JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Näivettyvä demokratia

Monessa maassa kärvistellään demokratian heikkenemisen keskellä. Presidentti Niinistökin viittasi tämän suuntaiseen kehitykseen. Äärivasemmistolaiset, äärioikeistolaiset ja jopa äärikeskustalaiset mielipiteet ovat lisääntyneet puoluekentässä. Viitteitä yksinvaltaisuuteen tähtäävistä mielipiteistä ilmaantuu monelta suunnalta eikä pelottelu fasistisella terrorismillakaan ole täysin vierasta.

Fasismin paluusta tuskin on tarpeen olla huolissaan, koska olosuhteet eivät ole sille suosiollisia. Läntisessä Euroopassa diktatuurin syntymiselle ei ole edellytyksiä, mutta sen sijaan vaarana on demokraattisen järjestelmän kaatuminen ja näivettyminen. Kyse ei siis ole fasismista, vaan äärimmäisyyksien polarisoitumisesta, keskiluokan noususta ’barrikadeille’, kansan kiihottamisesta, suurten poliittisten puolueiden hajoamisesta, poliittisesta lahkolaisuudesta, kohtuullisuuden ja maltillisuuden aliarvostamisesta, herkkyydestä turvautua kaikessa katumielenosoituksiin ja yrityksistä kaataa demokraattiset järjestelmät.

Yhteiskunnassa turvattomuuden, väärinkäytösten ja korruption lisääntyminen johtaa syvään hajaannukseen, mitä tilannetta pahentaa kaupunkieliitin ja muun yhteiskunnan välinen kulttuurisota. Unohtaa ei pidä myöskään sitä, ettei nuorten tulevaisuuskuvassa ole mitään merkittävää positiivisuutta mahdollisuuksien muodossa.

Diktaattoreita tarkoittamatta maailmasta puutuvat suuret johtajat. Samoin on kadonnut arvostus kansainvälistä yhteistyötä kohtaan. Demokratia nimensä mukaisesti etsii yhteiskunnan painopistettä. Kansan enemmistön hyvinvointia pyritään kasvattamaan tasaisesti ilman ääripäiden kohtuutonta suosimista. Tämä ajatus ei suosi poliittisessa kentässä pienpuolueiden tilkkutäkkiä, vaan vastuuntuntoisia suurpuolueita, jotta isoista asioita voidaan tehdä järkeviä päätöksiä ilman lehmänkauppojen mädättämiä kompromisseja. Ruotsin malli antaa esimakua, mihin suuntaan maailma on menossa ilman vahvaa hallitusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sellaiset instituutiot kuin poliisi ja puolustusvoimat ovat viime aikojen tapahtumien valossa myös menettämässä uskottavuuttaan. Ei hyvä, koska mitä heiveröisemmäksi luottamus kansakunnan merkittävimpiin tahoihin käy, sitä levottomammaksi elämä menee.

Vahva hallitus taitaa olla kaikkien toivelistalla. Tai ainakin sellainen, joka ei laita suurille asioille epärealistisia aikatauluja tyyliin "perjantaina kello 16". Ja kun aikaraja ylittyy ei ole moksiskaan.

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Se että poliisin ja puolustusvoimien arvostus laskee on osoitus siitä, että yhteiskunnasta on tulossa demokraattisempi, ei päinvastoin. Poliiseja ja puolustusvoimia on passattu ja palvottu Suomessa aivan riittävästi. Militarismia ei Suomeen tarvita yhtään lisää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ansaittu arvostus on aina paikallaan.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Demokraattiset maat luulevat että demokratia on niin ylivertainen, kuin luonnonvoims, että demokratian puolesta ei tarvitse taistella.
Nyt ei demokraattiset voimat on aktiivisempia..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset