuos, jonka pitoisuus on 1 CH (sadasosa hahnemannia). Otetaan tätä laimennettua liuosta 1 ml ja lisätään siihen 99 ml vettä, saadaan lious, jonka pitoisuus on 2 CH. Kun prosessi toistetaan 20 kertaa saadaan liuos, jonka pitoisuus on 20 CH (10 potenssiin -2*20, jos oikein laskin). Ollaanko lähellä tasoa yksi molekyyli litrassa?

Risto Koivula

EU:lla on itsellään vieläkin paljon suoraan vaarallisempaa puoskaroinitia, jossa politas saa systemaattisesti väärien tietojensa takia väärän kuvan ongelmistaan, ja sairastuu entitä pahemminja jouttu puoskarien kynsiin rahastettavaksi - niinkuin tuota "rotumurhapeilineuroonia"...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/yle-to...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Jo 1930-luvulla syöpä tunnistettiin aineenvaihdunnalliseksi sairaudeksi. (Nobelin lääketieteen palkinto myönnettiin tästä.)

Yksi merkittävä ero syöpäsolujen ja normaalien solujen välillä on se, että syöpäsolut pystyvät elämään pelkästään hiilihydraatilla, kun taas normaalit solut pystyvät elämään sekä hiilihydraatilla että rasvalla.

Sokeriteollisuuden ja lääketeollisuuden liittoutuma on edelleen voimakas ja siitä kumpuaa mitä erinäisempiä kirjoituksia "vaihtoehtohoitojen" ongelmista.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archiv...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Noihin teorioihin uskottiin Natsi-Saksassa, ei muualla. Jos syöt pelkkää valkuaista, niin osa siitä hajoitetaan hiilihydraateiksi.Voit uskoa tietysti itse, mitä haluat.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Joka vähääkään tuntee veden fysiikkaa ja kemiaa, tietää että homeopatialla ei ole mitään fysikokemiallista perustetta. Vesi on kaiken aikaa osittain polymeroitunutta ja nämä polymeroituneet rakenteet muodostuvat ja purkautuvat satoja elleivät tuhansia kertoja sekunnissa. Tällaiseen jatkuvasti muuttuvaan rakenteeseen ei voi jäädä mitään "muistijälkeä" mistään muusta kemikaalista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sama vesi on kiertänyt miljardeja vuosia maapallolla. Jos vedellä olisi muisti, siinä olisi muistijälki kaikista maapallolla ilmenevistä aineista.

Toni Rintala

Placebolla on usein vahva vaikutus, etenkin jos uskoo sen toimivuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset