JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Huonot ihmiset ja terveysdiktaattorit

Kaveri tupruttelee tupakkia ovenpielessä etkä malta olla huomauttamatta, että ’tupakki vaarantaa terveytesi’. Kaveri tulkitsee sanomasi, että hän on huono, toisen luokan kansalainen koska tupakoi. Lihavalle ihmiselle huomautus, ettei ylipaino ole hyväksi terveydelle, tarkoittaa tämän olevan laiska ja luonteeltaan heikko. Puiston penkillä äiti antaa vauvalle maitoa tuttipuollosta, ohi könkkäävä täti tokaisee, että rintaruokinta olisi vauvan terveydelle parempaa, on sama kuin, jos sanoisi tämän olevan kelvoton äiti, kun ei tule maitoa.

Noticias Revista haastatteli Against Health: How Health Became the New Morality kirjan toista kirjoittajaa Jonathan M. Metzliä, jonka mukaan kirjan tarkoituksena ei ole hyökätä ihmisten hyvinvointia vastaan, vaan protestoida sitä, että sotketaan terveysasiat toisten vahingoittamiseksi. Esimerkiksi ylipainoin merkitystä korostamalla usein ammutaan yli. Tämä ’fat panic’ perustuu usein enemmän esteettisiin arvoihin kuin tieteellisiin tutkimuksiin. Tupakoinnin terveyshaitoista on menty enempi moraalisuuden puolelle terveyspuolen jäädessä syrjemmälle.

Lääkäreitä syytettiin 50 vuotta sitten siitä, että nämä yrittivät kontrolloida ihmisiä liiaksi. Nyt lääkäreillä on vähemmän valtaa ja kontrollin hoitavat suuret lääkeyritykset ja kaupalliset lääkäriketjut. Näiden mielestä tervettä ihmistä ei ole, aina jokaiselta löytyy jokin sairaus, mikä tarvitsee lääkitystä. Todellisen sairauden ja hoitotarpeen raja hämärtyy ja ihminen on terveysmanipuloinnin kohde.

Ihminen voi olla terve ja onnellinen, vaikka tupakoi tai on ylipainoinen ja karsastaa yletöntä liikuntaa. Onnellisuuden lähteet eivät välttämättä sijaitse jumppasalissa, apteekissa tai suuren terveysktjun odotushuoneessa. Tätä tuskin pohditaan sote uudistuksessa. Pascal († 1662) totesi onnellisuudesta muun muassa: ’Ihminen kuormitetaan huolilla, häntä piiskataan hoitamaan asioita ikään kuin se tarjoaisi tien onneen. .. Onpa merkillinen tapa tehdä ketään onnelliseksi! Voisiko parempaa keksiä tehdäkseen hänet onnettomaksi!’

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kirjailija Victor Hugo on määritellyt onnellisuutta näin: "Suurin onni elämässä on vakuuttuneisuus siitä että meitä rakastetaan meidän itsemme tähden, tai pikemminkin siitä huolimatta"

Mielestäni vähän samanlaista ajattelua kuin Korpi-Anttila kirjoittaa.
Omassa yksinkertaisuudessani lähinnä säälittelen heitä jotka etsivät onnen taustoja hikisistä kuntosalaista ponnistellen monotonisesti mekaanisten laitteiden parissa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/MS: .."Hugo on määritellyt onnellisuutta näin..."

Varmaan moni on huomannut, että olen tykästynyt monessa kohdin Pascalin ajatteluun. Tämä ei välttämättä johdu siitä, että jo ekalla luokalla oppikoulussa minulla oli ehdot matematiikassa.

Lainaus: "Onnellisuus koostuu välinpitämättömyydestä tämän maailman asioille ja niiden herättämille intohimoille."

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen kuullut sellaisen väitteen, että onnellisuuden tunne riippuu muun muassa siitä, missä määrin ihminen tuntee voivansa itse vaikuttaa omiin elämänolosuhteisiinsa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Tupakin suhteen en ihan koska veljeni kuoli 37 v. tupakoinnin johdosta keuhkosyöpään, joka levisi heti alussa luihin. En ole koskaan nähnyt yhtä kivuliasta ihmistä vaikka nähnyt sairaanhoitajana muita kuolevia syöpäpotilaita.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 4/NH: "Tupakin suhteen en .."

Monesti juuri totuus loukkaa, varsinkin jos on voimaton korjaaman asiaa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jeps, näinhän se on. Ihmisen täytyy aina ensin itse tahtoa tehdä asioille jotain, siksi mitkään valistuksetkaan eivät toimi. Äitini poltti tupakkaa aina 63 vuotiaaksi asti, mitkään puheet eivät saaneet häntä lopettamaan koska olihan tupakka hänen "ainoa elämänilonsa", ei vaikka keuhkokapasiteettia oli jäljellä enää vain alle 30 %. Vasta kun pissat tuli housuun eräänä yönä kun henki ei kulkenut, tupakoiminen loppui siihen. Äiti eli laina-ajalla tämän jälkeen vielä miltei 10 vuotta.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Tupakan haittoja hoidetaan jo usein steroideilla, joita käytetään myös astman hoitoon. Näitä steroidipiipuja hengitetään sisään, koska vaikuttavan aineen katsotaan toimivan tehokkaasti keuhkojen kautta, josta se siirtyy helpoiten ja nopeasti verenkiertoon.
Hengitysvaikeushan johtuu verisuoniseinämien reaktiosta, eli oman keuhkon
reaktiosta ympäristöön, minkä muodostaa ilma, ruoka ja tunteetkin, siis autonomisena reaktiona. Siis veren hyvä tasapaino järkkyy, monen reaktion tuloksena.

Jos lääkkeillä saadaan aikaan näin hyvä vaikutus keuhkojen kautta, niin kuinka huono vaikutus on tupakan sisään henkittämisellä. Tupakka sisältää erinäisiä aineita viljelyn ja kasvin omien luontaisien ominaisuuksien muodossa!

Nykyinen lihavuus on sivutuote, koska keho joutuu tuottamaan omaa turvottavaa steroidia, ja reaktiona insuliinia, koska syödään "teollista" tuotetta. Siis keho yrittää pysyä terveenä, kerää rasvaa puolustamaan itseään. Teollisuus ja lihavuus, voidaan havaita yhtäläisenä käyränä osavaltioittain, kun amerikkalaiset muuttivat ruokatottumuksiaan kussakin. Virvoitus juomat ovat myös isossa roolissa. Tauti on sitten levinnyt eurooppaankin, ja tietysti muuallekin.

Steroidit ja insuliinit pitävät painon korkealla. Insuliini puolestaan estää nälkähormonin toimisen, joten soppa on valmis. Tulee sitten ainainen nälkäkin, kun kaiken mukana ravinteet estyvät aineenvaihdunnan huonotessa. Voisi ehkä sanoa, että teho maanviljelys ei ollutkaan ihmiskunnalle hyödyllistä. Se siitä ihmisten huonoudesta!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Sokeri ja valkoiset viljat ovat pahasta koska ne nostavat insuliinitasoa nopeasti korkealle ja tämä insuliini työntää sokerit nopeasti soluihin, jolloin ihmisellä on pian taas entistä nälempi koska myös verensokeri laskee nopeasti.

Esimerkki omasta elämästä. Minulla on tapana syödä karkkia aina kun matkustamme täältä etelästä Keski-Suomeen. Perillä huono olo ja hirveä nälkä. En ole tätä tapaa vielä kyenyt lopettamaan, onneksi teen näin alle 6 kertaa vuodessa - äidin perusteluin, karkin syöminen matkalla tuottaa suurta mielihyvää :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset