JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Suurvaltatunkua ja revanssihenkeä

Sellainen tuntuma on hiipinyt mieleeni, että Putin suoraan tai epäsuoraan kannusti Trumpia käynnistämään kauppasodan Kiinaa vastaan samalla kun hän sotkeutui Euroopan maiden sisäpolitiikkaan tukemalla ääriliikkeitä ja lisäämällä pakolaisia. Kaaos tuo tilaisuuksia, kuten jo Lenin totesi: ”Sota on hyvä asia, se mahdollistaa vallankumouksen.”

Trump näyttää menettäneen otteensa ja USA siinä sivussa johtoasemansa maailman ainoana supervaltana. Nyt BRICS maista suurvaltamanttelia kärkkyvät erityisesti Kiina ja Venäjä sekä Turkki siinä sivusta. Maailma ei ole enää 1-napainen tai 2-napainen vaan moninapainen. Suurvallaksi ei enää pääse pelkillä aseilla vaan esimerkiksi kaupan ja kulttuurin merkitys on kasvanut.

Kiina rakentaa uutta silkkitietä, muutakin kuin tunnelia Helsingistä Tallinnaan, joustaen ulkomailla kommunismin periaatteistaan ja alueellisen painopisteen ollessa Afrikka. Venäjä kätkee taloudellisen heikkoutensa asevoimien taakse ja on suunnannut katseensa myös latinalaiseen Amerikkaan. Turkki rakentaa uusottomaanien valtakuntaa pyrkien islamististen alueiden johtoon. Xi Jinping, Putin ja Erdogan ovat vahvoja johtajia, joilla on enemmän tai vähemmän diktaattorin elkeitä.

Tämä uusi geopoliittinen tilanne on jättänyt taakseen ideologiset intohimot ja blokkiajattelun. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että maailman järjestys on täysin epävakaa. USA:n asema maailman poliisina on murentunut Trumpin johdolla. Myöskään pirstaloituneella ja kansalliskiihkoilijoiden lietsomalla EU:lla ei ole voimaa eikä uskottavuutta esiintyä maailmalla suurvaltana, vaikka historiallisesti se on suurvaltojen kehto. Maailmassa suurvaltatyhjiö täyttyy tavalla tai toisella ja vääjäämättä.

 

Taustamateriaalina muun muassa:

https://elpais.com/elpais/2019/03/11/opinion/1552306447_417471.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marxin historiallinen materialismi pitää kutinsa; talous ja raha ratkaisevat, määräävät historian kulun. Aatteista ei ole vaatteiksi - ei Erdogankaan mikään uskonsoturi ole.

Pitäisi löytää suuri projekti, joka veisi ihmiskuntaa samaan suuntaan. Jefremovin Andromedassa maassa on kommunismi, ja mennään avaruuteen. Sitä emme voi odottaa, joten Marsin asuttamisesta ja maankaltaisemisesta voisi tulla ihmiskunnan pelastava kokoava hanke.

Täytyypä perustaa seuraaviin vaaleihin PPP eli Punaisen Planeetan Puolue.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset