JaakkoKorpi-Anttila Eläkevaarina opettelee lavatanssia, espanjaa ja englantia. Kaikki on lainattua, joten kaiken voi lainata.

Öljystä kultaan

Venezuelasta on lähtenyt ’laillisesti’ tässä kuussa 7,4 tonnia kultaa Ugandaan AGR:n kullanjalostamolle (African Gold Refinery Ltd). Kampalan poliisi vahvistaa, että ensimmäinen erä (3,8 t) tuli Ugandaan 2.3.2019 ja toinen erä (3,6 t) 14.3.2019. Ainakin jälkimmäisessä tapauksessa kuljetusalustana oli venäläinen rahtikone. Venezuelan keskuspankin mukaan kultaa on sen holveista samaan aikaan lähtenyt pois 8 t (n. 280 milj. €) eli 600 kg (n. 20 milj. €) on tiellä tietämättömällä, ehkä salakuljettajien hallussa.

Venezuelan entinen presidentti Chávez osti aikoinaan öljyrahoilla muun muassa kultaa ja tallensi sitä eri puolille maailmaa pahan päivän varalle. Englannin keskuspankin holveissa tätä on yli 30 t (yli 1 mrd €), Pääministeri Mayn hallitus on jäädyttänyt nämä kultavarannot eikä presidentti Maduro voi niitä hyödyntää. Viitteitä on myös sille, että Turkistakin löytyisi venezuelalaista kultaa, mutta vahvistuksia tälle tiedolle ei varmasti saada ainakaan lähiaikoina.

Maduron toimet siirtää vähin äänin maan keskuspankin varat ulkomaille ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa maan poliittisesta tai taloudellisesta vakaudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venezuelalla on Maduron ottamaa välitöntä velkaa hallintonsa ylläpitämiseksi Kiinalle 20 miljardia dollaria ja Venäjälle n. 3 miljardia dollaria.

Venäjä on ollut ensisijaisesti huolissaan siitä saako Venäjä koskaan velkaansa perittyä. Nyt Putinilla on kiire saada kultaa pois maasta sillä, velka on todennäköisesti mitätön, jos Guaido saa vallan Venezuelassa. Toisaalta Venäjä haluaa ostaa kultaa halvalla lyhyiden käteisvarojen lainausta vastaan.

Moscow is considered the linchpin to Maduro's survival. Russia has come in with cash at the eleventh hour a few times to help Venezuela avoid default. If the country gave another financial lifeline or even continued to buy gold at a discounted rate, the situation could become a protracted crisis.

Venäjä on määrätietoisesti kasvattanut kultavarantojaa. Putin ymmärtää, että rupla valuuttana on roskapaperia Venäjän rajojen ulkopuolella. Kulta pitää arvonsa.

Venäjän taloudelliset toimet Venezuelassa ovat olleet Kremlille täysi katastrofi ! Venäjän valtio-omisteinen öljy yhtiö Rosneft on tehnyt miljarditappiot yhteisyrityksissä Venezuelan öljy yhtiön PDVSA kanssa.

https://www.reuters.com/investigates/special-repor...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjä ilmeisesti krävää saataviaan muutoinkin kuin öljytoimituksina, viime kuussa uutisoitiin:

Venezuela’s state-run oil company PDVSA is telling customers of its joint ventures to deposit oil sales proceeds in an account recently opened at Russia’s Gazprombank AO, according to sources and an internal document seen by Reuters on Saturday.

https://www.reuters.com/article/us-venezuela-polit...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/IV: ”Venäjä on määrätietoisesti kasvattanut kultavarantojaan.”

Vanha nyrkkisääntö on, että jos joku maa alkaa kerätä kultaa nopeassa tahdissa, niin se tietää sen valmistauvan sotaan. Näin teki Saddamkin aikoinaan ennen Kuwaitin hyökkäystä. Toivottavasti poikkeus vahvistaa säännön.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putin on ostellut kultaa jo vuosikausia, syyksi mainitaan milloin mikin.

https://www.zerohedge.com/news/2017-02-21/putin-go...

https://www.investopedia.com/insights/4-biggest-ru...

PS. Tästä näkyy Venäjän kultavarantojen kasvu vuodesta 2006

https://news.goldcore.com/ie/gold-blog/russia-buys...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Näin on myös kiina.

Mutta tuskin ovat hyökkäämässä mihinkään.
Valmistautuvat vaan dollarin romahdukseen.

Maduro taas valmistautuu pakenemaan Venezuelasta ja pitää huolen ettei jää persaukiseksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Putin pikemminkin pakotteisiin.

Russia has overtaken China to become the world’s fifth largest official sector holder of gold as Western sanctions drove buying by its central bank to record highs in 2018, its data showed on Friday.

https://www.reuters.com/article/us-russia-cenbank-...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #6

Joo... varmaan pääasiassa niihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset