JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Brasilian vaalit - katastrofi maapallolle?

Karkeasti puolet Etelä-Amerikan pinta-alasta on Brasiliaa, se on 25 kertaa suurempi kuin Suomi, väkiluku 37-kertainen Suomeen nähden ja bkt asukasta kohti vain vähän yli neljännes suomalaiseen nähden. Brasilian noin 205 miljoonasta asukkaasta tämän kuun lopussa 50 miljoonaa äänioikeutettua suurella todennäköisyydellä valitsevat maan presidentiksi sosiaaliliberaalipuolueen (PSL) äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron, joka on Donald Trumpin suuri ihailija.

Jos Bolsonaro valitaan presidentiksi, on hän maapallolle suurempi vaara kuin kukaan muu ennen ja jälkeen maailman historian. Syy ei ole se, että hän on rasisti, nais- ja homovihaaja, vaan koska hän on ilmoittanut presidenttinä irrottavansa Brasilian Pariisin ilmastosopimuksesta sekä yhdistävänsä maatalousministeriön ja ympäristöministeriön. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Amazonin sademetsät otetaan talouskäyttöön eli niistä tehdään soijapeltoa. Jo nyt sademetsistä on tuhottu 20%. Jos loputkin tuhotaan, niin seuraukset ovat katastrofaaliset verrattain lyhyen ajan kuluessa.

 

https://elpais.com/elpais/2018/10/16/opinion/1539703285_985671.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuskinpa nyt tuosta mitään luonnon katastrofia tulee...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pertti on tainnut unohtaa omat suomalaiset juurensa. Kyllä suomalainen tietää että erämaat ovat välttämättömiä elämälle. Äl laps Suomen vaihda pois.. Äläkä varsinkaan pahaan trumpuskontoon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täällä minä nautin Ruotsin leveämmästä leivästä, eikä hiilinieluista ole tietoakaan...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tarina siitä, että Amazon oli joku maapallon keuhko, joka tuottaa happea ja sitoo hiiltä, on varsin laajalle levinnyt. Tieteellinen havainto on pitkälti toinen:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/1705...

Kyse on siitä, kuinka paljon soita alueelta löytyy. Maaperähän siellä on monin paikoin melko karua, siis vähähumuksista. Kun puut kaadetaan, jäljelle jää miltei vain kivennäismaaperää.

Eli Bolsonaro ottanee Amazonista entistä isomman osan hyötykäyttöön. Onko tämä hyötykäyttö sitten enemmän hiiltä sitovaa kuin viidakko, jää nähtäväksi, mutta ei maapallo siihen tukehdu.

Toinen asia on sitten se, että Bolsonaro pyrkii välttämään Venezuelan sosialistisen kohtalon toistumisen Braziliassa. Tässä hän onnistunee.

Kolmantena seikkana on sitten Trumpin mahdollinen matkiminen ilmastopolitiikassa. Ottaen huomioon tähän mennessä harjoitetun kansainvälisen ilmastopolitiikan tehottomuuden ja osin jopa ihmisille haitallisuuden, niin ei tästäkään ole välitöntä vaaraa. Vaara voinee koitua siitä, että trumpismi saa liian suuren suosion eikä myöhemminkään pystytä harjoittamaan yhteistä ilmastopolitiikkaa, vaikka olisi löydetty järkeviä keinoja.

Neljänneksi, jospa Bolsonaro on fasisti? Jos hän on maltillinen fasisti Francon tapaan, niin ei siitäkään koko maailma kärsi. Maailmanvalloitukseen pyrkivää hitleriä ei Braziliasta taida saada markkinoille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset